Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Κώστας Λαθύρης : «Ήμουν και είμαι πάντα υπέρ της μιας ομάδας στο χωριό»

Εδώ και δυο χρόνια βρίσκεται στον πάγκο της νεοσύστατης Αναγέννησης Παλαιοκατούνας 2010. Φέτος κατάφερε με σχετική ευκολία να την αναδείξει πρωταθλήτρια και να την φέρει στην μεγάλη κατηγορία της Ευρυτανίας. Πρόκειται για τον τεχνικό της Παλαιοκατούνας 2010 Κώστα Λαθύρη, που παραχώρησε συνέντευξη στο “Evrytania Sport”.
Ο προπονητής της Αναγέννησης μας μιλάει για την πορεία της ομάδας του και για το πώς λειτούργησε την φετινή χρονιά. Για το επίπεδο της Β΄ κατηγορίας πιστεύει ότι έχει υποβαθμιστεί αρκετά και δεν ξέρει πως θα μπορέσει η ΕΠΣΕ να το αναβαθμίσει.
Ο 46χρονος προπονητής μας εξηγεί για ποιον λόγο η ομάδα του έχει τόσους αλλοδαπούς και πιστεύει ότι όσοι παίζουν, μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα.
Χαρακτηρίζει ως τιμή για την Παλαιοκατούνα να έχει δυο παίκτες στην μικτή της ΕΠΣ Ευρυτανίας και επιθυμεί και στο μέλλον η ομάδα του να έχει εκπροσώπηση στις ομάδες της ΕΠΣ.
Για την νέα χρονιά θα βρίσκεται για 3η συνεχή περίοδο στον πάγκο της ομάδας.
Όσον αφορά το γεγονός ότι η Παλαιοκατούνα θα έχει δυο ομάδες την νέα χρονιά στο Α΄ τοπικό πιστεύει ότι θα υπάρξουν ορισμένα εσωτερικά προβλήματα κυρίως με ντόπιους ποδοσφαιριστές. Ο ίδιος ήταν από την αρχή υπέρ της μιας ομάδας. Μάλιστα είχε φέρει κοντά τις δυο διοικήσεις στο παρελθόν, χωρίς να προχωρήσει κάποια συνεργασία.
Αναγνωρίζει ότι έγιναν αρκετά λάθη επί θητείας του στην παλιά Αναγέννησης. Για το θέμα της συγχώνευσης με την Μαλεσίνα το 2008 δεν θέλησε να εκφράσει άποψη.
Τέλος ο τεχνικός της Παλαιοκατούνας εύχεται το νέο πρωτάθλημα να γίνει κάτω από αθλητικά πλαίσια.
Ο Κώστας Λαθύρης είναι γεννημένος το 1966 και επαγγέλλεται αστυνομικός. Ως ποδοσφαιριστής ήταν αμυντικός, αγωνιζόμενος στην μεγάλη Φραγκίστα της δεκαετίας του 80΄, τον Απεραντιακό, την Αναγέννηση Παλαιοκατούνας, κλείνοντας την καριέρα του το 2008 στην ΑΕΚ. Αν και στην συνέχεια πήρε το δελτίο του στις ομάδες, που ήταν προπονητής (Άγιος Προκόπιος, Παλαιοκατούνα 2010) δεν χρειάστηκε να αγωνιστεί.
Σαν προπονητής καθοδήγησε την παλαιά Αναγέννηση στην κατάκτηση του τίτλου (2007-2008), αλλά και σε πολλές άλλες επιτυχίες (2003-2008). Έχει περάσει από τον πάγκο επίσης του Αγίου Προκοπίου (2009-2010) και του Κερασόβου(2010, για δυο μόλις ματς). Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της νέας Αναγέννησης από το ξεκίνημα της (2010), οδηγώντας την φέτος στην άνοδο, όπως είχε συμβεί και πριν τρία χρόνια με τον Άγιο Προκόπιο. Είναι επίσης και προπονητής στην ποδοσφαιρική ομάδα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας.

Αναλυτικά όλη συνέντευξη :

Evrytania Sport : Κύριε Λαθύρη σας καλωσορίζουμε στην σελίδα μας, το “Evrytania Sport”. Συγχαρητήρια για την άνοδο της ομάδας σας στην Α΄ Κατηγορία. Πόσο δύσκολα επιτεύχθηκε ο στόχος σας;
Κώστας Λαθύρης : «Καταρχάς ευχαριστώ πολύ, που με καλέσατε στην ιστοσελίδα σας και σας εύχομαι ότι καλύτερο για την ιστοσελίδα, την οποία παρακολουθώ κιόλας. Όσον αφορά την άνοδο έγινε μια προσπάθεια από πέρυσι. Την πρώτη χρονιά δεν είχαμε τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές, συμμετείχαμε και πρώτη φορά και δεν μπορέσαμε να ανέβουμε. Ανέβηκε η ομάδα της Φραγκίστας. Αυτό βέβαια μας βοήθησε, γιατί μετά μπορέσαμε να κάνουμε κάποιες μεταγραφές και είναι η πρώτη φορά που ομάδα Β΄ Κατηγορίας ξεκίνησε προπονήσεις από τον Σεπτέμβριο, συν ορισμένα φιλικά παιχνίδια, για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Κατόπιν στην συνέχεια έδειξε ότι ανεβήκαμε δίκαια και από τα αποτελέσματα και γενικά παίξαμε αρκετά καλό ποδόσφαιρο, παρότι οι ομάδες ήταν πολύ λίγες και δεν το χαρήκαμε και εμείς, όπως θα έπρεπε.»

Evrytania Sport : Θεωρείτε ότι λειτουργήσατε σαν ομάδα πρότυπο για την κατηγορία; Γιατί πρώτη φορά βλέπουμε ομάδα Β΄ τοπικού να κάνει προετοιμασία και να δίνει φιλικές αναμετρήσεις.
Κώστας Λαθύρης : «Πάντα ήθελα και με τις άλλες ομάδες που ήμουνα, να κάνουμε προετοιμασία, να γνωρίζω και εγώ τι δυνατότητες έχουν οι ποδοσφαιριστές. Πιστεύω ότι και για την Β΄ κατηγορία και για ομάδες της Α΄ κατηγορίας λειτουργήσαμε σε πολύ καλό επίπεδο, οργανωμένα και σε πρότυπα της Α΄ κατηγορίας θα έλεγα.»

Evrytania Sport : Μόλις 3 ομάδες συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Β΄ ΕΠΣΝΕ. Πως είδατε το επίπεδο της κατηγορίας;
Κώστας Λαθύρης : «Θα έλεγα ότι το επίπεδο είναι χαμηλό. Δεν ξέρω πως οι ιθύνοντες της ΕΠΣ και ο Πρόεδρος θα αναβαθμίσουν την Β΄ κατηγορία. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι αυτή την στιγμή. Σίγουρα οι ποδοσφαιριστές οι δικοί μου, παρότι ήτανε προπονημένοι θέλανε να παίξουνε περισσότερα παιχνίδια, αλλά δεν υπήρχαν άλλες ομάδες. Πίστευα φέτος ότι θα είναι 5-6 ομάδες να παίξουμε, για να αναβαθμιστεί λίγο ο ρόλος της Β΄ κατηγορίας. Από εκεί και πέρα ίσως έχει υποβαθμιστεί η Β΄ κατηγορία, από ότι βλέπω με κάποιους παίκτες που παίζουν μέσα πλαστοί, αφού ανήκουν σε άλλες ομάδες. Δεν είναι καλό αυτό. Μήπως θα έπρεπε οι ιθύνοντες να καταργήσουν την κατηγορία;.»

Evrytania Sport : Που οφείλεται το γεγονός ότι η ομάδα σας έχει πάρα πολλούς αλλοδαπούς παίκτες;
Κώστας Λαθύρης : «Καταρχάς έχουμε 6 φερόμενους σαν αλλοδαπούς. Είναι σχεδόν όλοι νεαροί και μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Οι δυο είναι οι Βούλγαροι, οι άλλοι δυο είναι βορειοηπειρώτες και λογίζονται σαν Έλληνες και οι άλλοι δυο είναι αλλοδαποί-Αλβανοί. Είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές και αξίζουν να παίζουν στην ομάδα.»

Evrytania Sport : Είδαμε φέτος και την Παλαιοκατούνα να έχει εκπροσώπηση και στην μικτή της ΕΠΣ Ευρυτανίας. Αγωνίστηκε ο Ίγκλι Οσμενάϊ και ο Πάνος Μπλέντζος. Θα θέλαμε το σχόλιο σας για το γεγονός αυτό που είναι πρωτόγνωρο για ομάδα Β΄ κατηγορίας. 
Κώστας Λαθύρης : «Είναι τιμή πρώτα για τους ποδοσφαιριστές και μετά για μένα τον προπονητή και για το διοικητικό συμβούλιο και για την ομάδα μας γενικότερα. Είναι πρώτη φορά από όσο ξέρω που ομάδα Β΄ κατηγορίας έχει δυο ποδοσφαιριστές στην μικτή και σε παίδες και σε νέους . Είναι τιμή για μας θα ήθελα και στο μέλλον να έχουμε και άλλους παίκτες στην μικτή της ΕΠΣ.» 

Evrytania Sport : Στο ερχόμενο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας η Παλαιοκατούνα θα έχει δυο ομάδες. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν εσωτερικά προβλήματα στο χωριό; 
Κώστας Λαθύρης : «Είμαι και ήμουνα πάντα υπέρ της μιας ομάδας στο χωριό και το ξαναλέω πάλι. Από εδώ και πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, δεν ασχολούμαι με αυτό το θέμα γενικώς. Κοιτάζω την δική μου ομάδα και τίποτε άλλο. Είναι σίγουρα κακό, σίγουρα θα υπάρχουν κάποια προβλήματα. Δηλαδή έχει κάποιους ποδοσφαιριστές το χωριό, που είναι στην άλλη ομάδα, αυτοί θα έχουν κάποιους ενδοιασμούς αν θα παίξουν στην μια ή στην άλλη ομάδα, γιατί λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, είμαστε φίλοι. Ίσως να υπάρχουν κάποια προβλήματα όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές. Πάντως έχω να πω ότι λίγα μας χωρίζουν και πολλά μας ενώνουν στο χωριό μας.»

Evrytania Sport : Θα συνεχίσετε την επόμενη χρονιά στον πάγκο της Αναγέννησης;
Κώστας Λαθύρης : «Ναι θα συνεχίσω και την νέα χρονιά. Θα γίνουν σίγουρα κάποιες μεταγραφές, που θα βοηθήσουν αυτούς τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που έχουμε, που δεν έχουν παίξει στην Α΄ κατηγορία να αποκτήσουν εμπειρία. Μαζί με τους έμπειρους ποδοσφαιριστές να γίνει ένα μείγμα αυτών και να μπορέσουμε να έχουμε μια καλή παρουσία στην Α΄  κατηγορία και τίποτε παραπάνω, γιατί η ομάδα είναι ακόμα καινούργια και έχει πολύ μέλλον ακόμη μπροστά. Εμάς ούτε μας ενδιαφέρει το πρωτάθλημα, ούτε κάτι άλλο, μια καλή παρουσία και ότι προκύψει. Δεν έχουμε άγχος.»

Evrytania Sport : Στις αρχές της περασμένης σεζόν είχε ακουστεί μια πιθανή συνεργασία με τον Άγιο Προκόπιο. Ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν προχώρησε η συνεργασία με την άλλη ομάδα του χωριού;
Κώστας Λαθύρης : «Ήμουνα από τους πρώτους, που τους έφερα σε επαφή, σαν χωριανός όχι τίποτε άλλο και τις δυο διοικήσεις, για να βρεθεί μια λύση. Υπήρχε καλό κλίμα, αλλά τελικά δεν προχώρησε για κάτι πιο πέρα.»

Evrytania Sport : Η καινούργια ομάδα της Αναγέννησης έχει κάποια σχέση με την παλιά Αναγέννηση;
Κώστας Λαθύρης : «Πιστεύω πως ναι.»

Evrytania Sport : Αναγνωρίζετε ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν;
Κώστας Λαθύρης : «Ουδείς αλάθητος.»

Evrytania Sport : Σχετικά με την συγχώνευση της παλιάς ομάδας με την Μαλεσίνα, πιστεύετε ότι έγινε λάθος;
Κώστας Λαθύρης : «Ουδέν σχόλιο.»

Evrytania Sport : Να σας ευχαριστούμε για την κουβέντα που είχαμε. Θα θέλατε να πρόσθετε κάτι άλλο κλείνοντας;
Κώστας Λαθύρης : «Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τους ποδοσφαιριστές μου πρώτα, το διοικητικό συμβούλιο, τον Προέδρο μας τον Θωμά Γκούρλια και όλους όσους βοήθησαν την ομάδα. Θα ήθελα να πω την καινούργια σεζόν να έχουμε καλύτερο ποδόσφαιρο στην Α΄ κατηγορία,  να γίνει ένα νέο πρωτάθλημα μέσα σε αθλητικά πλαίσια και να προσέξουμε λίγο παράπανω τους Ευρυτάνες ποδοσφαιριστές.Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, που με προσκαλέσατε στην ιστοσελίδα σας και εύχομαι πάντα επιτυχίες.»

Συνέντευξη : Παναγιώτης Κολλημένος