Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

The Invincibles


Υπάρχουν κάποιες ομάδες, οι οποίες με τα επιτεύγματα τους κερδίζουν δίκαια μια θέση στην ποδοσφαιρική ιστορία. Η Άρσεναλ την σεζόν 2003-04 τάραξε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, καθώς κατέκτησε το Αγγλικό πρωτάθλημα αήττητη έχοντας 26 νίκες 12 ισοπαλίες και καμία ήττα!
     Το ρεκόρ των «Κανονιέρηδων» ήταν κάτι το μοναδικό και μετά από τόσα χρόνια κανείς δεν έχει καταφέρει να το απειλήσει. Ένα flashback στην υπερομάδα του Βενγκέρ θα  ήταν απαραίτητο για να μάθουν οι νέοι και να θυμηθούν οι παλιοί, τα σημαντικότερα πρόσωπα του ανεπανάληπτου θριάμβου.
     Ξεκινώντας η αγωνιστική περίοδος 2003-04, ο Αλσατός τεχνικός είχε περιορισμένους οικονομικούς  πόρους να διαθέσει για μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας του, γιατί τότε οι «Λονδρέζοι» είχαν ξεκινήσει τα σχέδια για την ανέγερση του νέου τους σταδίου, του Emirates Stadium και είχαν ρίξει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους στο νέο τους στολίδι. Η μόνη μεταγραφική κίνηση που έγινε και προοριζόταν για την βασική εντεκάδα, ήταν  του Γερμανού τερματοφύλακα Λέμαν. Έτσι η ομάδα βασίστηκε σε ποδοσφαιριστές που βρισκόταν ήδη στο Highbury ( παλιά έδρα της Άρσεναλ) και είχαν αναπτύξει τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και συνεργασίας.

O Πρωταγωνιστής


     Ο Τιερί Ανρί είναι δίχως καμία αμφιβολία ένας από τους σπουδαιότερους επιθετικούς που εμφανίστηκαν ποτέ. Ο άνθρωπος που τα τελειώματα του άγγιζαν την τελειότητα, σκόραρε 360 γκολ στην καριέρα του, αλλά μόνο μια φορά έφτασε το φράγμα των 30 τερμάτων στο πρωτάθλημα και έτσι οδήγησε με ασφάλεια την Άρσεναλ στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Γάλλος «φονιάς» διέθετε απίστευτη τεχνική κατάρτιση και ήταν απίστευτα δύσκολο για οποιαδήποτε άμυνα να τον σταματήσει. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατάφερνε να περνάει την μπάλα από την τρύπα της βελόνας, κάνοντας ακόμα και τα πιο δύσκολα γκολ να μοιάζουν «παιχνιδάκι». Το αγαπημένο παιδί του Highbury, πλάσαρε ιδανικά τον αντίπαλο τερματοφύλακα σε κάθε ευκαιρία, με το σουτ του να είναι άρτιο  από πλευράς δύναμης και τεχνικής. Ήταν ο μεγάλος ηγέτης της Άρσεναλ στα χρόνια των επιτυχιών και οι ιθύνοντες  της ομάδας τον έβλεπαν ως τον ιδανικό για να «κτίσουν» την ομάδα γύρω από αυτόν. Η εκτελεστική  δεινότητα που τον χαρακτήριζε και το άστρο που είχε να σκοράρει στα μεγάλα ματς, τον έκανε να κατέχει μια περίοπτη θέση στην καρδιά των φίλαθλων των «Κανονιέρηδων» αλλά και στο hall of fame της ομάδας.

Η χρυσή εντεκάδα


     Οι παίκτες που είχαν την μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτόν το εξωπραγματικό άθλο ήταν οι κύριοι της παραπάνω φωτογραφίας. Οι «Κανονιέρηδες» είχαν δημιουργήσει μια στιβαρή και απροσπέλαστη αμυντική γραμμή που αποτελούταν από τον Λέμαν κάτω από τα δοκάρια και τους Λαουρέν, Κόλο Τουρέ, Κάμπελ, Άσλεϊ Κόουλ να συνθέτουν την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία εκείνη την χρονιά, έχοντας παθητικό 26 γκολ.
     Στο χώρο του κέντρου δέσποζε η φιγούρα του εμβληματικού αρχηγού και ενός εκ των πληρέστερων χαφ των τελευταίων δεκαετιών, Πατρίκ Βιεϊρά, όπου μαζί με τον γνώριμο μας από το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, Ζιλμπέρτο Σίλβα δημιούργησαν ένα φοβερό δίδυμο στο χώρο του κέντρου. Στα «φτερά» όργωναν οι «πυραυλοκίνητοι» Λιουνμπέργκ και Πιρές, οι οποίοι με τις ασταμάτητες κούρσες τους και τις επικίνδυνες σέντρες τους δεν άφηναν ποτέ σε ησυχία τους αντίπαλους αμυντικούς. Μάλιστα ο Γάλλος εξτρέμ  τέλειωσε την σεζόν με 14 γκολ και 10 ασίστ συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου.


     Στην επίθεση, Ανρί και Μπέρκαμπ βρισκοντουσάν με κλειστά μάτια και αποτελούσαν το ποιοτικότερο δίδυμο της κατηγορίας. Η απίστευτη τεχνική κατάρτιση και ο μαγικός χειρισμός της μπάλας του  Ολλανδού σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την ευκολία που «τελείωνε» τις φάσεις ο Γάλλος, έκανε την Άρσεναλ ανίκητη, ακαταμάχητη, ασταμάτητη. Ο τρόπος που αγωνιζόταν ο γνωστός για την φοβία που είχε για τα αεροπλάνα, Μπέρκαμπ έδινε στον Ανρί μεγάλη ελευθερία κινήσεων και του άνοιγε χώρους  για να εκμεταλλευτεί το φονικό ένστικτο που είχε μπροστά από τα αντίπαλα δίχτυα. Οι δύο καλλιτέχνες της στρογγυλής θεάς μεγαλούργησαν υπό την καθοδήγηση του Βενγκέρ και χάρισαν στιγμές σπάνιες ομορφιάς στους φιλάθλους.

Ο διευθυντής της ορχήστρας


     Όταν ο ιδιοκτήτης της ομάδας δεν μπορεί να ενισχύσει την ομάδα με νέα μεταγραφικά αποκτήματα, και παρόλα αυτά ο προπονητής καταφέρνει να την οδηγήσει στο αήττητο πρωτάθλημα, τότε πρέπει να θεωρείται ξεχωριστός. Ο Βενγκέρ έδειχνε ότι διεύθυνε μαεστρικά μια ορχήστρα που μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου παρουσίαζε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Η επιρροή που είχε στο τακτικό κομμάτι της Άρσεναλ, δημιούργησε ένα σύνολο που έπαιζε το πιο ελκυστικό και επιθετικό ποδόσφαιρο που έχει εμφανιστεί ποτέ στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Γάλλος προπονητής είχε το προτέρημα να αγοράζει νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, να δουλεύει μαζί τους ατέλειωτες ώρες και να τους μετατρέπει σε σταρ διεθνούς φήμης, οπού όλες οι σπουδαίες ομάδες της Ευρώπης θα ήθελαν να είχαν στο ρόστερ τους. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν, οι Ανρί, Βιεϊρά, Μπέρκαμπ και αργότερα οι Φάμπρεγας και Φαν Πέρσι.

     Οι «Αήττητοι» (The Invincibles) θα μείνουν για πάντα στην ποδοσφαιρική ιστορία διότι το ρεκόρ που πέτυχαν είναι απλησίαστο μέχρι και σήμερα, πράγμα που μαρτυρά την σπουδαιότητα του. Είναι ένα από τα πολλά ποδοσφαιρικά «παραμύθια» που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ατόμων που ασχολούνται με το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο και δίνουν στο άθλημα ακόμα μεγαλύτερη δημοφιλία. Οι φίλαθλοι των Gunners έχουν να δουν χρόνια παρόμοιο θέαμα από την ομάδα τους, καθώς τους έχει απογοητεύσει τα τελευταία χρονιά σε πολλές περιπτώσεις. Πάντως εκείνη η θριαμβευτική χρονιά θα αποτελεί για πάντα την πιο γλυκιά τους ανάμνηση.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής