Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το πρόγραμμα της Snow Leopard Day (2-3 Μαρτίου)


Το Σαββατοκύριακο 2-3 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Snow Leopard Day στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου. Πρόκειται για πρωτοποριακή διοργάνωση. Θα γίνουν διάφορες όμορφες εκδηλώσεις με στόχο την διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού.
Η λεοπάρδαλη του χιονιού, το πανέμορφο αυτό αιλουροειδές, ζει στα Ιμαλάϊα σε
υψόμετρο 3.500 - 6.000 μέτρων. Τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηρισθεί ως
απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα με διάφορες δράσεις και έρευνα προσπαθεί να συμβάλει στην επιβίωση αυτού του ιδιαίτερου θηλαστικού. Οι άνθρωποι του βουνού θα συγκεντρωθούν φέτος στο Καρπενήσι σε μία πρωτοποριακή εκδήλωση ορειβατικού σκι με σκοπό να συνεισφέρουν σε αυτή τη προσπάθεια. Βραδινές αναβάσεις και καταβάσεις, λαμπαδηδρομίες, χιονοδρομίες στις βόρειες και νότιες πλαγιές του Τυμφρηστού με έδρα τη ζεστασιά του καταφυγίου θα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της 12ωρης προσπάθειας συλλογής μέτρων.
Η ημέρα της Λεοπάρδαλης απευθύνεται σε όλους τους φίλους του ορειβατικού σκι. Όσοι δεν έχουνε προηγούμενη εμπειρία με το άθλημα θα μπορούν να προμηθευτούν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό από το ορειβατικό καταφύγιο Βελουχίου. Το διασωστικό σώμα Ευρυτανίας, η Velouchi Free ski Team και η εταιρία Κλαουδάτος θα στελεχώσουν τη διοργάνωση. Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρπενησίου και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Η Dynafit θα συνεισφέρει στη Snow Leopard Trust 1 cent για κάθε μέτρο ανάβασης, που θα πραγματοποιήσει ο κάθε συμμετέχων. Το σύνολο των μέτρων όλων των ορειβατών και χιονοδρόμων 9 χωρών θα βοηθήσουν σημαντικά το έργο αυτής της επιστημονικής κοινότητας.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από φεστιβάλ ταινιών βουνού με ελληνικές και διεθνείς παραγωγές (Σάββατο 19:00 στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Καρπενησίου).
«Snow Leopard Bus» από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια ειδικά για αυτό το διήμερο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

Η εκδήλωση ξεκινάει με φεστιβάλ ταινιών βουνού (κυρίως ορειβατικού σκι) στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Καρπενησίου. Θα προβληθούν οι ταινίες
2 million reasons, Friendship with limits, May The Gods Ski with you, Nat & Co
3-5 Πηγάδια , αγώνες ορειβατικού σκι. Οι ταινίες θα πλαισιωθούν από μια μοναδική παρουσίαση - ταξίδι από τα ελληνικά βουνά στις κορφές του κόσμου. Η ξενάγηση θα γίνει από τον Μ.Στύλλα.

Snow Leopard concept
Μετά το φεστιβάλ και στον ίδιο χώρο θα γίνει ενημέρωση -παρουσίαση των διαδρομών ορειβατικού σκι και θα δοθούν οι απαιτούμενες πληροφορίες για την ομαλή διεξαγωγή της «Snow Leopard Day» .Στις 23:00 θα ξεκινήσει η πρώτη ομάδα από το Καρπενήσι με στόχο την κορυφή του Βελουχίου στα 2.315μ  Στις 01:00 θα ξεκινήσει 2η ομάδα από το ορειβατικό καταφύγιο (1.840μ) και θα συναντηθεί στη κορυφή με τη πρώτη ομάδα.
Η πρώτη κατάβαση θα γίνει ομαδική προς το καταφύγιο, όπου θα είναι και η βάση της διοργάνωσης. Καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα γίνονται αναβάσεις και καταβάσεις από και προς την κορυφή. Εκεί , θα βρίσκονται μέλη της Velouchi Free Ski Team και του Διασωστικού σώματος Ευρυτανίας για να εμψυχώνουν και να «ζεσταίνουν» τους τολμηρούς.
Με το πρώτο φώς της ημέρας θα «ανοίξει» και η Βόρεια διαδρομή.. μία αρκετά τεχνική κατάβαση 900 μ υψομετρικής διαφοράς με μία αλπικού τύπου ανάβαση.
Σημείωση! Όσοι πραγματοποιήσουν τη Βόρεια διαδρομή θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με: Arva, ραβδο, φτυάρι, Κραμπόν μπότας, πιολέ , μποντριέ. Οι Αναβάσεις και οι καταβάσεις θα είναι σηματοδοτημένες. Στελέχη της οργάνωσης θα βρίσκονται σε κάθε κορυφή και βάση. Όσοι θέλουν να γνωρίσουν αυτό το υπέροχο σπορ θα βρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό στο καταφύγιο (σκι, μπότες, κτλ.). Ελεύθερη δοκιμή!
Στις 13:00 κλείνουν οι διαδρομές και γίνεται η συλλογή των μέτρων ανάβασης που θα πραγματοποιηθούν . Κάθε μέτρο είναι σημαντικό. Διότι , για κάθε μέτρο που θα ανέβουμε, η DYNAFIT θα συνεισφέρει με 1 cent στη «Snow Leopard Trust» ... επιστημονική κοινότητα με στόχο τη διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού , ένα υπέροχο θηλαστικό που τελεί υπό εξαφάνιση.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν τον Δήμο Καρπενησίου που «αγκάλιασε» την εκδήλωση, το Διασωστικό σώμα Ευρυτανίας  και την Velouchi Free Ski Team για την πολύτιμη εθελοντική τους συνεισφορά!  Κλείνοντας τονίζουν πως: «Η ελληνική διοργάνωση Snow Leopard Day είναι μια ευκαιρία να δώσουμε το δικό μας στίγμα στη Διεθνή χιονοδρομική και ορειβατική κοινότητα. Να διαφημίσουμε τη χώρα μας και τα βουνά μας. Να δείξουμε την Ελλάδα, που μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες και αντιξοότητες ανεβαίνει στο βουνό και προσφέρει.»