Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Άρχισε να προετοιμάζεται στο Καρπενήσι η ιστορική Παναχαϊκή

Η Παναχαϊκή είναι η ομάδα της Football League, που άνοιξε τον «χορό» όσον αφορά τους συλλόγους της δεύτερης εθνικής κατηγορίας που θα προετοιμαστούν τον Αύγουστο στο Καρπενήσι. Η ιστορική ομάδα της Πελοποννήσου κατέφτασε την Δευτέρα 5 Αυγούστου και θα παραμείνει για 13 ημέρες και συγκεκριμένα έως τις 18-8. Διαμένει στο Hotel Spa Montana και προπονείται στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου.
Η «πρώτη» επί Ευρυτανικού εδάφους πραγματοποιήθηκε σήμερα (5-8) το απόγευμα. Προπονητής της ομάδας είναι ο Τίμος Καβακάς, ενώ στο διοικητικό «τιμόνι» βρίσκεται ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας. Και οι δυο έχουν έρθει στο Καρπενήσι κατά το παρελθόν.  Η Παναχαϊκή έχει δώσει ένα φιλικό παιχνίδι ενάντια στην Ένωση Ερμιονίδας, από την οποία ηττήθηκε με 2-1. Πρόκειται για έναν σύλλογο ιστορικό, ο οποίος έχει γράψει την δικιά του ιστορία στην Α΄ Εθνική, στην οποία θέλει μετά από περισσότερα 10 χρόνια. Προπονείται στην περιοχή μας μετά από πολλά χρόνια, καθώς είχε ακυρώσει την περυσινή της προετοιμασία.
Η Παναχαϊκή στοχεύει ψηλά, έχει εντάξει στο δυναμικό της 12 νέους ποδοσφαιριστές με τελευταίο τον Μάρκο Μαραγκουδάκη. Ο πρώην παίχτης του Πλατανιά ήρθε στο Καρπενήσι μαζί με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Κούγια.

Προπονήθηκε στο αθλητικό
Οι «κοκκινόμαυροι» έκαναν την πρώτη τους προπόνηση στο προπονητικό κέντρο Καρπενησίου στις 7 το απόγευμα.

Υπό την καθοδήγηση του Καβακά

 












Ο 41χρονος ανερχόμενος τεχνικός Τίμος Καβακάς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Παναχαϊκής. Έχει εργαστεί κατά σειρά σε: Βέροια, Πλατανιά, Κέρκυρα, Καλλονή και Λάρισα, στην οποία υπήρξε και βοηθός προπονητή. Την περασμένη σαιζόν προπόνηση την Α.Ε.Λ.Κ. στην πόλη μας, έχοντας έρθει και ως βοηθός του Κρις Κόουλμαν με την Α.Ε.Λ. το 2011. Σαν ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε: Απόλλωνα Καλαμαριάς, Καβάλα, Λεωνίδιο, Πατραϊκό και Βέροια.
Γυμναστής είναι ο Γιώργος Πήδουλας, που είχε έρθει στο Καρπενήσι προ 2ετιας με την Λάρισα. Προπονητής τερματοφυλάκων ανέλαβε ο Γιώργος Κιούκπης, καλύπτοντας την θέση του Βαγγέλη Καράτση. Φροντιστής του συλλόγου είναι ο Γιάννης Λιαρομμάτης.

Τεχνικός διευθυντής ο Κόλτζος

 
Το πόστο του τεχνικού διευθυντή έχει αναλάβει ο παλαιός ποδοσφαιριστής Γιώργος Κόλτζης. Ο 37χρονος αγωνιζόταν στην θέση του αμυντικού και έχει παίξει στον Αθηναϊκό, στον Πανηλειακό, στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, στην Κέρκυρα, στον ΟΦΗ, στην Βέροια, στον Λεβαδειακό και στον Θρασύβουλο. Είχε 385 συμμετοχές σε Α΄ και Β΄ Εθνική.

Οι μεταγραφές


















Μια 12αδα ποδοσφαιριστών έχουν ενταχτεί μέχρι στιγμής στους Πελοποννήσιους.
Μέλος των Αχαιών είναι ο τερματοφύλακας Γιώργος Λαζαρίδης, που πέρυσι άνηκε στον Πλατανιά. Ο Γιάννης Κωστόπουλος (26 ετών), που αγωνιζόταν στον Φωκικό αποχώρησε από την ομάδα της Άμφισσας για την Παναχαϊκή μετά από 4 χρόνια.
Για το δεξί άκρο της άμυνας αποκτήθηκε ο Αγρινιώτης Χρήστος Παληγεώργος, ο οποίος την τελευταία 4ετία ήταν παίχτης του Πλατανιά.
Σημαντική προσθήκη είναι ο Βαγγέλης Κοντογουλίδης. Ο 31χρονος φορ την διετία 2011-2013 έπαιξε στον Πανθρακικό, έχοντας 43 εμφανίσεις και 12 γκολ. Παλαιότερα αγνωιζόταν στην Κοζάνη, στον ΠΑΣ Γιάννενα και στα Τρίκαλα.
Ο τερματοφύλακας Νίκος Σταυριανός «μετακόμισε» στην Πάτρα. Αγωνιζόταν στον Θρασύβουλο και παλαιότερα μεταξύ άλλων στον Βύζαντα Μεγάρων.
Εμπειρία προσδόθηκε με τον 37χρονο μεσοεπιθετικό Κώστα Κιάσσο, που έχει αγωνιστεί στην Α΄ Εθνική με: ΟΦΗ, Παναθηναϊκό, Ηρακλή, Πανιώνιο, Λεβαδειακό και στο εξωτερικό με την Νουμάνθια της Ισπανίας. Το τελευταίο διάστημα έπαιζε στην Football League με τον Πανσερραϊκό τον Απόλλωνα Αθηνών(Κέρδισε την άνοδο στην S.L.).
Ο γνώριμος στο Ελληνικό κοινό Ισπανός αριστερός μπακ-χαφ Βιγαρέχο Μιγκέλ Ντέ Κάστρο είναι παίχτης της ομάδας του Τίμου Καβακά. Μετά την Ράγιο Βαγεκάνο έπαιξε την περυσινή σαιζόν στον Πανθρακικό και στην Καλλιθέα.
Παίχτης της ομάδας είναι ο έμπειρος αμυντικός Σταύρος Βαγγελόπουλος με θητεία σε πολλές ομάδες με τελευταίες τον Αγροτικό Αστέρα, τον Πανθρακικό και τον Ηρακλή. Επένδυση για το μέλλον έγινε με τον νεαρό επιθετικό Γιάννη Μασούρα, που έπαιζε στον Ατρόμητο Πατρών.  Ο Δημήτρης Δήμας αποκτήθηκε από την Παναχαϊκή, αγωνιζόμενος μέχρι πρόσφατα στην ομάδα Κ20 του Αστέρα Τρίπολης. Ο βαλκάνιος αριστερός επιθετικός Νεμάνια Ζλάτκοβιτς εντάχτηκε στην Παναχαϊκή. Αγωνιζόταν στην δευτεραθλήτρια Βοσνίας Σεράγεβο και παλαιότερο στον Ερυθρό Αστέρα και την Ζίλινα. Τελευταίο απόκτημα των Πατρινών ήταν ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Πλατανιά Μάρκος Μαραγκουδάκης, τον οποίο μετέφερε στο Καρπενήσι ο ίδιος ο κ. Κούγιας.

Αναλυτικά οι κινήσεις:
Παίχτης
Θέση
Ηλικία
Προηγ. Ομάδα
Νίκος Σταυριανός
Τερματοφύλακας
28
Θρασύβουλος
Γιώργος Λαζαρίδης
Τερματοφύλακας
30
Πλατανιάς
Γιάννης Κωστόπουλος
Αμυντικός
26
Φωκικός
Χρήστος Παληγεώργος
Αμυντικός
25
Πλατανιάς
Βιγαρέχο Μιγκέλ Ντε Κάστρο
Αμυντικός
24
Καλλιθέα
Σταύρος Βαγγελόπουλος
Αμυντικός
33
Ηρακλής
Κώστας Κιάσσος
Μέσος
37
Απόλλων Αθηνών
Μάρκος Μαραγκουδάκης
Επιθετικός
31
Πλατανιάς
Νεμάνια Ζλάτκοβιτς
Επιθετικός
24
Σεράγεβο
Βαγγέλης Κοντογουλίδης
Επιθετικός
31
Πανθρακικός
Γιάννης Μασούρας
Επιθετικός
16
Ατρόμητος Πατρών
Δημήτρης Δήμας
Επιθετικός
20
Αστέρας Τρίπολης

Ποδοσφαιριστές από το περυσινό ρόστερ


Παίχτης
Θέση
Ηλικία
Κλεάνθης Παπαδόπουλος
Τερματοφύλακας
23
Παναγιώτης Γεωργίου
Αμυντικός
25
Σπύρος Σπίνουλας
Αμυντικός
27
Φατιόν Άντονι
Μέσος
22
Δημήτρης Καραμανλής
Μέσος
27
Γιάννης Λίτσης
Μέσος
25
Βάντερσον Μιράντα Φρανσίσκο
Μέσος
23
Γιώργος Κοκκίνης
Μέσος
24
Κώστας Πλέγας
Μέσος
16
Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος
Μέσος
21
Ανδρέας Χούσα
Μέσος
20
Κβάμε Ατζεμάν Παμπόε
Επιθετικός
26
Δημήτρης Γκούρτσας
Επιθετικός
23
Γκέρτι Χοτζάλι
Επιθετικός
17

Όχι η καλύτερη δυνατή πορεία
Την περυσινή σαιζόν (2012-2013) οι Αχαιοί τερμάτισαν στην 15η θέση της Football League, έχοντας 39 βαθμούς, όσους και ο Πιερικός.


Πρώτο «τεστ» με Ερμιονίδα
Το περασμένο Σάββατο (3-8) η Παναχαϊκή αντιμετώπισε στο γήπεδο της Πάτρας την Ένωση Ερμιονίδας, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1. Για την ομάδα του Τίμου Καβακά μείωσε ο Κοκκίνης. Αγωνίστηκαν οι: Λαζαρίδης, Βαγγελόπουλος, Γκούρτσας, Παληγεώργος, Βασιλαντωνόπουλος, Βάντερσον, Ζλάτκοβιτς, Βιγιαρέχο, Κιάσσος, Κωστόπουλος και Παμπόε. Έπαιξαν και οι: Σταυριανός, Παπαδόπουλος, Κοκκίνης, Δήμας, Σπίνουλας, Χούσα, Μασούρας, Λίτσης, Άντονι, Κιάσσος, Κωστόπουλος και Πλέγας.
Στις 18 Αυγούστου, την ημέρα της αναχώρησης από το Καρπενήσι θα δοθεί φιλικό παιχνίδι στην Καρδίτσα με την τοπική Αναγέννηση. Στις 8 Σεπτεμβρίου σε ένα σπουδαίο ματς η Παναχαική θα αντιμετωπίσει στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο τον Παναθηναϊκό.


«Αφεντικό» ο Κούγιας-Βρέθηκε στο Καρπενήσι


Ο 62χρονος γνωστότατος μεγαλοδικηγόρος Αλέξης Κούγιας είναι ο μεγαλομέτοχος της ομάδας. Σαν ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στον Άρη Πετρούπολης, στον Ολυμπιακό Λουτρακίου, στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και στον Πέλοπα Κιάτου. Το 1997 και το 2004 διατέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ, ενώ έχει αναλάβει πρόεδρος της Κορίνθου, του Άρη Πετρούπολης, της Βέροιας, του ΠΑΣ Γιάννινα και της Λαμίας. Το 2008 ανέλαβε την Παναχαϊκή του 2005 και έναν χρόνο μετά πήρε το πλειοψηφικό πακέτο από τον Κώστα Μακρή. Ο κ. Κούγιας ήρθε στο Καρπενήσι την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας, φέρνοντας το τελευταίο απόκτημα Μάρκο Μαραγκουδάκη.


Η ιστορία της Παναχαϊκής (Από την Βικιπαίδεια)


Η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωσις 1891 (Π.Γ.Ε.) είναι αθλητικός σύλλογος της Πάτρας και από τους αρχαιότερους στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1891 σαν Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος από τον Ιωάννη Κρητικό, στις 14 Ιουνίου 1891 η εφημερίδα Φορολογούμενος ανακοινώνει την ίδρυση του συλλόγου :
Κάλλιστοι νέοι της ημετέρας πόλεως έθεντο κατ' αυτάς τας βάσεις λαμπρού σωματείου, Γυμναστικού, δηλονότι Συλλόγου εις ον έδωσαν τον τίτλον «Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος» και τον τύπον παρομοίων σωματείων. Του Συλλόγου τούτου, υπέρ ου ευχόμεθα τα βέλτιστα Πρόεδρος εξελέχθη, ο συμπολίτης ημών κ. Γεώργιος Τζίνης.
Ο Παναχαϊκός καλλιέργησε όλα τα τότε γνωστά αθλήματα και διοργάνωσε του πρώτους αγώνες ποδοσφαίρου, κλασικού αθλητισμού, σκοποβολής, ποδηλασίας, κολύμβησης, άρσης βαρών, πάλης, αντισφαίρισης, κωπηλασίας, λεμβοδρομίες, και γυμναστικής. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του είχε ιδιόκτητο γυμναστήριο. Στις 20 Νοεμβρίου 1894, μέλη του Παναχαϊκού που διαφώνησαν και έφυγαν από τον σύλλογο δημιούργησαν την Γυμναστική Εταιρεία Πατρών. Η ΓΕΠ ακολούθησε ανάλογη πορεία με τον Παναχαϊκό αναδεικνύοντας πανελληνιονίκες και Ολυμπιονίκες, ενώ απέκτησε με την σειρλα της ιδιόκτητο γυμναστήριο.
Το 1923 τα δύο σωματεία αποφάσισαν να συγχωνευτούν και πάλι σε έναν σύλλογο, έτσι την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 1923[2] η συγχώνευση του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου και της Γυμναστικής Εταιρείας ήταν γεγονός μετά από πολύχρονες προσπάθειες και συζητήσεις που ξεκίνησαν το 1900. Η ονομασία του συλλόγου αποφασίστηκε να είναι Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωσις, Παναχαϊκή από το όνομα του Παναχαϊκού και Γυμναστική Ένωση από το όνομα της Γ.Ε.Π. Πρώτος πρόεδρος και πρωτεργάτης της συγχώνευσης ήταν ο Χρήστος Κορύλλος. Μελανό σημείο το γεγονός πως κάποιοι παράγοντες και ποδοσφαιριστές δεν αποδέχτηκαν την ένωση και δεν εντάχθηκαν στο νέο σωματείο, ιδρύοντας τον Λευκό Αστέρα, αμιγή ποδοσφαιρικό σύλλογο. Ως σήμερα η λαοφιλής "Μεγάλη Κυρία της Πελοποννήσου" και του Ελληνικού αθλητισμού καλλιεργεί πολλαπλά τμήματα με μεγάλη κατά καιρούς επιτυχία, εμπλουτίζοντας έτσι την σημαντική παράδοση της. Έμβλημα της Παναχαϊκής είναι ο Ηρακλής που στεφανώνεται από την Νίκη ρώματα.
Υπάρχουν δύο εκδοχές για την επιλογή των χρωμάτων. Η πρώτη ότι δόθηκαν τα χρώματα της σημαίας του Ανδρέα Λόντου, ηγετικής μορφής της επανάστασης του 1821. Η δεύτερη ότι ο Παναχαϊκός, ο ένας από τους δύο συλλόγους από τους οποίους προέκυψε η Παναχαϊκή (είχε τα ίδια χρώματα), είχε ιδρυθεί από αναρχικούς, των οποίων το κόκκινο και το μαύρο αποτελεί γνώρισμα. Μάλιστα η εκδοχή λέει ότι στα τέλη του 19ου αιώνα στην Πάτρα καταφτάνουν αναρχικοί κυνηγημένοι από διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη, ριζώνουν στην πόλη και για να μην δίνουν στόχο στην αστυνομία ιδρύουν συλλόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τα πολιτικά τους πιστεύω.



Στάδιο Παναχαϊκής
Ο Παναχαϊκός από την ίδρυση του χρησιμοποίησε το Δημόσιο γυμναστήριο που υπήρχε στην Πάτρα από το 1884 στον χώρο που σήμερα βρίσκονται τα Δικαστήρια Πάτρας. Το 1895 κατασκεύασε ιδιόκτητο γυμναστήριο στα Ψηλαλώνια . Η Γ.Ε. Πατρών ενοικίασε οικόπεδο στην ίδια περιοχή και κατασκεύασε δικό της γυμναστήριο
Το πρώτο στάδιο και τα γραφεία της ομάδας ήταν στην Συνοικία Χαλκωματά και στην συμβολή των οδών Σμύρνης και Σοφοκλέους, ενώ η ομάδα για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε με ενοίκιο το Γήπεδο της Ιταλικής σχολής , γνωστό σαν Τασσόπουλου. Στην συνέχεια η έκταση πουλήθηκε και με τα χρήματα αγοράστηκε άλλη στην Αγυιά, εκεί που βρίσκεται σήμερα το στάδιο της Π.Γ.Ε. Τα εγκαίνια του έγιναν το 1938 και το 1955 κατασκευάστηκε η πρώτη εξέδρα. Οι εξέδρες ολοκληρώθηκαν το 1972[6], ενώ το 1973 τοποθετήθηκε χλοοτάπητας. Το 1997 έγινε η σκεπαστή κερκίδα και η τοποθέτηση καθισμάτων. Τέλος το 2000 εγκαταστάθηκαν οι σημερινοί προβολείς.
Το στάδιο ανήκει στην ερασιτεχνική Παναχαϊκή και έχει χωρητικότητα 11.321 θεατές. Στον ίδιο χώρο και δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου υπάρχει και το κλειστό γυμναστήριο της ομάδας ενώ κάτω από τις εξέδρες του σταδίου υπάρχουν αίθουσες άθλησης για όλα τα τμήματα του συλλόγου. Το κλειστό γυμναστήριο κατασκευάστηκε το 1984.

Παναχαϊκός και Γ.Ε.Π
Στις 18 Ιανουαρίου 1899 ο Παναχαϊκός έδωσε τον πρώτο αγώνα ποδοσφαίρου στην ιστορία του αλλά και στην Αχαία . Σε αγώνα με το αγγλικό πλοίο Boxier νίκησε με 4-2, την ομάδα αποτελούσαν αθλητές των υπόλοιπων τμημάτων του συλλόγου. Από το 1902 δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα και η Γυμναστική Εταιρεία δίνοντας πολλά φιλικά παιχνίδια μεταξύ τους αλλά και τους άλλους συλλόγους της Πάτρας που είχαν δημιουργηθεί.

Παναχαϊκή και τα πρώτα χρόνια 1923-1940
Τα πρώτα τμήματα της Παναχαϊκής ιδρύθηκαν το 1923. Οι πρώτοι παίκτες που τα απάρτιζαν ήταν ξένοι, από την Αγγλική παροικία της πόλης, και κυρίως Ιταλοί μετανάστες. Αργότερα προστέθηκαν Έλληνες, μερικοί εκ των οποίων ήταν αγγλικής ή άλλης καταγωγής, όπως ενδεικτικά οι: Πούλος Αντ., Αντωνόπουλος Θεμιστ., Μαρντικιάν Μαρντίκ, Λιακόπουλος Α., Γκιόλντι Α., Κωνσταντίνου Κ., Κωστόπουλος Ελευθ., Κατσάνος Γ., Ντίλλων Εδουάρδος, Μακ Λην, Οχάν Οχανιάν, Ευαγγελίου Σταύρος, Μπελεγρής Χρ., Μούλας Αθ., Κέκκος Π., Κωστόπουλος Π., Μανιατόπουλος Ανδρέας, Αργυρόπουλος Ανδρέας, Σχοινάς Κ., Κωστόπουλος Αλ., Μουσχοχωρίτης Ανδρ., Σουκοβίτης Γ., και άλλοι. Λόγω έλλειψης αντιπάλων, τα πρώτα παιχνίδια γίνονταν με τα πληρώματα των ξένων πολεμικών πλοίων που κατέπλεαν στην Πάτρα.
Το 1924 η Παναχαϊκή είχε δύο ισοδύναμες ομάδες ποδοσφαίρου, Α΄και Β΄, αφού τόσο ο Παναχαϊκός όσο και η Γυμναστική Εταιρεία είχαν ποδοσφαιρικά τμήματα. Συνέπεια αυτού ήταν μερικοί παίκτες να φύγουν από την Παναχαϊκή και να δημιουργήσουν άλλα σωματεία τα επόμενα χρόνια[10]. Παράλληλα, το 1922, με την Μικρασιατική καταστροφή έρχονται στην Πάτρα χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι φέρνουν μαζί τους την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, ιδρύοντας και αυτοί αρκετά νέα ποδοσφαιρικά σωματεία. Η κατάσταση αυτή έχει σαν φυσικό επακόλουθο την απόσπαση των συλλόγων από τον ΣΕΓΑΣ και την ίδρυση της Ε.Π.Σ. Πατρών το 1927. Από το 1927, η νέα ένωση ξεκινά τη διοργάνωση πρωταθλήματος, στο οποίο η Παναχαϊκή πρωταγωνιστεί και το οποίο κατακτά πολλές φορές μέχρι το 1959, οπότε και δημιουργούνται από την Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) οι εθνικές κατηγορίες. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την Ε.Π.Σ. Πατρών το πρωτάθλημα διοργανώνονταν από την Παναχαϊκή, από το 1923/24 έως και το 1925/26. Τότε, το πρωτάθλημα Ελλάδας ήταν τουρνουά των πρωταθλητριών ομάδων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, με την Ε.Π.Ο. για πολλά χρόνια να έχει αποκλείσει τις επαρχιακές ομάδες. H Πάτρα, λόγω διαφωνιών των σωματείων και ανυπακοής στην Ε.Π.Σ. Αχαΐας , δεν κατάφερε να διοργανώνει τακτικό πρωτάθλημα και αυτό είχε ως επακόλουθo τον αποκλεισμό της από το πρωτάθλημα Ελλάδας.
Ανεξαρτήτως αυτού οι Αθηναϊκοί σύλλογοι πραγματοποιούσαν φιλικούς αγώνες στην πόλη, με αποκορύφωμα την 11η Αυγούστου 1945, όταν η Παναχαϊκή αντιμετώπισε την Εθνική Ελλάδος στο γήπεδο της και ηττήθηκε με 7-1. Το 1928 αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, τον οποίο κέρδισε με 4-3, το 1929 την Α.Ε.Κ. χάνοντας με 0-1, 0-2 και 0-6, ενώ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό ηττήθηκε την ίδια χρονιά 2-5, το 1930 1-7 και το 1934 0-7. Η σημαντική διαφορά δυναμικότητας οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στο γεγονός πως οι ομάδες της Αθήνας και του Πειραιά είχαν ήδη μια ποδοσφαιρική ιστορία 25 χρόνων με διοργανώσεις πρωταθλημάτων. Άλλα φιλικά με αθηναϊκές ομάδες: 27/3/1927 ΠΓΕ 2:3 Πέλωψ Αθηνών - 27/11/1927 ΠΓΕ 3:1 Α΄Β΄ ομάς Ατρομήτου Αθηνών - 18/4/1928 ΠΓΕ 2:3 Ελληνορωσσικός - 25/4/1928 ΠΓΕ 5:2 Πειραϊκός Όμιλος Φιλάθλων - 2/7/1928 ΠΓΕ 5:3 Ομάδα Τραπέζης Βιομηχανίας - 25/12/1928 Ατρόμητος Αθηνών 5:1 ΠΓΕ - 14/1/1929 Εθνικός 0:0 ΠΓΕ - 29/6/1929 Παλαιό Φάληρο 2:3 ΠΓΕ - 2/12/1929 Α'-Β' Παναθηναϊκού 3:0 Α' ΠΓΕ - 3/1/1930 Άμυνα Πειραιώς 1:0 ΠΓΕ

1940-1953
Το 1940 η Ελλάδα εισέρχεται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σταματά προς στιγμή κάθε αθλητική δραστηριότητα. Μερικά φιλικά παίζονται κατά την διάρκεια της κατοχής, ενώ το 1943 διοργανώνεται και κύπελλο Πατρών. Με την λήξη του πολέμου ξαναρχίζει το τοπικό πρωτάθλημα. Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο έπεσαν οι εξής αθλητές της Παναχαϊκής: Καπάτος Φώτης, Νιάρος Δημήτρης, Πολυμέρης Νίκος, Τσίρος Φίλιππας, Μαυρομάτης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής η Παναχαϊκή συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Πάτρας δίνοντας κάποιες χρόνιες προκριματικούς αγώνες στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, χωρίς επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ομάδα κατά τον πόλεμο προπονούσε το γνωστό δίδυμο Ράπτης-Σκόνδρας , Ρεβελιώτης-Ζούμπος

1954-1961: Εθνικά πρωταθλήματα
Το 1954 συμμετέχει για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και καταλαμβάνει την 6η και τελευταία θέση. Το 1955 αποκλείεται από τον Παναιτωλικό στα προκριματικά του πρωταθλήματος Νοτίου Ελλάδος, το 1956 καταλαμβάνει την 3η θέση στο πρωτάθλημα Νότου πίσω από Ολυμπιακό και Εθνικό Πειραιά με 13 βαθμούς, ενώ το 1957 κατατάσσεται πάλι τρίτη στο πρωτάθλημα Νότου. Το 1958 είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα Νότου, το 1959 αποκλείεται στα προκριματικά από τον Παναιγιάλειο στο πρωτάθλημα Νότου, όπως και το 1960. Προκειμένου να αγωνιστεί μία ομάδα σε προκριματικά για το πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος έπρεπε να κατακτήσει πρώτα το τοπικό, όπως έκανε η Παναχαϊκή όλες αυτές τις χρονιές. Μετά το πρωτάθλημα Νοτίου ή Βορείου Ελλάδος ακολουθούσε η τελική φάση του πρωταθλήματος Ελλάδος. Η περίπτωση του Παναιγιάλειου και του Παναιτωλικού, που ανήκαν στην ίδια ένωση, οφειλόταν στο γεγονός ότι η Ε.Π.Σ Πάτρας διοργάνωνε δύο πρωταθλήματα, ένα για τις ομάδες της επαρχίας Πατρών και ένα για τις ομάδες της Περιφέρειας (δηλαδή Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Ηλεία, Υπόλοιπο Αχαΐας). Έτσι, η ένωση κάθε χρόνο είχε δύο διαφορετικές πρωταθλήτριες.

1961-1975: Α' και Β' Εθνική
Το 1961 κατακτά το πρωτάθλημα Νότου και συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Β΄ Εθνική. Από τότε και μέχρι το 2007 δεν θα αγωνιστεί ξανά σε κατώτερη κατηγορία. Αμέσως πρωταγωνιστεί στην Β΄ Εθνική, στοχεύοντας κάθε χρόνο στην άνοδό της, την οποία εξασφάλισε το 1969. Στην παρθενική της παρουσία όμως στη μεγάλη κατηγορία υποβιβάζεται, καθώς κατηγορείται για απόπειρα δωροδοκίας στο παιχνίδι με τον Άρη. Κατά συνέπεια μηδενίζεται σε 13 αγώνες. Την επόμενη χρονιά ωστόσο πρωταγωνιστεί στην Β΄ Εθνική και επιστρέφει.
Το 1972 η Παναχαϊκή επιστρέφει στην Α΄ Εθνική και ξεκινά η πορεία της χρυσής ομάδας των Δαβουρλή, Ρήγα, Στραβοπόδη, Μιχαλόπουλου και άλλων προς τις επιτυχίες, με αποκορύφωμα την έξοδο στο κύπελλο UEFA. Την ίδια χρονιά τερματίζει 6η με 11 νίκες, 14 ισοπαλίες, 9 ήττες, και συνολικά τέρματα 40-35. Χαρακτηριστικό της δυναμικής που εξέπεμπε η ομάδα ήταν ο μέσος όρος των 8.773 εισιτηρίων, δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των επαρχιακών ομάδων (πρώτη η πρωταθλήτρια Λάρισα το 1988).
Το 1973 καταλαμβάνει την 4η θέση στο πρωτάθλημα με 16 νίκες, 12 ισοπαλίες, 6 ήττες, τέρματα 42-27, και κερδίζει την έξοδο στο Κύπελλο UEFA. Ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που το κατάφερε, στερώντας παράλληλα το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ, τον οποίον κέρδισε μέσα στο γήπεδο της Τούμπας με 5-3 την τελευταία αγωνιστική, όταν με ισοπαλία θα ήταν πρωταθλητής.

Τα αποτελέσματα της Παναχαϊκής στο Κύπελλο UEFA της περιόδου 1973-1974 ήταν:

Α΄ Γύρος (των 64 ομάδων):
20 Σεπτεμβρίου 1973 Γήπεδο "Απόστολος Νικολαΐδης" Αθήνα: Παναχαϊκή - ΑΚ Γκράτσερ Αυστρίας 2-1 (2-1) (16΄ Μιχαλόπουλος, 43΄ Σπεντζόπουλος)
3 Οκτωβρίου 1973 Γκράτς Γήπεδο "Λιμπενάουε Καζινό": ΑΚ Γκράτσερ Αυστρίας - Παναχαϊκή 0-1 (0-0) 5΄ Σπενζτόπουλος

Β΄ Γύρος (των 32 ομάδων):
24 Οκτωβρίου 1973 Γήπεδο "Παναχαϊκής" Πάτρα: Παναχαϊκή - Τβέντε Ενσέντε Ολλανδίας 1-1 (1-1) 11΄ Δαβουρλής
7 Νοεμβρίου 1973 Ολλανδία Ενσέντε "Στάδιο Ντίκμαν": Τβέντε Ενσέντε - Παναχαϊκή 7-0 (0-0)
Το 1974 τερματίζει 6η με 13 νίκες, 12 ισοπαλίες και 9 ήττες, τέρματα 42-37. Η μεταγραφή του Κώστα Δαβουρλή αντί του ποσού ρεκόρ των 10 περίπου εκατομμυρίων δραχμών στον Ολυμπιακό καταφέρνει ένα ισχυρό πλήγμα στα όνειρα των κοκκινόμαυρων φιλάθλων για ένα πρωτάθλημα. Το 1975 καταλαμβάνει την 7η θέση με 11 νίκες, 11 ισοπαλίες και 12 ήττες, τέρματα 41-39.

1976-2004
Το 1976 η Παναχαϊκή τερματίζει 10η και αρχίζει η καθοδική της πορεία αφού τα μεγάλα αστέρια της αρχίζουν και φεύγουν, ενώ τα χρόνια βαραίνουν τα πόδια τους. Έτσι κάθε χρόνο τερματίζει στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα μέχρι το 1980-81, οπότε και υποβιβάζεται στην Β΄Εθνική. Από τότε αγωνίζεται μεταξύ Α΄ και Β΄ Εθνικής, στερούμενη σε γενικές γραμμές σημαντικών διακρίσεων.
Το 1988 παίζει στην Α΄ Εθνική αλλά μηδενίζεται στον αγώνα με τον Πανσερραϊκό και υποβιβάζεται. Την ίδια ώρα οι Πατρινοί φίλαθλοι διαδηλώνουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στήνουν οδοφράγματα και συγκρούονται με την αστυνομία, προκαλώντας επεισόδια που έχουν ως θλιβερό απολογισμό 15 τραυματίες. Το Καλοκαίρι του 1996 η Παναχαϊκή συμμετείχε στο Κύπελλο Ιντερτότο παίρνοντας μέρος για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση (αποτελέσματα: Ντιναμό Μόσχας - Παναχαϊκή 2-1, Γκένκ - Παναχαϊκή 4-2, Παναχαϊκή - Τορσάβν 4-2, Παναχαϊκή - Στάμπαεκ 1-1). Tο 2003 με επέμβαση του τότε υπουργού Βενιζέλου η Παναχαϊκή τιμωρείται για χρέη και αποβάλλεται από το πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής στην ένατη αγωνιστική.

Νεότερα χρόνια
Το 2004 η Παναχαϊκή έπρεπε να αγωνιστεί με βάση το νόμο στην Δ΄ Εθνική. Τελευταία στιγμή ωστόσο αποφασίζεται και απορροφάται από τον Πατραϊκού, επίσης ομάδα Β΄ Εθνικής χωρίς όμως χρέη. Έτσι δημιουργείται η ΠΑΕ Παναχαϊκή ΓΕ 2005 που λαμβάνει μέρος κανονικά στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής το 2005. Παρόλα αυτά υποβιβάζεται και από το 2006 αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική.
Αν και κατάφερε να πάρει την άνοδο στη Β' Εθνική (Football League) το 2011 τερματίζοντας πρώτη στον όμιλό της, η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου FOOTBALL LEAGUE και FOOTBALL LEAGUE 2, αποφάσισε τον υποβιβασμό της ομάδας και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για υπόθεση δωροδοκίας σε αγώνα με τον Ολυμπιακό Χερσονήσου. Ταυτόχρονα, για την ίδια υπόθεση, επιβλήθηκε χρηματική ποινή και 5ετής αποκλεισμός στον πρόεδρό της Αλέξη Κούγια. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, όμως, αποφάσισε την παραμονή της ομάδας στη Β' Κατηγορία και την αντικατάσταση της ποινής υποβιβασμού με αφαίρεση 5 βαθμών από το νέο πρωτάθλημα, ενώ αθώωσε τον πρόεδρό της Α. Κούγια.

Κύπελλο Ελλάδας
Στο Κύπελλο Ελλάδας οι καλύτερες πορείες της Παναχαϊκής ήταν δύο φορές μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού: Το 1979 όταν αποκλείστηκε από την ΑΕΚ (με νίκη 3–2 εντός και ήττα 1–5 εκτός) και το 1997 όταν και αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό με δύο ήττες (0–3 εκτός και 0–4 εντός).
Επίσης η Παναχαϊκή μετράει και 10 παρουσίες στα προημιτελικά του Κυπέλλου, τις χρονιές: 1967, 1968, 1969, 1972, 1974, 1977, 1983, 1986, 1993 και 2001.


























Επιμέλεια: Δημήτρης Κολλημένος
Φωτογραφίες: Γιάννης Κολλημένος,  www.panachaikifc.gr, www.sportfmpatras.gr, www.taklin.gr