Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Προετοιμασία στο «αγαπημένο» της Καρπενήσι με φόντο το μετάλλιο για την Εθνική μπάσκετ

Μετά από παύση ενός έτους η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών βρίσκεται στο Καρπενήσι για προετοιμασία. Οι διεθνείς κατέφτασαν την Τετάρτη 24 Ιουλίου και θα παραμείνουν για 6 ημέρες, μέχρις τις 30 του τρέχοντος μηνός. Διαμένουν όπως πάντα στο Hotel Spa Montana. Στην αποστολή συμμετέχουν 17 καλαθοσφαιριστές, άπαντες πασίγνωστα ονόματα του αθλήματος.
Με νέο τεχνικό τον Ιταλό Αντρέα Τρινκιέρι οι «γαλανόλευκοι» στοχεύουν στην κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ, που θα γίνει στην Σλοβενία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το τελευταίο μετάλλιο της Εθνικής ήρθε πριν 4 χρόνια.
Η «επίσημη αγαπημένη» είναι η σπουδαιότερη Ελληνική εθνική ομάδα βάση των επιτυχιών της. Έχει κατακτήσει 5 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και 1 σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ έχει πολλές παρουσίες στις πρώτες θέσεις αυτών των θεσμών. Έχει φτάσει 2 φορές στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ(1987, 2005).
Στην αποστολή μετέχουν οι κάτωθι 17 αθλητές: Βασιλειάδης, Βουγιούκας, Γιάνκοβιτς, Ζήσης, Καββαδάς, Καΐμακόγλου, Κατσίβελης, Μαυροκεφαλίδης, Μπουρούσης, Μπράμος, Παπανικολάου, Παππάς, Περπέρογλου, Πρίντεζης, Σλούκας, Σπανούλης και Φώτσης.
Μετά το Καρπενήσι οι αθλητές θα επιστρέψουν για προπονήσεις στο ΟΑΚΑ. Θα ακολουθήσουν τουρνουά στην Γαλλία, στην Γερμανία και ενδιάμεσα δυο φιλικά στο Ηράκλειο. Την πρόβα-τζενεράλε θα αποτελέσει το τουρνουά Ακρόπολις.

«Άντρο» της το Montana
Για άλλο ένα καλοκαίρι η Ελλάδα «χτίζεται» στο Καρπενήσι και στο κλειστό γυμναστήριο του Hotel Spa Montana. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το περυσινό καλοκαίρι. Στο Καρπενήσι και το Montana προετοιμάστηκε η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ιορδανίας, ενώ στην πόλη μας θα προετοιμαστούν ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός και ο νταμπλούχος Ελλάδας Παναθηναϊκός. Τελευταία φορά που ήρθε στην Ευρυτανία ήταν το 2011 (20-29 Ιουλίου).

Η αναχώρηση και η άφιξη
Οι διεθνείς αναχώρησαν από την Αθήνα στις 9 το πρωί. Κατέφτασαν στο Καρπενήσι και το Hotel Spa Montana περίπου στις 1:30.



Στις 7 στο αθλητικό
Το απόγευμα της Τετάρτης (24-7) οι διεθνείς αθλητές προπονήθηκαν για πρώτη φορά στο προπονητικό κέντρο Καρπενησίου.

Οι αθλητές της Εθνικής





 












Ονοματεπώνυμο
Θέση
Ηλικία
Ομάδα
Ύψος
Κώστας Σλούκας
Γκάρντ
23
Ολυμπιακός
1,90
Βασίλης Σπανούλης
Γκάρντ
31
Ολυμπιακός
1,92
Κώστας Βασιλειάδης
Γκάρντ
29
Ανατολού Εφές
2,00
Νίκος Παππάς
Γκάρντ
23
Παναθηναϊκός
1,95
Νίκος Ζήσης
Γκάρντ
30
Ούνιξ Καζάν
1,97
Δημήτρης Κατσίβελης
Γκάρντ
22
Ολυμπιακός
1,97
Μάικ Μπράμος
Φόργουορντ
26
Παναθηναϊκός
1,98
Στράτος Περπέρογλου
Φόργουορντ
29
Ολυμπιακός
2,03
Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς
Φόργουορντ
23
Παναθηναϊκός
2,02
Κώστας Παπανικολάου
Φόργουορντ
23
Μπαρτσελόνα
2,06
Κώστας Καΐμακόγλου
Φόργουορντ
30
Ούνιξ Καζάν
2,05
Γιώργος Πρίντεζης
Φόργουορντ
28
Ολυμπιακός
2,06
Αντώνης Φώτσης
Φόργουορντ
32
Παναθηναϊκός
2,09
Ίαν Βουγιούκας
Σέντερ
28
Ούνιξ Καζάν
2,11
Βασίλης Καββαδάς
Σέντερ
22
Πανιώνιος
2,04
Λουκάς Μαυροκεφαλίδης
Σέντερ
29
Παναθηναϊκός
2,10
Γιάννης Μπουρούσης
Σέντερ
30
Ρεάλ Μαδρίτης
2,13

Με στόχο το μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ
Η Ελληνική ομάδα θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σλοβενίας, που θα γίνει το διάστημα 4-22 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν 24 ομάδες, χωρισμένες σε 4 ομίλους. Οι διεθνείς μας θα αγωνιστούν στον 4ο Όμιλο, που θα γίνει στο Κόπερ εναντίον της Σουηδίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας. Απέχει 4 χρόνια από τα μετάλλια και ο στόχος ενός μεταλλίου είναι ρεαλιστικός.
Χωρίς Σχορτσιανίτη-Καλάθη-Κούφο


Δυο απουσίες έχει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.  Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης δήλωσε αδυναμία να συμμετάσχει στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, καθώς έχει πρόβλημα στον τετρακέφαλο. Αντί του 28χρονου σέντερ της Μακάμπι κλήθηκε ο Βασίλης Καββαδάς. Εκτός Εθνικής είναι και ο 24χρονος γκάρντ Νικ Καλάθης, που έθεσε τον εαυτόν του εκτός ομάδας. «Όχι» είπε και ο o 24χρονος ομογενής σέντερ Κώστας Κουφός των Ντένβερ Νάγκετς, που υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει καλύτερος στην επόμενη διοργάνωση.
Τα ηνία στον Ιταλό Τρινκιέρι














Για δυο χρόνια θα βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής ο 45χρονος Ιταλός τεχνικός Αντρέα Τρινκιέρι. Ο γεννημένος στο Μιλάνο coach εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στην Ολύμπια Μιλάνου(1998-2004). Σαν πρώτος προπονητής έχει καθοδηγήσει την Βανόλι(2004-2007), την Γουβοκαζέρτα(2007), την Βερόλι(2008-2009) και την Καντού(2009-2013). Από το 2013 είναι τεχνικός της «γαλανόλευκης», διαδεχόμενος τον Ηλία Ζούρο. Αναδείχτηκε καλύτερος προπονητής της Ιταλίας(2010, 2011). Το 2009 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας της Ιταλίας και ανακυρύχτηκε καλύτερος προπονητής. Κατέκτησε επίσης το σούπερ καπ το 2012 με την Καντού. Ανέλαβε επίσης πριν λίγο καιρό και την τεχνική ηγεσία της Ρώσικης Ούνιξ Καζάν.
Οι συνεργάτες


Βοηθοί του κ. Τρινκιέρι είναι οι: Γιώργος Λημνιάτης (Φωτογραφία Δεξιά), Δημήτρης Παπανικολάου (Φωτογραφία Κέντρο) και Ηλίας Καντζούρης. Ο 36χρονος άλλοτε άσος μεταξύ άλλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και νυν προπονητής Δημήτρης Παπανικολάου έχει προετοιμαστεί στο Καρπενήσι ως διεθνής. Εδώ και χρόνια τον ρόλο του τιμ μάνατζερ έχει η παλιά «δόξα» του Άρη και του ΠΑΟΚ και άλλοτε πρωταθλητής Ευρώπης Νίκος Φιλίππου.Ο 54χρονος παλαιός διεθνής άσσος του Παναθηναϊκού Λιβέρης Ανδρίτσος (Φωτογραφία Αριστερά) είναι ο υπεύθυνος εθνικών ομάδων, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Κολοκυθά, που δεν βρίσκεται πια στην ζωή. Γιατροί είναι οι: Νίκος Κουκουλιάς και Κώστας Παρίσης, υπεύθυνος φυσικής κατάστασης(Γυμναστής) ο Γιάννης Παπαγεωργίου, φυσιοθεραπευτές οι: Σπύρος Ζήσης και Αντώνης Ξαγοράρης, ενώ φροντιστής ο Αντρέας Φραντζέσκος.

Η ιστορία της Εθνικής μπάσκετ με λίγα λόγια(Από την Βικιπαίδεια)


Η Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ (γνωστή και με το προσωνύμιο επίσημη αγαπημένη) είναι η πρώτη ελληνική εθνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο ανδρών σε οποιοδήποτε άθλημα, καθώς και η μοναδική που πέτυχε συνεχόμενες πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις. Θεωρείται ως μία σημαντική δύναμη του παγκοσμίου μπάσκετ, έχοντας κερδίσει το Ευρωμπάσκετ δύο φορές, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 1995 και έχοντας φτάσει στο φάιναλ φορ στα 3 από τα 4 τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα της FIBA (1994, 1998, 2006). Η εθνική ομάδα διευθύνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.
Το μπάσκετ στην Ελλάδα έχει μακρά ιστορία και παράδοση (η Ελλάδα ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της FIBA το 1932), αλλά οι διακρίσεις άρχισαν μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της είναι το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2006, το 1987 και το 2005 που κέρδισε το πανευρωπαϊκό, το 1989 με το αργυρό μετάλλιο και το 1949 και το 2009 με το χάλκινο μετάλλιο, πάλι σε πανευρωπαϊκούς αγώνες. Αν και οι παίκτες εκείνης της εποχής (Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου κ.α.) έχουν σταματήσει την καριέρα τους εδώ και καιρό, η εθνική ομάδα παραμένει από τις πιο δυνατές του κόσμου φέρνοντας αποτελέσματα όπως η 4η θέση στα Μουντομπάσκετ του Καναδά το 1994 και της Αθήνας το 1998, η 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κ.ά.




 
Τα μετάλλια της Εθνικής σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα

Ευρωμπάσκετ 1949 Αίγυπτου, Χάλκινο
Γιώργος Καρατζόπουλος(Προπονητής), Γιάννης Λάμπρου, Φαίδων Ματθαίου, Σωκράτης Αποστολίδης, Στέλιος Αρβανίτης, Νίκος Νομικός, Μίσσας Πανταζόπουλος, Τάκης Ταλιαδώρος, Αλέκος Αποστολίδης, Αλέκος Σπανουδάκης, Θανάσης Κωστόπουλος, Νίκος Σκυλακάκης, Νίκος Μήλας και Νίκος Μπουρνέλος.

Ευρωμπάσκετ 1987 Ελλάδας, Χρυσό


Κώστας Πολίτης(Προπονητής), Νίκος Γκάλης, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Φασούλας, Αργύρης Καμπούρης, Νίκος Λινάρδος, Φάνης Χριστοδούλου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Μέμος Ιωάννου, και Παναγιώτης Καρατζάς.


Ευρωμπάσκετ 1989 Γιουγκοσλαβίας Αργυρό
Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου(Προπονητής), Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Ντίνος Αγγελίδης, Νίκος Φιλίππου, Κώστας Παταβούκας,Αργύρης Καμπούρης, Ντέιβντ Στεργάκος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Τζον Κόρφας, Παναγιώτης Φασούλας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, και Φάνης Χριστοδούλου.

Ευρωμπάσκετ 2005 Σερβίας, Χρυσό


Παναγιώτης Γιαννάκης(Προπονητής), Θοδωρής Παπαλουκάς, Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Χατζηβρέττας, Δήμος Ντικούδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιάννης Μπουρούσης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Μιχάλης Κακιούζης, Αντώνης Φώτσης και Λάζαρος Παπαδόπουλος.

Μουντομπάσκετ 2006, Κίνας, Αργυρό


Παναγιώτης Γιαννάκης(Προπονητής), Θοδωρής Παπαλουκάς, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Αντώνης Φώτσης, Νίκος Χατζηβρέττας, Δήμος Ντικούδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος και Μιχάλης Κακιούζης.

Ευρωμπάσκετ 2009 Πολωνίας, Χάλκινο


Γιόνας Καζλάουσκας(Προπονητής), Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Ζήσης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Κώστας Κουφός, Κώστας Καïμακόγλου, Γιάννης Μπουρούσης, Νικ Καλάθης, Γιώργος Πρίντεζης, Αντώνης Φώτσης, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Γιάννης Καλαμπόκης και Στράτος Περπέρογλου.

* Σε 24 συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ ο απολογισμός είναι 2 χρυσά, 1 αργυρό και 2 χάλκινα μετάλλια. Σε 6 συμμετοχές σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η Εθνική έχει κατακτήσει 1 ασημένιο μετάλλιο, ενώ σε 4 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχει φτάσει μέχρι την 5η θέση.
































Επιμέλεια: Δημήτρης Κολλημένος
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κολλημένος