Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Έτοιμος να κατακτήσει την 3η ψηλότερη κορυφή του κόσμου ο Ευρυτάνας Φώτης Θεοχάρης


Η πρώτη προσπάθεια ελλήνων ορειβατών να κατακτήσουν την 3η ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Mt Kangchenjunga, 8586m είναι πλέον γεγονός!  Η πρώτη Ελληνική αποστολή ξεκίνησε σήμερα το μακρύ ταξίδι της.
Με αρχηγό τον Αντώνη Συκάρη, έναν από τους έμπειρους ορειβάτες της χώρας μας και τον Φώτη Θεοχάρη σχοινοσύντροφο του στο εγχείρημα της πρώτης Ελληνικής ορειβατικής αποστολής.
Ο 27χρονος Φώτης Θεοχάρης γεννήθηκε στην Ευρυτανία. Από μικρός μαγεύτηκε από τα βουνά. Και εκείνα φαίνεται πως του το ανταπέδωσαν. Πλαγιές και κορυφές που σκαρφάλωσε, με αγώνα και ατσαλένια θέληση, του χάρισαν όχι μόνο μεγάλες επιτυχίες αλλά και έναν υπέροχο «κόσμο» γεμάτο εμπειρίες που λίγοι στον κόσμο μπορούν να απολαύσουν.
Ο ίδιος λέει ότι «οι πρωταθλητές, δεν φτιάχνονται στα γυμναστήρια. Οι πρωταθλητές γίνονται από κάτι που έχουν βαθιά μέσα τους. Μια επιθυμία, ένα όνειρο, ένα όραμα. Όταν βρείτε το πάθος σας, είναι υπέροχο. Ανεβείτε σε ένα βουνό με φίλους και έχετε μια υπέροχη ευκαιρία να συνδεθείτε και να επιτύχετε ένα στόχο μαζί. Δεν προσπαθείτε να είστε καλύτεροι από άλλους ανθρώπους. Υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον»
Το όρος Κανγκτσεντζούνγκα είναι η τρίτη υψηλότερη κορυφή του κόσμου, στα 8.586μ. Το όνομά του σημαίνει «οι πέντε θησαυροί του κόσμου» λόγω των 5 κορυφών του και θεωρείται από τους ειδικούς ως το λιγότερο «σκαρφαλωμένο» βουνό στον κόσμο.
 «Αρκετοί έμπειροι ορειβάτες λένε ότι το Κανγκτσεντζούνγκα είναι πιο δύσκολο από το Έβερεστ. Όλα αυτά είναι σχετικά. Αν αναλογιστούμε όμως ότι στο Έβερεστ έχουν ανεβεί πάνω από 4.500 ορειβάτες, ενώ στο Κανγκτσεντζούνγκα μόνο 241 τότε αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα…»
«Είναι μια σκληρή διαδικασία που για εμάς είναι ευχάριστη, είναι ένα χόμπι. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αφού δενόμαστε με τον σύντροφό μας. Με αλληλεγγύη κι αλτρουϊσμό μπορείς να πετύχεις το στόχο σου κι αυτά είναι ιδεώδη που συναντάς στη ορειβασία.
 Η προετοιμασία για το μεγάλο εγχείρημα κράτησε δύο χρόνια ενώ μεγάλος ήταν και ο αγώνας να υποστηριχθεί οικονομικά η ελληνική αποστολή.
Όλα τα εμπόδια όμως ξεπεράστηκαν και σήμερα ξεκινά το μεγάλο ταξίδι.

Το πρόγραμμα της αποστολής
Η αποστολή αναχώρησε από Αθήνα για Κατμαντού μέσω Κωνσταντινούπολης. Η ανάβαση προς την κατασκήνωση βάσης (Base Camp, 5143μ) θα έχει διάρκεια 7-8 ημερών. Στην κατασκήνωση βάσης αναμένεται να φτάσει στις 16 Απριλίου μαζί με ένα καραβάνι από ανθρώπους και Γιακ (Yak) που θα μεταφέρουν τα τρόφιμα και τον εξοπλισμό.
Η επικοινωνία με την Ελλάδα θα περιοριστεί στο δορυφορικό τηλέφωνο αφού Ίντερνετ στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει.
Η περίοδος αναρρίχησης του βουνού από το Basecamp προς την κορυφή θα είναι περίπου 40 μέρες και στη διάρκεια αυτών οι ορειβάτες θα στήσουν τις σκηνές τους στα 6200μ, 6400μ, 7100μ και 7550μ. Γύρω στα τέλη Μαϊού θα επιχειρήσουν την τελική προσπάθεια για την κορυφή.
«Είτε κάνουμε, είτε δεν κάνουμε κορυφή αυτό που θέλουν όλοι είναι να επιστρέψουμε υγιείς. Θέλουμε όμως να γράψουμε ιστορία, να υψώσουμε την ελληνική σημαία για πρώτη φορά σ΄ αυτήν την κορυφή» δηλώνει ο Φώτης Θεοχάρης, παίρνοντας μαζί του στο δύσκολο ταξίδι, τις ευχές όλων μας!

Πηγή: lamianow.gr