Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ανέπτυξαν τις γνώσεις τους οι προπονητές της Π.Α.Κ. στο σεμινάριο ACS Athens

Στο δεύτερο σεμινάριο προπονητικής παραβρέθηκαν οι προπονητές της Πανευρυτανικής Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης Φώντας Ζαχαρόπουλος και Κατερίνα Μπαλωμένου. Το διεθνές σεμινάριο με την ονομασία ACS Athens έγινε υπό την αιγίδα του συνδέσμου Ελλήνων προπονητών καλαθοσφαίρισης το διάστημα 10-12/5.
Οι καλεσμένοι ομιλητές, Γιάννης Σφαιρόπουλος (Πανιώνιος), Doug Bruno (DePaul University), Jerrod Calhoun (Fairmont State), Tony Barone, Sr.(Πρώην προπονητής Memphis Grizzlies, NBA) ανέπτυξαν την μεθοδολογία τους για την ομαδική επιθετική και αμυντική τακτική. Έδωσαν έμφαση στην λεπτομέρεια διδασκαλίας των βασικών του αθλήματος και μετέδωσαν την προπονητική τους φιλοσοφία στο χτίσιμο της ομάδας
Ο νεότερος εκ των τριών ομιλητών ήταν ο κόουτς Calhoun  ο οποίος στην ηλικία των 31 βρίσκεται στον πάγκο του κολεγίου του Fairmont στην αντρική ομάδα και ανέλυσε με ομάδες επίδειξης του κολεγίου του ACS ασκήσεις για επιθετικά ριμπάουντ, για αποφυγή screen, για close out και άμυνα πάνω στην μπάλα, για καταστάσεις 2 εναντίον 2 «τρέχω να καλύψω», για μείωση επιθετικών λαθών και για την επιθετική τακτική με 5 παίχτες στο ανοιχτό post.
O επόμενος ήταν ο κόουτς Doug Bruno που βρίσκεται στον πάγκο της γυναικείας ομάδας του κολεγίου του De Paul ο οποίος ανέλυσε με τις ίδιες ομάδες επίδειξης κάποιες τακτικές match up ζωνών καθώς και κάποιους τρόπους άμυνας man to man ανάλογα με τα επιθετικά προσόντα του προσωπικού μας αντιπάλου.
Το μεγαλύτερο όνομα εκ των ομιλητών ήταν ο κόουτς Tone Barone, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο των Mumphis Gruizlies και ανέλυσε θέματα όπως ανάπτυξη γρήγορου ρυθμού παιχνιδιού μετά από ένα εύστοχο ή άστοχο σουτ του αντιπάλου για περισσότερες επιλογές «σπάσιμου» της αντίπαλης άμυνας καθώς και κάποιους τρόπους διάσπασης της άμυνας των αντιπάλων όταν αυτοί παίζουν οποιαδήποτε ζώνη.
Ο μοναδικός Έλληνας εκπρόσωπος στους ομιλητές ήταν ο κόουτς Γιάννης Σφαιρόπουλος του Πανιωνίου, ο οποίος μίλησε για μία επιθετική τακτική που χρησιμοποιεί στη φετινή του ομάδα, που βασίζεται μόνο στις χαμηλές και κοντινές πάσες, στα  screen στο high και στο middle post καθώς και στα pick and roll. Στη δεύτερη και πιο αναλυτική ομολία του αναφέρθηκε στη γνώμη του σχτικά με τα σύγχρονα point guard και στο τέλος της ομιλίας του προχώρησε στην επίδειξη video σχετικά με την αποφυγή επιθετικών λαθών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη φετινή ήττα της ομάδας του από τον Ολυμπιακό.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν περίπου 200 προπονητές από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων από την Ελλάδα, την Αμερική, τον Καναδά, την Αίγυπτο, την Γερμανία, κ.α. Το ραντεβού ανανεώθηκε από τους διοργανωτές και τον ΣΕΠΚ για τον Απρίλιο του 2014.





Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Φώντας Ζαχαρόπουλος