Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η νέα Δ΄ Εθνική (2012-2013)


Την νέα περίοδο η Δ΄  Εθνική θα εμφανιστεί… κουρεμένη, καθώς οι ομάδες θα μειωθούν σε περίπου 96, αντιλαμβανόμενη την κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. 
Φέτος εξάλλου, ούτε μια, ούτε δύο, αλλά έντεκα ομάδες εγκατέλειψαν τη μάχη πριν τελειώσει η χρονιά, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατηγορία.

Η… σύνθεση της νέας Δ΄ Εθνικής
Ο στόχος της Επιτροπής Δ΄ Εθνικής είναι να μειωθούν κατά πολύ οι ομάδες και ουσιαστικά να γίνει ένα… ξεκαθάρισμα, προκειμένου να μείνουν όσοι σύλλογοι αντέχουν οικονομικά και αγωνιστικά στις απαιτήσεις της κατηγορίας. Γι’ αυτό φέτος θα υποβιβαστούν πολλές ομάδες, προκειμένου να μείνουν 63 ομάδες, στις οποίες θα προστεθούν οι 28 που θα ανέβουν από τους αγώνες μπαράζ των πρωταθλητών των Ενώσεων, καθώς και οι πέντε που θα υποβιβαστούν από τους δύο ομίλους της Football League 2. Βέβαια, ο αριθμός αυτός των 96 δεν μπορεί να είναι… απόλυτος, καθώς αρκετές ομάδες μπορεί να μην δηλώσουν τελικά συμμετοχή, ενώ δεν αποκλείεται, όπως έγινε και το περασμένο καλοκαίρι, κάποιοι σύλλογοι από επαγγελματικές κατηγορίες να μην καταφέρουν να πάρουν άδεια από την ΕΕΑ και να υποβιβαστούν αναγκαστικά στη Δ’ Εθνική. 

Ο καταρτισμός των ομίλων
Ο μεγάλος πονοκέφαλος που προκύπτει βέβαια, δεν είναι άλλος από τον καταρτισμό των ομίλων, ο οποίος αναμένεται να αργήσει να γίνει. Κι αυτό γιατί οι δέκα όμιλοι θα γίνουν έξι, γεγονός που σημαίνει ότι οι περιοχές-Ενώσεις που θα συμπεριλαμβάνονται σε κάθε όμιλο θα αυξηθούν. Ωστόσο κανένας ακόμη δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη σύνθεση του κάθε ομίλου, καθώς θα πρέπει να αναδειχτούν πρώτα οι 28 ομάδες που ανέβουν από τις Ενώσεις μέσω των αγώνων μπαράζ. Οι αγώνες μπαράζ αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30/5, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα θα έχει τελειώσει και το πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής. Τα υπόλοιπα πρωταθλήματα θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και θα απομένει η διαδικασία της αδειοδότησης της ΕΕΑ, από όπου μπορεί να προκύψουν κι άλλες ομάδες για τη Δ΄ Εθνική, όπου αναμένεται να διαφοροποιήσουν κάπως τον αρχικό σχεδιασμό. 

Τα προβλήματα που προκύπτουν
Το μοντέλο των έξι ομίλων με 16 ομάδες έκαστος έχει διάφορα προβλήματα στην εφαρμογή του. Με δεδομένη την μηδενική εδώ και χρόνια χρηματοδότηση των σωματείων της Δ’ Εθνικής από την Πολιτεία και τον ΓΓΑ, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα και τις κατά καιρούς υποσχέσεις, οι ομάδες αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα. Η Επιτροπή Δ’ Εθνικής της ΕΠΟ, όπως και το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα εισηγηθεί στην ετήσια Γενική Συνέλευση τον Ιούνιο την μείωση των προστίμων προς τα σωματεία, γεγονός που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής τους από τα σωματεία.
Η μείωση των ομίλων σημαίνει αύξηση των… αποστάσεων και του κόστους μετακίνησης των ομάδων. Ειδικά το πρόβλημα εντοπίζεται στις ομάδες της Κρήτης, που τα τελευταία χρόνια είχαν δικό τους όμιλο, ενώ με τα νέα δεδομένα θα αναγκαστούν να ταξιδεύουν εκτός νησιού, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τα έξοδά τους. Μάλιστα, οι πρόεδροι των τεσσάρων κρητικών Ενώσεων ζήτησαν πρόσφατα στο ΔΣ της ΕΠΟ να μην ισχύσει το νέο καθεστώς των έξι ομίλων στη Δ΄ Εθνική, όμως το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, καθώς η πρόταση για την αναδιάρθρωση έχει εγκριθεί από την Ομοσπονδία εδώ και καιρό.
Το σίγουρο είναι πως το νέο πλάνο έχει πολλά θετικά, αλλά και κάποια αρνητικά. Όμως η μείωση των ομάδων μοιάζει μονόδρομος για τη βιωσιμότητα της κατηγορίας, ενώ δεν αποκλείεται η αναδιάρθρωση όλων των κατηγοριών να επανέλθει στην ατζέντα της ΕΠΟ και η Δ΄ Εθνική να υποστεί κι άλλες… μειώσεις ή να καταργηθεί εντελώς, όπως άλλωστε προέβλεπε η πρόταση του Σοφοκλή Πιλάβιου που είχε τεθεί προς διαβούλευση τον περασμένο Μάρτιο…

Πηγή: Onsports.gr