Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Κεντρικός αμυντικός: το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν μας (part 2)


Στο προηγούμενο μέρος του αφιερώματος μας πήγαμε στα βαριά χαρτιά, στους κεντρικούς αμυντικούς που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ευρωπαϊκό στερέωμα, έχοντας ακόμα πολλά χρόνια για να ολοκληρώσουν την ποδοσφαιρική τους καριέρα.
     Πάμε να θυμηθούμε 2 περιπτώσεις σέντερ-μπακ που ξέφυγαν από τα ελληνικά σύνορα αλλά εδώ και κάποιες σεζόν έχουν σταματήσει να κλωτσάνε το τόπι.. Ακόμα θα αναφερθούμε σε έναν ποδοσφαιριστή που εντυπωσιάζει στα Ιταλικά γήπεδα. Τέλος θα δούμε έναν ταλαντούχο στόπερ που πρόσφατα κλήθηκε στην Εθνική μας και έχει όλο το μέλλον μπροστά του, έτσι ώστε να πετύχει κάτι σπουδαίο τα χρόνια που έρχονται.

Τραϊανός Δέλλας (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Περούτζια, Ρόμα)


     O «Τράι» παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό, παίζοντας μπάλα στην Θεσσαλονίκη με την φανέλα του Άρη. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε σε συνδυασμό με την επιβλητική του παρουσία στο κέντρο της άμυνας, έκαναν τους ανθρώπους της αγγλικής Σέφιλντ Γιουνάιτεντ να επενδύσουν πάνω και να τον φέρουν στο «Νησί». Εκεί έκατσε 2 χρόνια, έχοντας 26 συμμετοχές και 3 γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1999. Επόμενος σταθμός ήταν η ιταλική Περούτζια του προπονητή Σέρζιο Κόσμι που αμέσως τον εμπιστεύτηκε. Έκανε τρομερές εμφανίσεις στην πρώτη του χρονιά στο Campionato και κατάφερε να μπει στην μεταγραφική λίστα κορυφαίων ομάδων της Ιταλίας όπως η Ρόμα, η Μίλαν και η Γιουβέντους. Τον Μάιο του 2002 ο «Κολοσσός» αποδεσμεύτηκε από την Περούτζια μετά από μια μεγάλη περιπέτεια και επέλεξε τη Ρόμα. Έμεινε στη Ρώμη μέχρι το καλοκαίρι του 2005 και πήρε μέρος σε 45 αγώνες στο Ιταλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ρόμα, πετυχαίνοντας δύο γκολ. Συμμετείχε δύο φορές στο Champions League έχοντας 3 συμμετοχές την περίοδο 2002-2003 και 4 συμμετοχές την περίοδο 2004-2005. Ξεχώριζε για τον «αυτοκρατορικό» τρόπο που αγωνιζόταν στο κέντρο της άμυνας, αλλά και για το γεγονός ότι ήταν ανίκητος στις εναέριες μονομαχίες.

Νίκος Νταμπίζας (Νιουκάστλ, Λέστερ)


     Πέρασε ένδοξες στιγμές στο Νιουκάστλ, καθώς είναι μέχρι και σήμερα ο αμυντικός που έχει σκοράρει τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία της ομάδας. Αγαπήθηκε από τους φιλάθλους της ομάδας και έβαλε κάποια πολύ σημαντικά γκολ με την φανέλα της, όπως εκείνο με αντίπαλο την μισητή Σάντερλαντ στο «Stadium of light», στο τοπικό ντέρμπι, που έλαβε χώρα στις 24 Φλεβάρη του 2002. Για χάρη του η αγγλική ομάδα είχε ξοδέψει 2 εκατομμύρια λίρες για να τον πάρει από τον Ολυμπιακό. Αυτή η κίνηση αποδείχθηκε σοφή γιατί ο Νταμπίζας αποδείχθηκε μια από τις καλύτερες μεταγραφές αμυντικών στην ιστορία της. Με την Νιουκάστλ έπαιξε σε 2 συνεχόμενους τελικούς FA cup το 1998 και το 1999. Συνολικά μέτρησε 130 συμμετοχές πριν μετακομίσει στην Λέστερ. Η τωρινή ομάδα του Ρανιέρι ήταν ο τελευταίος του σταθμός στην «Γηραιά Αλβιώνα» πριν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη για χάρη της Λάρισας. Έκανε σπουδαία καριέρα στις «Καρακάξες»

Σωτήρης Κυργιάκος ( Ρέιντζερς, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Λίβερπουλ, Βόλφσμπουργκ)


     Το «αλάνι» έγινε γνωστό στην Ευρώπη φορώντας την φανέλα του Παναθηναϊκού. Η Ρέιντζερς ήταν η πρώτη του ομάδα εκτός Ελλάδας. Στην Σκωτία έπαιξε την σεζόν 2005-2006, πετυχαίνοντας μάλιστα 2 γκολ στον τελικό του League cup κόντρα στη Μάδεργουελ. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όπου είχε εξαιρετική παρουσία. Ο «Sotis» παρέμεινε για 2 χρόνια στην Γερμανία και είχε 8 γκολ σε 51 εμφανίσεις με τους «Αετούς». Όταν έληξε το συμβόλαιο του αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του και γύρισε στην Ελλάδα για να φορέσει το δικέφαλο στο στήθος. Η ΑΕΚ ήταν αιτία για να γίνει ο Κυργιάκος μέλος της Λίβερπουλ και να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές Έλληνα παίκτη στην ιστορία. Η «Ένωση» έβαλε 3 εκ. ευρώ στα ταμεία της και ο Σωτήρης πάτησε το χορτάρι του θρυλικού Άνφιλντ. Μάλιστα ψηφίστηκε ως παίκτης του μηνά από τους φιλάθλους της Λίβερπουλ, τον Ιανουάριο του 2010. Στους «Κόκκινους» έμεινε 2 χρονιά πριν επιστρέψει στην Γερμανία για λογαριασμό της Βόλφσμπουργκ, το καλοκαίρι του 2011. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η καριέρα του πήρε την κατιούσα. Είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κεντρικούς αμυντικούς που έχει βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Βαγγέλης Μόρας (Μπολόνια, Ελλάς Βερόνα)


     Με την ΑΕΚ είχε 84 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις από το 2003 μέχρι το 2007, χρονιά στην οποία αποδεσμεύτηκε από την ομάδα. Κατέληξε στην Ιταλία η όποια έμελε να αποτελέσει την ποδοσφαιρική «Ιθάκη» του. Η Μπολόνια ήταν ο πρώτος του σύλλογος στο εξωτερικό. Έμεινε στην ομάδα για 4 χρόνια μετρώντας 104 παρουσίες και 4 τέρματα, όντας από τους σταθερότερους σε απόδοση παίκτες των «Ροσομπλού». Παρόλα αυτά, η ομάδα που τον έκανε ευρέως γνωστό σε όλη την Ιταλία ήταν άλλη. Το γήπεδο της Ελλάς Βερόνα αποτελεί το δεύτερο σπίτι του Βαγγέλη, καθώς από το 2012 αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας. Τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους αρχηγούς των «Τζιαλομπλού». Ο Μόρας έχει παίξει σε πάνω από 130 παιχνίδια με την Βερόνα και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας. Η επιλογή του να «μεταναστεύσει» στην χώρα που διδάσκει την άμυνα τον δικαίωσε απόλυτα.

Μάριος Οικονόμου (Κάλιαρι, Μπολόνια)


     Αποτελεί την νέα μεγάλη ελπίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου στην θέση του κεντρικού αμυντικού. Είναι το μέλλον της Εθνικής μας ομάδας. Πρόλαβε να παίξει μόνο μια χρονιά στην Superleague με την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Η Κάλιαρι εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητες του και του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Serie A. Ήταν ο πρώτος Έλληνας παίκτης στην ιστορία του ΠΑΣ που παίρνει μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού. Έπαιξε σε πολύ λίγα ματς για τους «Νησιώτες» και άλλαξε ποδοσφαιρική στέγη πηγαίνοντας στην Μπολόνια, την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2014. Βοήθησε τον σύλλογο να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία στο τέλος της σεζόν 2014-2015, κάνοντας καταπληκτικές εμφανίσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τον διεκδικήσουν Ελλάς Βερόνα και Λάτσιο αλλά ο ίδιος προτίμησε να μείνει στην Μπολόνια. Έχει ανανεώσει το συμβόλαιο του με την ομάδα μέχρι το 2020. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μίχαελ Σκίμπε τον κάλεσε στην Εθνική ομάδα για τα φιλικά παιχνίδια με Μαυροβούνιο και Ισλανδία. Έχει τις δυνατότητες να φτάσει ψηλά. Φήμες λένε ότι η Νάπολι ετοιμάζει επίσημη πρόταση το καλοκαίρι για να τον κάνει δικό της.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής