Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αστέρας B.C.-Cinema B.C. 58-56

Ένα πραγματικό ντέρμπι και ένας εξαιρετικός αγώνας ήταν ο τελικός του τουρνουά μπάσκετ. Κέρδισε το άθλημα. Ο Αστέρας κατέκτησε το κύπελλο για 2η συνεχή χρονιά χάρης σε καλάθι του αρχηγού του Γιάννη Ηλιάδη 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνας, «γράφοντας» το 58-56 απέναντι στο πολύ δυνατό Cinema.
Ο μεγάλος τελικός του τουρνουά μπάσκετ διεξήχθη την Τετάρτη 20/6 στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ και ξεκίνησε περίπου στις 8.30 το βράδυ. Ρεκόρ προσέλευσης σημειώθηκε στον τελικό, καθώς τον παρακολούθησαν γύρω στα 200 άτομα. Με αυτό το παιχνίδι έπεσε και η αυλαία του 2ου τουρνουά μπάσκετ του Δήμου Καρπενησίου, το οποίο πέρασε στο παρελθόν και…ανοίγουν οι ορίζοντες για το τρίτο.
Ο Αστέρας, έχοντας σε εξαιρετική ημέρα τον αρχηγό του και MVP του τουρνουά Γιάννη Ηλιάδη πήρε μια παλικαρίσια νίκη λίγο πριν το φινάλε. Ο Αστέρας έχοντας ορισμένα ξεσπάσματα πήρε μικρή διαφορά, την οποία όμως δεν κατάφερε να την διατηρήσει. Απέδειξε ξανά πως αυτή η ομάδα έχει «μέταλλο» νικητή.
Το Cinema, παίζοντας συγκεντρωμένα κατάφερε αρκετές φορές να περάσει μπροστά στο σκορ οριακά, αλλά δεν μπορούσε να διατηρήσει το προβάδισμα του. 30΄΄ πριν το τέλος με αντεπίθεση διαρκείας ισοφάρισε με 3ποντο του αρχηγού του Δημήτρη Λερογιάννη, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να οδηγήσει το παιχνίδι στην παράταση.
Οι δυο ομάδες επέδειξαν εξαιρετικά αθλητική συμπεριφορά κατά την διάρκεια του τελικού, αλλά και γενικότερα του τουρνουά. Το μπάσκετ της Ευρυτανίας βγήκε κερδισμένο.

«Sold Out»
Ασφυκτικά γεμάτο ήταν το κλειστό γήπεδο μπάσκετ για τον μεγάλο τελικό. Σε κάθε γωνιά του βρισκόντουσαν φίλαθλοι. Ενώ απομακρύνθηκε το διαχωριστικό κερκίδας με τον αγωνιστικό χώρο, καθώς φίλαθλοι καθόντουσαν μέχρι και λίγα εκατοστά από την τελική γραμμή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 250 άτομα (Ίσως και περισσότερα) παρακολούθησαν τον τελικό. 




Παρουσίαση σε πρότυπα NBA
Η είσοδος των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο έγινε στα πρότυπα NBA. Οι αθλητές των ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και χαιρέτησαν το κοινό ένας-ένας την στιγμή που ανακοινώνονταν το όνομα τους από τα μεγάφωνα του γηπέδου και συγκεκριμένα από την υπεύθυνη της γραμματείας Λίλα Κλαουδάτου.




Με οπαδούς ο Αστέρας
Όπως και στον προημιτελικό με τους Γυμναστές, έτσι και στον τελικό ο Αστέρας είχε στο πλευρό του μερίδα φανατικών φιλάθλων του. Περίπου 40 άτομα έχοντας τύμπανο ενίσχυσαν τις προσπάθειες του Αστέρα και πανηγύρισαν την συγκλονιστική νίκη της ομάδας τους.



Παρουσία Δημοτικής Αρχής
Τον τελικό παρακολούθησε ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος & Πράσινου Νίκος Σουλιώτης και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, αλλά και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του τουρνουά Κλεομένης Λάππας. Ενώ ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προγραμματισμού & Διαφάνειας Δημήτρης Σταμάτης ήταν εντός του παρκέ, καθώς αγωνίστηκε στο τουρνουά με τα χρώματα του Cinema B.C., όπως και ο ειδικός σύμβουλος τεχνικών έργων υποδομών και νέων τεχνολογιών του κ. Μπακογιάννη και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του τουρνουά Βαγγέλης Βλάχος.
Τον τελικό παρακολούθησε και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Γιάννης Κατσαρός, η ειδική σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημοσίων Σχέσεων και Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ευαγγελία Σοφρώνη, ο ειδικός σύμβουλος Έργων Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δημάρχου Νώντας Μούσιος κ.α.


Η ιατρική παρουσία
Και αυτό το παιχνίδι έγινε παρουσία ατόμων του ΕΚΑΒ, αλλά και ιατρού, που ευτυχώς ήταν αχρείαστοι. Η οργανωτική επιτροπή έκανε προσπάθειες, ώστε όλα να είναι στην εντέλεια.

Δυο αήττητοι
Οι δυο ομάδες μέχρι πριν τον τελικό ήταν αήττητες, τερμάτισαν στην πρώτη θέση του ομίλου τους και από την αρχή ήταν τα δυο μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Με την αγωνιστική τους  εικόνα φάνηκε ότι πρόκειται για δυο ισοδύναμες, πράγμα που «μαρτυράει» ότι ο τίτλος κρίθηκε σε μια επίθεση.

Απαρατήρητος ο Κουτκιάς


Μετά από απουσία δυο αγώνων με την φανέλα του Αστέρα αγωνίστηκε ο έμπειρος Γιάννης Κουτκιάς. Ωστόσο ο εξαιρετικός Λαμιώτης μπασκετμπολίστας δεν πήρε αρκετές προσπάθειες και πέτυχε μόλις 6 πόντους, καθώς περιορίστηκε στο αμυντικό κομμάτι και στην δημιουργία.

Κυλλής vs Γιαννόπουλος

 












Στον πάγκο του Αστέρα κάθισε για ακόμη ένα παιχνίδι ο χορηγός και προπονητής της ομάδας Ανδρέας Κυλλής. Στον πάγκο του Cinema ήταν ξανά ο προπονητής Θανάσης Γιαννόπουλος.
 
Δεύτεροι ξανά Σαμαντάς-Καραγρηγορίου


Και πέρυσι αγωνίστηκαν στον τελικό του τουρνουά μπάσκετ δυο αθλητές του Cinema. Ο Άγγελος Σαμαντάς και ο Γαβριήλ Καραγρηγορίου πέρυσι αγωνίζονταν στους φιναλίστ του τουρνουά Γυμναστές. Και την φετινή χρονιά παρέμειναν στην 2η θέση, αγωνιζόμενοι όμως σε διαφορετική ομάδα.

Το πήρε μόνος του ο αρχηγός


Φόρτσαρε στον τελικό ο αρχηγός του Αστέρα Γιάννης Ηλιάδης, ο οποίος ήταν σε εντυπωσιακή ημέρα και κατέκτησε μόνος του τον τίτλο. Πέτυχε 34 πόντους, βάζοντας και 5 τρίποντα!. Ήταν αυτός, που σκόραρε και το καλάθι της νίκης λίγο πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας. Δεύτεροι σκόρερ του Αστέρα ήταν μόλις με 6 πόντους οι: Γιάννης Κουτκιάς και Θωμάς Χονδρός. Ο Γιάννης Ηλιάδης αναδείχτηκε 2ος σκόρερ του τουρνουά με 210 πόντους.

Τους «κράτησε» ζωντανούς ο Καραγρηγορίου


Ο εξαιρετικός Γαβριήλ Καραγρηγορίου με δικές του προσπάθειες έκανε την αρχή για την ανατροπή των τελευταίων λεπτών πέτυχε 20 πόντους σκοράροντας και 2 φορές έξω από τα 6.25. Ο Καραγρηγορίου αποβλήθηκε 00.43 πριν το τέλος, καθώς έκανε το 5ο φάουλ, για να οδηγήσει τους αντιπάλους στις βολές. Αποχώρησε από το παρκέ, χειροκροτούμενος από τους οπαδούς. Στους 12 πόντους τον ακολούθησε στο σκοράρισμα ο μαχητικός σέντερ Ταξιάρχης Κουτρομάνος, ενώ στους 10 πόντους έμειναν ο αρχηγός και καθοριστικός σε χρονικά σημεία Δημήτρης Λερογιάννης και ο 17χρονος Ίγκλι Οσμενάϊ. Πρώτος σκόρερ του Cinema στο τουρνουά αναδείχτηκε ο Ίγκλι Οσμενάι με 118 πόντους.

Με εναλλαγές
Προσεκτικές ήταν οι κινήσεις των δυο ομάδων στην 1η περίοδο. Ο Αστέρας προηγήθηκε με 5-2, όμως το Cinema με σερί 4-0 και με καλάθι του Λερογιάννη προβάδισμα με 5-6. Ο Αστέρας απάντησε με το ίδιο νόμισμα για το 9-6. Μετά από άλλες δυο εναλλαγές στο σκορ ο Αστέρας βρέθηκε μπροστά με 11-10 με λέι απ του Ηλιάδη.



Με Ηλιάδη στο +6
Ίδιο μοτίβο επικράτησε και στο 2ο δεκάλεπτο, ο Ίγκλι Οσμενάϊ έβαλε μπροστά την ομάδα του με 11-12, όμως ο Γιάννης Ηλιάδης διαμόρφωσε το 15-12. Ο Γαβριήλ Καραγρηγορίου ανέβασε την απόδοση του και σκόραρε 6 πόντους ,αλλά η ομάδα του με 3ποντο του συνήθη ύποπτου Ηλιάδη βρέθηκε πίσω στο σκορ με 28-22, που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου και η μεγαλύτερη διαφορά στο παιχνίδι μέχρι εκείνο το σημείο. Εξαιρετικός ήταν στην δεύτερη περίοδο ο Θωμάς Χονδρός.



Μείωσε την διαφορά
Ο Ίγκλι Οσμενάϊ ανέβασε την απόδοση του και μέσα σε λίγα λεπτά σκόραρε δυο τρίποντα αλλά ο Ηλιάδης ήταν ασταμάτητος και ο Αστέρας προηγήθηκε με 34-27. Ο Θανάσης Ζαγκότσης του Cinema έκοψε όμορφα τον Γιάννη Ηλιάδη του Αστέρα περίπου 7.30 πριν το τέλος του 3ου δεκαλέπτου. Ο Γιάννης Κουτκιάς διαμόρφωσε το 38-29. Ο Θανάσης Ζαγκότσης λίγο αργότερο μείωσε στους 2 πόντους και σε 39-37. Ο Αστέρας έτρεξε ένα σερί 4-0 για το 43-37. Τελικώς ο Άγγελος Σαμαντάς με καλάθι που μέτρησε για δυο και όχι για τρεις πόντους μείωσε στο 43-40.




Με υπογραφή Ηλιάδη
Ο Γιάννης Ηλιάδης έβαλε την «σφραγίδα» του  και στον φετινό τελικό του τουρνουά μπάσκετ. Το σκορ ήταν ισόπαλο 56-56 και όλα έδειχναν ότι θα οδηγούμασταν στην 5λεπτη , παράταση όμως ο αρχηγός του Αστέρα με δική του όμορφη προσπάθεια πέτυχε το καλάθι, που χάρισε την πρωτιά και το κύπελλο στην ομάδα του.


Το «καρδιακό» φινάλε














Θετικά ξεκίνησε στο 4ο δεκάλεπτο ο Αστέρας που με τρίποντη «βόμβα» του Ηλιάδη προηγήθηκε με 48-40. Ο Ταξιάρχης Κουτρομάνος με δίποντο και ο Γαβριήλ Καραγρηγορίου με τρίποντο μείωσαν σε 48-45. Ο Κουτρομάνος σκόραρε δυο εύστοχες βολές για το 49-47 με το Cinema να «τρέχει» ένα σερί 7-0. Ο Βασίλης Τσουκαλάς μετά από έξοχη προσπάθεια και με καλάθι και φάουλ πέτυχε το 52-47. Μετά από 1 εύστοχη βολή του Δημήτρη Λερογιάννη, του Γιάννη Ηλιάδη και του Άλκη Κατή το σκορ διαμορφώθηκε στο 54-48. 1.10 πριν την λήξη ο Καραγρηγορίου με 3ποντο μείωσε σε 54-51. 1.06 πριν το τέλος ο Ηλιάδης με 1/2  βολές πέτυχε το 55-51. 00.47 πριν το τέλος ο Καραγρηγορίου με δυο εύστοχες βολές μείωσε σε 55-53. 00.43 ο Ηλιάδης ευστόχησε ξανά σε μια βολή, κάνοντας το 56-53. 00.31 πριν το τέλος ο Λερογιάννης με ένα καταπληκτικό τρίποντο εκτός ισορροπίας ισοφάρισε σε 56-56. 00.10 πριν την λήξη μετά από ατομική προσπάθεια ο Ηλιάδης χάρισε την νίκη στην ομάδα του με το Cinema να προσπαθεί να αντιδράσει αλλά είχαν κλειστεί όλοι οι διάδρομοι και έτσι δεν κατάφερε να κάνει κάτι αξιόλογο στην τελευταία επίθεση του με το τρίποντο του Λερογιάννη να μην βρίσκει στόχο.





Αποβολή Καραγρηγορίου
00.43 πριν την λήξη ο Γαβριήλ Καραγρηγορίου έκανε το 5ο του φάουλ και αποχώρησε εκτός παρκέ. Ήταν ο μοναδικός της ομάδας του, που προσπαθούσε να σταματήσει τον χρόνο με φάουλ σε αντιπάλους του.

Πανηγυρισμοί Αστέρα
Οι παίκτες του Αστέρα μετά την λήξη του τελικού πανηγύρισαν έξαλλα την επιτυχία τους μαζί με τους φιλάθλους τους.




Fair Play από Cinema
Τα συγχαρητήρια στους παίκτες του Αστέρα έδωσαν οι αθλητές του Cinema, δείχνοντας το ήθος τους και πρεσβεύοντας το αθλητικό ιδεώδες. Παρότι η ομάδα τους έχασε στις λεπτομέρειες και με καλάθι στην τελευταία επίθεση του Αστέρα…δεν το πήραν κατάκαρδα.

Τα δεκάλεπτα
11-10, 28-22, 43-40, 58-56

Διαιτητές : Θανάσης Χουσιάδας-Γιάννης Χαλκιάς-Σεραφείμ Λερογιάννης

Συνθέσεις Ομάδων

Αστέρας B.C. (Γιάννης Ηλιάδης) : Δόσης 2, Κατής Α. 1, Φλωράκης, Ηλιάδης 34(5), Χονδρός 6, Τσουκαλάς 4, Ζαγκότσης Γ. 5, Κουτκιάς 6

Cinema Β.C. (Δημήτρης Λερογιάννης) : Σαμαντάς 2, Λερογιάννης 10(1), Βλάχος, Σταμάτης, Καραγρηγορίου 20(2), Οσμενάϊ 10(2), Πανάρας, Κουτρομάνος 12, Ζαγκότσης Α. 2
Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες : Παναγιώτης Κολλημένος