Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Αστέρας B.C.-Γυμναστές 71-79

Ένα συγκλονιστικό ματς, που τα είχε όλα, διακυμάνσεις, όμορφο μπάσκετ, ένταση, νεύρα, δυνατές προσωπικές μονομαχίες, παλμό από την κερκίδα…με δυο λόγια ένας πρόωρος τελικός. Οι Γυμναστές αν και προκρίθηκαν ως 4οι απέκλεισαν τον αήττητο Αστέρας και περσινό νικητή επικρατώντας με σκορ 71-79.
Ο προημιτελικός του τουρνουά μπάσκετ διεξήχθη την Τετάρτη 13/6 στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ και ξεκίνησε στις 8.30 το απόγευμα. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο και την αναμέτρηση παρακολούθησαν γύρω στα 150 άτομα.
Οι Γυμναστές του Γιάννη(Κ) Φλωράκη αγωνίστηκαν υπερπλήρεις και χτύπησαν εκ νέου από την γραμμή των 6,25. Πήραν το προβάδισμα στο πρώτο 10λεπτο, το διατήρησαν με αρκετή δυσκολία μέχρι τα τελευταία λεπτά και προκρίθηκαν στα ημιτελικά του θεσμού.
Ο Αστέρας γνώρισε την 1η του ήττα στο τουρνουά, η οποία τον έθεσε εκτός συνέχειας και διεκδίκησης του τίτλου. Οι περσινοί κάτοχοι ξεκίνησαν πολύ δυνατά στο πρώτο 10λεπτο, όμως η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τον αντίπαλο και έκαναν αρκετά λάθη. Έτσι αναγκάστηκαν να κυνηγούν συνέχεια το σκορ.

Ήρθαν τα «αστέρια» των Γυμναστών
Στο Καρπενήσι βρέθηκαν για 3η φορά οι 4 μπασκετμπολίστες από την Δυτική Ελλάδα. Αγωνίστηκαν οι Σωκράτης Καραντινός, Βασίλης Μπόσμος, Παναγιώτης Ζωγόπουλος και Χρήστος Μπαρούχας, πετυχαίνοντας 74 από τους 79 πόντους (!)

Δεν έπεφτε καρφίτσα
Κατάμεστο ήταν το κλειστό μπάσκετ…και κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα. Η αναμέτρηση προσέλκυσε περίπου 150 (Ίσως και περισσότερους) φιλάθλους.



Ντεμπούτο Λερογιάννη


Και αυτός ο προημιτελικός έγινε με 3 διαιτητές. Ντεμπούτο έκανε στο φετινό τουρνουά ο ρέφερι Σεραφείμ Λερογιάννης.

Ο περσινός τελικός
Αστέρας και Γυμναστές αναμετρήθηκαν και στον περσινό τελικό του 1ου τουρνουά μπάσκετ που βρήκε νικητή και τροπαιούχο τον Αστέρα με σκορ 64-67. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα του Αστέρα στην ιστορία του τουρνουά.

Αδερφική κόντρα
Δυο αδέρφια βρέθηκαν αντίπαλοι…πέρυσι αγωνίζονταν και οι δυο στην ομάδα των Φαρμακείων. Ο Λάμπρος Φλωράκης αγωνίστηκε με τον Αστέρα και ο Γιάννης Φλωράκης με τους Γυμναστές.

Με παλμό για τον Αστέρα
Δυναμική κερκίδα δημιούργησαν περίπου στα 50 άτομα, τα οποία ήταν στην μια γωνία του κλειστού. Είχαν τύμπανο και φώναζαν συνθήματα υπέρ του Αστέρα. Παράλληλα αποδοκίμαζαν έντονα τις προσπάθειες των Γυμναστών. Από την άλλη οι Γυμναστές είχαν λιγοστούς θεατές στο πλευρό τους, γεγονός που οφείλεται στο ότι ελάχιστοι Ευρυτάνες αγωνίστηκαν.





Ασταμάτητος ο Μπαρούχας


Την εκτελεστική του δεινότητα στο σκοράρισμα έδειξε για άλλο ένα παιχνίδι ο Χρήστος Μπαρούχας των Γυμναστών πέτυχε 38 πόντους με  και 5 τρίποντα. Τον ακολούθησε ο Παναγιώτης Ζωγόπουλος με 15 πόντους και 2 3ποντα.

Υπόθεση δυο

 












Δυο τους με αρκετές προσπάθειες τους κράτησαν τον Αστέρα μέχρι και την τελευταία περίοδο κοντά στην διεκδίκησης της νίκης. Πρόκειται για τον έμπειρο Λαμιώτη Γιάννη Κουτκιά, που πέτυχε  27 πόντους και ήταν ο κορυφαίος του Αστέρα, παίρνοντας πολλές προσπάθειες και παράλληλα μοίρασε πληθώρα κοψιμάτων στους αντιπάλους του και τον αρχηγό Γιάννη Ηλιάδη που ήταν και αυτός σε εξαιρετική ημέρα, σκόραρε 22 πόντους, βάζοντας και 1 3ποντο. Πρώτος σκόρερ του Αστέρα στην διοργάνωση ήταν ο αρχηγός του Ηλιάδης με 143 πόντους και τον ακολούθησε ο Άλκης Κατής με 76.

Καθοδηγητής ο Φλωράκης


Δεν αγωνίστηκε ο Γιάννης(Κ) Φλωράκης των Γυμναστών και έδινε οδηγίες από τον πάγκο. Δεν αγωνίστηκαν επίσης οι: Χρήστος Καλαμπάκας, Χρήστος Λέρης, Πάνος Μουτσούλας, Λεωνίδας Κόγιας και Παύλος Κουτούμπας, με τους δυο τελευταίους να μην βρίσκονται καν στο γήπεδο.

Στον πάγκο ο Κυλλής


Από πλευράς Αστέρα στον πάγκο της ομάδας βρέθηκε ο Ανδρέας Κυλλής, αλλά και ο φίλος της ομάδας Σταύρος Μαντής. Δεν αγωνίστηκε ο Θεοδόσης Κόκκοτος που έμεινε στον πάγκο. Απουσίαζε ο Δημήτρης Κατής αλλά και ο Περικλής Δεδούσης που δεν αγωνίστηκε καθόλου στο τουρνουά.

«Εκτελούσε» ο Μπαρούχας
Με την ώθηση του κόσμου ο Αστέρας προηγήθηκε με 9-2 ξεκινώντας πολύ δυνατά. Ο 33χρονος Χρήστος Μπαρούχας πήρε το «όπλο του» και σκόραρε διαδοχικά 4 τρίποντα βάζοντας μπροστά την ομάδα του με 12-18. Η 1η περίοδος ολοκληρώθηκε 19-24 υπέρ των Γυμναστών.



Δυο «στοπ» Κουτκιά
Ο πανήψυλος Γιάννης Κουτκιάς έκλεισε τα «φώτα» σε δυο περιπτώσεις, πρώτα έκοψε όμορφα τον Μπαρούχα και στα τελευταία λεπτά ανέκοψε πεντακάθαρα προσπάθεια του Μπόσμου.

Τραυματισμός Λάμπρου Φλωράκη


Πρόωρα αποχώρησε από την αναμέτρηση ο Λάμπρος Φλωράκης. Ο πλέι μέικερ του Αστέρα τραυματίστηκε και αποχώρησε από τον αγώνα στην 1η  περίοδο.



Έφτασε στην ισοφάριση
Στο μεγαλύτερο διάστημα της 2ης περιόδου η ομάδα των Γυμναστών ήταν μπροστά στο σκορ. Προηγήθηκε με 22-26, με τον Αστέρα να μειώνει στο πόντο και σε 25-26 και 28-29 αντίστοιχα. Ο Αστέρας προηγήθηκε δυο φορές με 32-31 και 38-37 χάρης σε εύστοχες προσπάθειες του Κουτκιά από την γραμμή των βολών. Οι δυο ομάδες έμειναν στο ισόπαλο χορταστικό 40-40.





Δεν ανανεώθηκε ο χρόνος
Ένταση προκλήθηκε, όταν σε επίθεση των Γυμναστών δεν ανανεώθηκε ο χρόνος και η επίθεση τους ολοκληρώθηκε με καλάθι του Μπόσμου. Τελικώς μετά από αρκετές διαβουλεύσεις το καλάθι μέτρησε και υπήρξαν διαμαρτυρίες εκατέρωθεν.






Θέαμα..
Ο Γιάννης Ηλιάδης έκοψε θεαματικά τον Χρήστο Μπαρούχα, κάνοντας ένα από τα καλύτερα στοπ του τουρνουά. Λίγο πιο μετά ο Ηλιάδης ήταν παθών…καθώς ανακόπηκε από τον Μπόσμο.

Αέρας διπόντου
Με μόλις δυο πόντους κατάφεραν να προηγηθούν οι Γυμναστές που πήραν εκ νέου την πρωτοπορία με 50-52. Ενώ προηγούνταν σε όλη την διάρκεια του νευρικού 3ου δεκαλέπτου. 


Τεχνική ποινή σε Τσουκαλά


Ο ρέφερι Σεραφείμ Λερογιάννης καταλόγισε τεχνική ποινή στον Βασίλη Τσουκαλά του Αστέρα, που διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον μη καταλογισμό ενός φάουλ. 



Τραυματισμός Μπαρούχα
Ο Χρήστος Μπαρούχας στις αρχές της 4ης περιόδου χτύπησε σε διεκδίκηση που είχε με αντίπαλο. Πέρασε για λίγα λεπτά εκτός αγωνιστικού χώρου, όπου και του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον γιατρό της αναμέτρησης.



«Μίλησε» ο κλάση του Ζωγόπουλου


Αρκετή ένταση είχε το τελευταίο 10λεπτο…και το παιχνίδι διακόπηκε αρκετές φορές. Ωστόσο οι Γυμναστές ήταν αποφασισμένοι να «καθαρίσουν» το ματς και την πρόκριση και προηγήθηκαν με 52-60. Ο Αστέρας κατάφερε να μειώσει μέχρι και 65-69 με προσπάθειες του αρχηγού του Γιάννη Ηλιάδη, όμως οι Γυμναστές με 3ποντα του Παναγιώτη Ζωγόπουλου σε πολύ κρίσιμα σημεία προηγήθηκαν με 67-74. Οι Γυμναστές επικράτησαν τελικώς με 71-79, παρότι ο Αστέρας στα τελευταία λεπτά πίεσε σε όλο το γήπεδο. Παράλληλα οι νικητές ήταν εξαιρετικά εύστοχοι από την γραμμή των βολών. Ο Κουτκιάς μοίρασε άλλο ένα στοπ στον Ζωγόπουλο.



Έφυγε με τεχνική ποινή


Με αρκετά νεύρα αποχώρησε από το γήπεδο ο Βασίλης Μπόσμος των Γυμναστών. Έκανε φάουλ πάνω στον Άλκη Κατή και αποβλήθηκε. Στην συνέχεια τα έβαλε με την γραμματεία και διαμαρτυρήθηκε έντονα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χρεωθεί και τεχνική ποινή. Το φάουλ της τεχνικής ποινής χρεώθηκε σε νούμερο παίκτη, που ήταν ελεύθερο, καθώς ο Μπόσμος είχε ήδη 5 φάουλ. Ο Κατής του Αστέρα εκτέλεσε 4 ελεύθερες βολές και η ομάδα του είχε και την κατοχή της μπάλας.






Προ των πυλών τεχνική ποινή
5.30 πριν την λήξη και ενώ το σκορ ήταν 59-66 υπέρ των Γυμναστών η γραμματεία καταλόγισε τεχνική ποινή στους Γυμναστές, διότι μπήκε στο παρκέ o Βασίλης Μπόσμος. Το παιχνίδι διακόπηκε, επικράτησε ένταση και μετά από αρκετές διαβουλεύσεις το παιχνίδι συνεχίστηκε, χωρίς καταλογιστεί κάτι. 





Αποχώρησαν 4

 












Τρεις παίκτες πέρασαν εκτός παρκέ καθώς συμπλήρωσαν 5 φάουλ. Αποχώρησε 7.25 πριν το τέλος με 5 φάουλ ο Βασίλης Μπόσμος των Γυμναστών, 4.23 πριν το τέλος ο Γιάννης(Ε) Φλωράκης των Γυμναστών, 2.30 πριν την λήξη ο Βασίλης Τσουκαλάς του Αστέρα και 00.59 πριν το τέλος ο Γιώργος Ζαγκότσης του Αστέρα.

Πρόωρη ολοκλήρωση
Οι φίλαθλοι του αγώνα μπήκαν στο παρκέ 10 δευτερόλεπτα πριν την λήξη, αφού οι μπασκετμπολίστες των δυο ομάδων σταμάτησαν τις προσπάθειες τους.



«Ζντό» από τους Γυμναστές
Στο κέντρο του γηπέδου συγκεντρώθηκαν οι νικητές και φώναξαν δυνατά το καθιερωμένο «ζντο». Ενώ οι παίκτες του Αστέρα φώναξαν δυνατά το όνομα της ομάδας τους μπροστά από τον πάγκο τους. 



Τα δεκάλεπτα
19-24, 40-40, 50-52, 71-79

Διαιτητές : Δημήτρης Κουρλός - Σεραφείμ Λερογιάννης - Θανάσης Χουσιάδας

Συνθέσεις Ομάδων

Αστέρας B.C. (Γιάννης Ηλιάδης) : Δόσης 7, Κατής Α. 10, Φλωράκης Λ., Ηλιάδης 22(1), Χονδρός 3(1), Τσουκαλάς 2, Ζαγκότσης, Κουτκιάς 27

Γυμναστές (Γιάννης(Κ) Φλωράκης) : Τσιγαρίδας, Φλωράκης Ι.(Ε) 5(1), Γαλανός, Καραντινός 12(2), Μπόσμος 9, Ζωγόπουλος 15(2), Μπαρούχας 38(5)





Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες : Παναγιώτης Κολλημένος