Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σημαιοφόρος ο Ευρυτάνας Χρήστος Ταμπαξής!


Ο Ευρυτάνας με καταγωγή από τον Νέο Αργύρι  κολυμβητής και παραολυμπιονικής Χρήστος-Αλέξανδρος Ταμπαξής θα είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης στους παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου (29 Αυγούστου η έναρξη τους). Πρόκειται για μεγάλη τιμή και για τον ίδιο, αλλά και για την Ευρυτανία!. Θα συμμετάσχει μάλιστα για 5η συνεχόμενη φορά στην μεγάλη αυτή διοργάνωση.
Ο Χρήστος Ταμπαξής είναι γεννημένος στις 26/06/1977.Προπονήτρια του είναι η Αρχοντία Καζάκη. Έχει εγκεφαλική παράλυση, σπαστική τετραπληγία εκ γενετής και χρησιμοποιεί αμαξίδιο για τη καθημερινή του μετακίνηση. Ανήκει στο σωματείο Π.ΑΣ.Κ.Α. Διαμένει στον Βύρωνα και ξεκίνησε τον αθλητισμό 1992 αρχικά για λόγους αποκατάστασης, όμως στην συνέχεια άρχισε να λαμβάνει μέρος σε αγώνες και να κερδίζει διακρίσεις. Πρωτοεμφανίστηκε το 1994. Τα αγωνίσματα του είναι τα: 50, 100 και 200 μέτρα ελεύθερο και τα 50 μέτρα ύπτιο.
Στις πολλές διακρίσεις του συγκαταλέγονται τα δυο χρυσά μετάλλια στους παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 (50 μέτρα ύπτιο) και του Πεκίνου το 2008 (50 μέτρα ύπτιο) και τα δυο αργυρά μετάλλια στους παραολυμπιακούς της Αθήνας (50 και 100 μέτρα ελεύθερο). Έχει δυο παγκόσμια ρεκόρ στην κατοχή στα 50 μέτρα ύπτιο (2008) και στα 100 μέτρα ύπτιο (2001). Αναδείχτηκε δεύτερος, τρίτος και τέταρτος καλύτερος αθλητής στην ετήσια ψηφοφορία των αθλητικών συνακτών της χώρας το 2009, το 2004 και το 2008 αντίστοιχα. Επιπλέον έχει κατακτήσει αρκετά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα.
Η Ελληνική αποστολή αναχώρησε για την Αγγλία την Τετάρτη 22 Αυγούστου και αποτελείται από 61 αθλητές-τριες. Υπάρχουν ελπίδες για διακρίσεις και μετάλλια. Ο Ταμπαξής είναι ένας αθλητής και άνθρωπος, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Του αξίζουν συγχαρητήρια για αυτά, που μας έχει χαρίσει και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο Λονδίνο!.
Να τονίσουμε πως είχε τιμηθεί πριν από 7 χρόνια από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Νομού Ευρυτανίας σε μια «λαμπρή» εκδήλωση.



Φωτογραφίες-Πληροφορίες: www.paralympic.gr, www.tampaxis.gr