Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

H «επίσημη αγαπημένη» του μέλλοντος (part 1)


Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των Ανδρών την τριετία 2005-2007 ήταν μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Για ένα άθλημα που μας έχει δώσει αμέτρητες χαρές στο παρελθόν, τα 7 χρόνια χωρίς μετάλλιο είναι πολλά.
     Ο Διαμαντίδης σταμάτησε το 2010 να παίζει για την Εθνική, ο Σπανούλης πέρυσι και σιγά σιγά έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για τους ανθρώπους που συνδέουν την παλιά ένδοξη γενιά με το παρόν. Οι Ζήσης και Μπουρούσης ίσως φορέσουν για τελευταία φορά την φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος στο Προολυμπιακό τουρνουά του καλοκαιριού και κατ’ επέκταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Πρίντεζης είναι ο επόμενος που θα αποχαιρετήσει.
     Παρόλα αυτά το μέλλον της Εθνικής μας μοιάζει ελπιδοφόρο και λαμπρό. Καινούριοι παίκτες αναμένονται να πάρουν περισσότερες ευθύνες, να μεγαλώσουν μπασκετικά και να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά της «επίσημης αγαπημένης» τα χρόνια που έρχονται. Μπορεί οι επόμενες 1-2 χρονιές να είναι δύσκολες, όμως σε έναν ορίζοντα 5 ετών θα πόνταρα ότι η πορτοκαλί μπάλα με τα σπυράκια θα μας βγάλει και πάλι στους δρόμους. Πάμε να δούμε τους λόγους ή καλύτερα τους παίκτες που θα βασιστώ για να στηρίξω την άποψη μου.

Τάιλερ Ντόρσεϊ


     Ο 20χρονος shooting guard του Όρεγκον, παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων που διεξήχθη στο Ηράκλειο. Ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του Παπαθεοδώρου και αποτέλεσε μέλος της καλύτερης πεντάδας του τουρνουά. Την φετινή χρονιά έβγαλε μάτια στα παρκέ του NCAA και οδήγησε το πανεπιστήμιο του μέχρι τα προημιτελικά του κολεγιακού πρωταθλήματος, έχοντας σημαντική επίδρασή στο παιχνίδι του Όρεγκον. H σεζόν ολοκληρώθηκε για τον 20χρονο γκαρντ με πολύ καλά νούμερα (13.5π., 4.3ριμπ., 2ασ.), ενώ ο ίδιος κατάφερε να θεωρείται ως ένα από τα δύο top prospects του κολεγίου μαζί με τον Καναδό Ντίλον Μπρουκς που χαίρει τεράστιας εκτίμησης από τους αναλυτές του κολεγιακού πρωταθλήματος. Είναι πολύ καλός σκόρερ ενώ όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται και στην δημιουργία, βοηθώντας τους συμπαίκτες του με τις ασίστ του.  Δήλωσε ότι θέλει σαν τρελός να βοηθήσει την Εθνική μας στο Προολυμπιακό τουρνουά και ο Κατσικάρης θα σκεφτεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να τον καλέσει. Ξεχωρίζει για την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα του, καθώς και για το γεγονός ότι δεν φοβάται να πάει στο ένας εναντίον ενός. Επιχειρεί  αρκετές φορές διεισδύσεις. Έχει αξιόπιστο μακρινό σουτ και εκτελεί  πολύ γρήγορα. Οι αναλυτές του NBA πιστεύουν ότι αν κάτσει άλλη μια χρονιά στο κολέγιο και γίνει ντραφτ του χρόνου, θα βρεθεί σίγουρα στο top-20! Ίσως επιλεχθεί σε καλύτερο νούμερο από τον Αντετοκούνμπο! Το μέλλον για αυτόν προβλέπεται λαμπρό.

Ζακ Όγκαστ


     Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του NCAA και είναι θέμα χρόνου να πάρει το ελληνικό διαβατήριο, έτσι ώστε να μπορεί να αγωνιστεί με την Ελλάδα. Η ομάδα του, το Notre Dame έχει φτάσει στην elite-8 του κολεγιακού πρωταθλήματος και ο Έλληνας ομογενής πραγματοποιεί εκπληκτικές εμφανίσεις. Παίκτες 2.08 με τέτοια αθλητικά προσόντα δεν βρίσκεις κάθε μέρα. Η μητέρα του κατάγεται από την Κοζάνη και είναι ο συνδετικός κρίκος με την πατρίδα μας. Ο Όγκαστ αγωνίζεται στις θέσεις 4-5 και είναι ένας από τους εντυπωσιακότερους και αλτικότερους ψηλούς στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Φέτος έχει 14,3 πόντους και 10,9 ριμπάουντ ανά αγώνα. Είναι σε σταθερή βάση από τους κορυφαίους της ομάδας του στην πορεία της μέχρι την οκτάδα της τελικής φάσης του NCAA. Πριν από αυτή την πορεία οι αναλυτές στην Αμερική θεωρούσαν πως στα φετινά ντραφτ θα επιλεγόταν από κάποια ομάδα του ΝΒΑ στον δεύτερο γύρο (31-60), ωστόσο έχοντας προχωρήσει τόσο στο πρωτάθλημα, έχει τη δυνατότητα να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Στον αγώνα απέναντι στο Duke (κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα) του Σιζέφσκι, είχε 19 πόντους και 22 ριμπάουντ. Είναι πολύ καλός όταν ποστάρει κάποιον αντίπαλο ενώ το ύψος του δεν τον εμποδίζει να διαθέτει πολύ καλό χειρισμό της μπάλας. Είναι μία μηχανή double-double. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα  στην θέση του σέντερ όταν ο Μπουρούσης θα πει αντίο, ο Όγκαστ φαίνεται να έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, μαζί με τους Κουφό και Παπαγιάννη θα είναι τα σημεία αναφοράς στη θέση «5» για την Εθνική μας.

Κώστας Μήτογλου


    Είναι μόλις 19 ετών. Είναι ο τρίτος της παρέας που διαπρέπει στα παρκέ του κολεγιακού πρωταθλήματος. Έχει τα κότσια να πρωταγωνιστήσει στα χρόνια που έρχονται, είναι ακομπλεξάριστος, δεν φοβάται να σουτάρει  όταν βρεθεί με την μπάλα στα χέρια, παίρνει πάντα τις τελευταίες επιθέσεις και μπαίνει στις μάχες με τους αντιπάλους για να κόψει κάθε προσπάθεια που θα «πληγώσει» την ομάδα του. Χρειάζεται να αναπτύξει, αφενός το παιχνίδι με πλάτη που του λείπει πολύ, προκειμένου ν' απειλεί με περισσότερους τρόπους και αφετέρου  να βρει την σταθερότητα στην απόδοση του παιχνιδιού του. Επίσης θα πρέπει να δυναμώσει το σώμα του. Αρέσκεται να σουτάρει τρίποντα από τις γωνίες του γηπέδου. Έχει παίξει σε 31 ματς φέτος με το Wake Forest, μετρώντας 9.3 πόντους και 5.4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Σούταρε με 42% εντός πεδιάς και 33% στα τρίποντα. Αγωνίζεται στις θέσεις 3-4 και διαθέτει πολύ αυξημένο μπασκετικό IQ, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει κλείσει τα 20. Στο κολλέγιο του έχουν κολλήσει το παρατσούκλι «The Greek Deac». Αν σκεφτεί κανείς την πληρότητα που θα έχουμε στην θέση του small forward τα επόμενα χρόνια (Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Χαραλαμπόπουλο), ίσως τον δούμε στην θέση «4» που πιστεύω πως του ταιριάζει περισσότερο. Είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Εθνικής μας. Έχει παίξει με τις μικρές Εθνικές, ξεχωρίζοντας με τις σπουδαίες εμφανίσεις του. Φρονώ ότι  σε 3-4 χρόνια θα παίζει στην Ανδρών.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής