Την αξιοποίηση του Αθλητισμού, ως ισχυρού αντίδοτου στην παραβατικότητα των ανηλίκων, βάσει του νέου αναμορφωτικού μέτρου (ν.5090/2024), παρουσίασαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, σε εκδήλωση στο ΟΑΚΑ.
Πρόκειται για καινοτόμα δράση για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, όπου επιλέγεται η ένταξη ανηλίκων 12-18 ετών, με ήπια παραβατικότητα, σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Με Κοινή τους Απόφαση οι δύο Υπουργοί (ΦΕΚ Β’ 6831, 13/12/2024) καθόρισαν σε 14 άρθρα κάθε λεπτομέρεια για το πλαίσιο εφαρμογής «του αναμορφωτικού μέτρου της παρακολούθησης προγραμμάτων αθλητισμού και συμμετοχής των ανηλίκων σε αθλητικά σωματεία» (τις αυστηρές προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληρούν τα σωματεία τα οποία δηλώνουν εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα, τις λεπτομερείς διαδικασίες από την ώρα επιβολής του αναμορφωτικού μέτρου, την απαιτούμενη συνεργασία με τους Επιμελητές κλπ.), το οποίο ήδη υλοποιήθηκε στο Λασίθι.
Το μέτρο ξεκινάει πιλοτικά σε πέντε Περιφέρειες της χώρας (Αττική, Ιωάννινα, Χανιά, Καστοριά και Λασίθι στις οποίες διοργανώθηκε διήμερο διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους προπονητές των κατά τόπους σωματείων), προτού εκκινήσει η καθολική εφαρμογή του μέτρου από το δικαστικό έτος 2025-2026.
Όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος Πρωτοδικών και Δικαστής ανηλίκων, Γιάννης Ευαγγελάτος, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά από τη Νεάπολη Λασιθίου, έχει επιβάλλει τις τελευταίες ημέρες –σε συνεργασία με την εκεί Επιμελήτρια ανηλίκων, Αλεξάνδρα Μαυρομμάτη- το νέο μέτρο σε έξι παιδιά με ήπια παραβατικότητα.
Ο Νέος Ποινικός Κώδικας περιλαμβάνει τρία αναμορφωτικά μέτρα για τους ανήλικους παραβάτες:
- Το αναμορφωτικό μέτρο της ένταξης σε αθλητικές δραστηριότητες.
- Το αναμορφωτικό μέτρο για συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα σε θεατρική ομαδική δράση, για το οποίο θα υπογραφεί σύντομα μια αντίστοιχη υπουργική απόφαση.
- Η παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Η Ελλάδα επελέγη από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, μαζί με άλλες δύο χώρες, να συντάξει τα βασικά κείμενα για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη. Επίσης είναι μεταξύ των οκτώ βασικών χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διαμορφώσει ειδικές δράσεις για τα παιδιά και για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη.
Πηγή: socialpolicy.gr