Σημαντικές παρεμβάσεις σημειώθηκαν μόλις πρόσφατα στον ΚΑΠ, με αποτέλεσμα να προκύψουν κάποια καινούργια δεδομένα.
Ένα κομβικό σημείο είναι ότι στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα θα επιτρέπονται πλέον τέσσερις αλλαγές και όχι τρεις όπως προβλέπονταν μέχρι πρόσφατα. Ως ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ορίζονται αυτά της Γ’ Εθνικής και τα τοπικά, ενώ το μέτρο των τριών αλλαγών παραμένει στις επαγγελματικές κατηγορίες (Super League & Football League). Εννοείται πως σε αμφότερα τα πρωταθλήματα απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή έχει αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Συμμετοχή στην ανδρική ομάδα
Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών σε ποδοσφαιριστές που δεν έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους (12 για τα πρωταθλήματα γυναικών).
Περιπτώσεις ισοβαθμίας
Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων, ως πρώτο κριτήριο ορίζεται η συγκομιδή βαθμών της καθεμιάς στους μεταξύ τους αγώνες. Σε περίπτωση νέας ισοβάθμησης θα λαμβάνεται υπόψη η διαφορά τερμάτων και αν κι εδώ δεν υπάρχει αποτέλεσμα, τότε ως κριτήριο τίθεται η καλύτερη επίθεση –πάλι στους μεταξύ τους αγώνες-.
Από κει και έπειτα ακολουθεί (στο σύνολο αγώνων του πρωταθλήματος) η διαφορά τερμάτων, κατόπιν η καλύτερη επίθεση και τέλος η καλύτερη άμυνα.
Αναβολές αγώνων
Κάθε αγώνας που θα αναβάλλεται ή θα διακόπτεται λόγω καιρικών συνθηκών, θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά την επόμενη μέρα, στο ίδιο γήπεδο και την ίδια ώρα, χωρίς να υπάρξει ειδοποίηση των ομάδων. Με άλλα λόγια, οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να δώσουν το παρών χωρίς να υπάρξει ενημέρωση από τη διοργανώτρια αρχή, εκτός αν αυτή κρίνει ότι οι καιρικές συνθήκες θα εμποδίσουν την τέλεση του αγώνα και την επόμενη μέρα.
Απαγόρευση συμμετοχής
Απαγορεύεται ρητά σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί εντός ενός 24ώρου σε δύο αγώνες της ομάδας στην οποία ανήκει ή άλλων ομάδων, όπως για παράδειγμα της Εθνικής. Το 24ωρο αρχίζει να «τρέχει» από το τελευταίο λεπτό συμμετοχής του αθλητή στον πρώτο αγώνα και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την έναρξη του δευτέρου.
Έλληνες και αλλοδαποί
Όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία (και γυναικών) έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν στην εντεκάδα τους επτά ποδοσφαιριστές που έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται σε Ελληνικές εθνικές ομάδες ή που έχουν την Ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή Ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο. Στα δελτία των αλλοδαπών πρέπει η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη να καλύπτει τη συμμετοχή τους, αλλιώς αυτή λογίζεται ως αντικανονική.
Παρουσία γιατρών
Σε όλους τους αγώνες επαγγελματικών, ερασιτεχνικών, πανελληνίων και τοπικών πρωταθλημάτων, όπως και σε πρωταθλήματα υποδομών και προεπιλογής εθνικών ομάδων (παίδων και νέων) είναι υποχρεωτική η παρουσία γιατρού στο γήπεδο με ευθύνη μάλιστα της γηπεδούχου ομάδας. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, το παιχνίδι δεν πραγματοποιείται, η υπαίτιος ομάδα χάνει το παιχνίδι στα χαρτιά με 0-3 και της επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο.
Ανοδος στην Γ’ ΕΘΝΙΚΗ μέσω κυπέλλου
Η νικήτρια ομάδα του θεσμού του κυπέλλου θα παίρνει το εισιτήριο για τη Γ’ Εθνική, εκτός αν αυτή είναι πρωταθλήτρια της Α1. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε προβιβάζεται η φιναλίστ, εφόσον όμως συμμετέχει και αυτή στην Α1. Σε κάθε άλλη περίπτωση η άνοδος χάνεται.
Άνοδος στην Γ’ ΕΘΝΙΚΗ μέσω πρωταθλήματος
Σε περίπτωση που πρωταθλήτρια ομάδα κερδίσει τον προβιβασμό της στη Γ’ Εθνική και για τον οποιοδήποτε λόγο δεν δηλώσει συμμετοχή, τότε αντικαθιστάται από την δευτεραθλήτρια και αυτή με τη σειρά της με την τριταθλήτρια.
Αριθμός ομάδων στην Γ’ ΕΘΝΙΚΗ
Στη Γ’ Εθνική κατηγορία θα προβιβάζονται συνολικά 56 ομάδες. Αυτές θα είναι οι 53 πρωταθλήτριες των ΕΠΣ και οι 3 δευτεραθλήτριες των ιδρυτριών ενώσεων.
*Να σημειωθεί ότι ο Κ.Α.Π. πλέον είναι ενιαίος για επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και όχι δύο διαφορετικά κείμενα όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Πηγή: www.sport.argonafplia.gr