Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Καινούργιες εμπειρίες απέκτησαν Ζαχαρόπουλος & Μπαλωμένου-Αναγνωρίσιμη πανελλαδικά η δουλειά της Π.Α.Κ.

Οι προπονητές της Πανευρυτανικής Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης Φώντας Ζαχαρόπουλος και Κατερίνα Μπαλωμένου παρακολούθησε ακόμη ένα σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν πολύ γνωστά ονόματα του Ελληνικού μπάσκετ.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο κλειστό του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι το τριήμερο 28-30 Ιουνίου 2013.Το παρακολούθησαν περίπου 250-300 προπονητές από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων κάποιες σπουδαίες μορφές του αθλήματος όπως ο Μίλαν Τόμιτς, ο Θανάσης Γιαπλές, ο Δημήτρης Πρίφτης, ο Ηλίας Ζούρος, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος κ.α.. Οι ομιλίες ήταν οι εξής: Την πρώτη μέρα ο Vance Walberg (Βοηθός προπονητή στους Denver Nuggets) ανέλυσε θεωρητικά το επιθετικό σύστημα που τον καταξίωσε ως προπονητή σε κολεγιακό επίπεδο αρχικά και του οποίου δημιουργός είναι ο ίδιος,το dripple drive motion. Στη συνέχεια ο προπονητής του Άρη Βαγγέλης Αγγέλου με τη βοήθεια του γυμναστή της ομάδας Παναγιώτη Ζάλογγου παρουσίασε ένα σετ από αγωνιστικές ασκήσεις με σκοπό την βελτίωση της νευρομυικής συναρμογής των παιχτών. Στο τέλος της πρώτης μέρας ο πρωταθλητής Ιταλίας με τη Σιένα, coach Luca Banchi ανέλυσε σε θεωρητικό επίπεδο την άποψη του σχετικά με το transition παιχνίδι δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στις συνεργασίες αλλά και στη δημιουργία κενών μέσω αυτών. Τη δεύτερη μέρα τον λόγο πήρε ο πρωταθλητής Ευρώπης με την ομάδα του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας με δύο συνεχόμενες ομιλίες. Στην πρώτη ανέλυσε σε θεωρητικό επίπεδο, δίνοντας και κάποια πρακτικά παραδείγματα, την αγωνιστική φιλοσοφία του Ολυμπιακού για τη χρονιά που μας πέρασε. Στη δεύτερη ομιλία του με τη βοήθεια ενός εκ των βοηθών του, τον Χρήστο Μαρμαρινό αναφέρθηκε στην εφαρμογή του scouting στην αμυντική τακτική. Στη συνέχεια ο Vance Walberg έδειξε κάποιες ασκήσεις για την εκμάθηση του dripple drive motion, το οποίο είχε παρουσιάσει θεωρητικά την προηγούμενη μέρα. Με τον ίδιο τρόπο στη συνέχεια και ο Luca Banchi παρουσίασε κάποιες ασκήσεις για το transition παιχνίδι για το οποίο μίλησε την προηγούμενη μέρα. Η τελευταία μέρα των εργασιών του σεμιναρίου ξεκίνησε με τον coach Αγγέλου ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερέστατα στο χτίσιμο μιας επίθεσης θέτοντας ως κύρια χαρακτηριστικά της την πάσα, τον συγχρονισμό στις κινήσεις καθώς και τις κατάλληλες θέσεις των παιχτών. Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Luca Banchi ο οποίος έδειξε κάποια επιθετικά games στα οποία έχουμε διπλό pick n roll στο high post, παιχνίδι το οποίο βοήθησε και την δικιά του ομάδα να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στη χώρα του με το όχι και τόσο καλό υλικό που είχε φέτος στη θέση των «ψηλών». Στην τελευταία ομιλία ο Vance Walberg ανέλυσε τη δικιά του φιλοσοφία πάνω στο θέμα της άμυνας παρουσιάζοντας ένα είδος ζώνης 2-2-1 άμυνας σε όλο το γήπεδο με παγίδες στα 4/4 και στα 2/4 του γηπέδου. Το σεμινάριο έληξε με τις απονομές των διπλωμάτων στους προπονητές που το παρακολούθησαν.

Άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας
Ευχάριστη έκπληξη για τους Ζαχαρόπουλο και Μπαλωμένου αποτέλεσε ο τρόπος με τον οποίο τους υποδέχτηκε σύσσωμο το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Κ. και τους παρουσίασε προσωπικά στους ομιλητές του σεμιναρίου για κάποιους σύντομους διαλόγους με αυτούς. Εν συνεχεία είχαν κάποιες προσωπικές συζητήσεις με κάποια άλλα μέλη του Συνδέσμου Προπονητών τα οποία τους συνεχάρησαν για τη δουλειά που κάνουμε στο Καρπενήσι όσον αφορά το άθλημα της καλαθοσφαίρισης και τους άνοιξαν διαύλους επικοινωνίας για περεταίρω συνεργασία με σκοπό κάποια στιγμή να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο από το τοπικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη μας. Εκτός των γνώσεων που πρωταρχικά πήρανε από τέσσερις σπουδαίους προπονητές καταλήξανε και σε κάτι πάρα πολύ ευχάριστο: Η δουλειά που γίνεται μέσω της Π.Α.Κ. στο Καρπενήσι μετά από 2 χρόνια αναγνωρίζεται πλέον και σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς όλοι οι προπονητές που συστηθήκανε γνώριζαν για τον μπασκετικό σύλλογο της πόλης μας. Εν κατακλείδι αυτά που αποκομίσανε οι δυο προπονητές από το σεμινάριο ήταν γνώσεις καθώς και περεταίρω ώθηση και παρότρυνση από πολύ μεγαλύτερους γνώστες του αθλήματος ,για καθιέρωση και περεταίρω ανάπτυξή του μπάσκετ στον νομό μας. Αυτό που το προπονητικό team της Π.Α.Κ. έχει πλέον στο μυαλό του μετά και από αυτό το τελευταίο σεμινάριο για τη φετινή σεζόν και μετά τα πολύ καλά λόγια που ακούσαμε είναι μόνο μία λέξη: Δουλειά!.

















* Το υλικό του ρεπορτάζ προέρχεται από τον κ. Ζαχαρόπουλο, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για ακόμη μια φορά.