Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Το άδικο και πρωτότυπο σύστημα των play off της Α΄ ΕΠΣΕ

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας θεσπίστηκε για πρώτη φορά από την ΕΠΣ Ευρυτανίας στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας το σύστημα των play off. Σε αυτά συμμετέχουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες της κανονικής διάρκειας (1-4, 2-3) και ο κόσμος έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δυνατές «μονομαχίες» και ποιοτικό ποδόσφαιρο. 
Το αξιοπερίεργο είναι ότι τα μπαράζ στον νομό μας διεξάγονται ανεξαρτήτως της διαφοράς του πρώτου από τον δεύτερο. Είτε μια ομάδα τερματίσει πρώτη με 10 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, έχοντας επιδείξει την αγωνιστική της ανωτερότητα όλη την σαιζόν είτε με 1 μόλις βαθμό… μπαράζ θα διεξαχθούν. Τέσσερις φορές ομάδες, που τερμάτισαν πρώτες έχασαν τον τίτλο.
Το σύστημα των μπαράζ άλλαξε για πρώτη φορά την σαιζόν (2011-2012), που μας πέρασε. Ωστόσο αντί να καλυτερέψει....χειροτέρεψε. Οι ομάδες ψήφισαν διπλούς (Μέσα-έξω) αντί τριπλούς αγώνες, όπως ίσχυε όλα τα χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικά κανέναν πλεονέκτημα έδρας στην ομάδα, που τερμάτισε ψηλότερα στην κανονική διάρκεια!!!.
Συμμεριζόμαστε την άποψη του υπευθύνου της Ακαδημίας Δημήτρη Αντωνίου στην περυσινή γενική συνέλευση, ο οποίος είχε προτείνει την διεξαγωγή των play off, εφόσον υπάρχει διαφορά κάτω των 6 βαθμών του πρώτου από τον δεύτερο. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει για παράδειγμα στην ΕΠΣ Καρδίτσας. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση δεν εισακούστηκε και δεν υπερίσχυσε στην ψηφοφορία. Επιπλέον στις μεγάλες εθνικές κατηγορίες τα μπαράζ διεξάγονται, όπως είναι φυσιολογικό με βαθμολογικό αβαντάζ του πρώτου.
Οι ομάδες πρέπει να αποφάσισαν αν θέλουν τα play off με αυτό το σύστημα, με νέο ή καθόλου.

Ας δούμε περιπτώσεις, που ο πρώτος της κανονικής διάρκεια έχασε το πρωτάθλημα στα play off

2002-2003
Ο πρώτος Αίολος χάνει το πρωτάθλημα στον τρίτο τελικό από την δεύτερη Μυρίκη. Οι δυο ομάδες είχαν ελάχιστες αγωνιστικές διαφορές και κοινή έδρα.

2007-2008
Πρώτη τερματίζει η Φραγκίστα. Η τρίτη Παλαιοκατούνα «σπάει» την έδρα της ΑΕΚ, αλλά και της Φραγκίστας και κερδίζει το πρωτάθλημα.

2009-2010
Τα Άγραφα τερματίζουν στην πρώτη θέση, ωστόσο ο δεύτερος Απεραντιακός καταφέρνει να κατακτήσει την άνοδο, αφού προηγουμένως στα ημιτελικά το τέταρτο Ραπτόπουλο «έσπασε» την έδρα του Κατσαντώνη.

2011-2012
Τα Άγραφα τερμάτισαν πρώτα με πέντε βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Κρέντη, ωστόσο το πρωτάθλημα κατέληξε στον τρίτο Αίολο, που κατάφερε να «σπάσει» την έδρα των δυο πρώτων.

Υ.Σ.: Σε καμία περίπτωση το άρθρο αυτό δεν θίγει τις πρωταθλήτριες ομάδες ή υπερασπίζεται αυτές, που έχασαν τον τίτλο στα μπαράζ. Εκφράζει απλά την άποψη της ιστοσελίδας στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι μια κριτική κυρίως στα σωματεία, που το έχουν ψηφίσει και όχι προς την ΕΠΣ.

Επιμέλεια : Δημήτρης Κολλημένος