Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας μας Θοδωρής Ζηνέλης αναφέρθηκε στους στόχους που υπάρχουν ενόψει της ολυμπιακής χρονιάς του 2020
Το Τάε Κβον Ντο δεν είναι... ξένο για τον Ελληνα. Τα τελευταία χρόνια χάρισε μεγάλες στιγμές στον αθλητισμό της χώρας μας και σταδιακά αναπτύσσεται. Το gazzetta.gr μίλησε με τον Θοδωρή Ζηνέλη, ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής μας ομάδας από το 2013 και μας μετέφερε τους στόχους και τις επιδιώξεις όλων, ενόψει της ολυμπιακός χρονιάς του 2020.
Πόσο δύσκολο είναι να έρθει η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο;
Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία καθώς έχει αλλάξει ο τρόπος πρόκρισης. Για μια τετραετία οι αθλητές λαμβάνουν μέρος σε διεθνές βαθμολογούμενα πρωταθλήματα και να συλλέγουν βαθμούς. Μέσω αυτών 6 παίρνουν απευθείας την πρόκριση, ενώ οι υπόλοιποι που είμαστε στην Ευρώπη, θα πρέπει να πάρουμε μέρος στον ευρωπαϊκό προκριματικό και μόνο 2 παίρνουν το εισιτήριο.. Προσπαθούμε όλη την τετραετία να μαζέψουμε πόντους και βαθμούς, ώστε να έχουμε πολύ καλό ranking και περισσότερες πιθανότητες να φτάσουμε στον πολυπόθητο τελικό και να πάρουμε το εισιτήριο. Δεδομένο της οικονομικής κατάστασης και της γεωγραφική θέση της χώρας μας ,οι αθλητές μας παίρνουν μέρος σε πάνω από 15 με 20 τουρνουά και καλούμαστε να διαχειριστούμε αρκετά ζητήματα. Π.χ. ταξιδέψουμε με αεροπλάνο, κάτι που ανεβάζει πάρα πολύ το κόστος. Παρόλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις αντιξοότητες που μας παρουσιάζονται, ώστε να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας.
Υπάρχει η απαιτούμενη βοήθεια από την ομοσπονδία και την πολιτεία για συμμετοχές σε μεγάλους διεθνείς αγώνες;
Η ομοσπονδία μας, παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση, στηρίζει με προγραμματισμό τους αθλητές υψηλού επιπέδου και κυρίως την προ ολυμπιακή ομάδα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια σειρά πρωταθλημάτων, καλύπτοντας πλήρως τα έξοδα τους. Παράλληλα στέλνει πλήρη ομάδα σε όλα τα παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σ’ όλους τους αθλητές να διεκδικήσουν τις πιθανότητες τους για κάποια διάκριση.
Σε τι επίπεδο είναι το άθλημα στην Ελλάδα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν;
Το επίπεδο είναι πολύ ψηλό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 600 ενεργά σωματεία και πάνω από 15.000 ενεργοί αθλητές, ενώ υπάρχουν συνεχώς διακρίσεις σε όλες κατηγορίες. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο βαθμός δυσκολίας ώστε να φτάσεις στη διάκριση, καθώς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα συμμετείχαν 202 κράτη και υπάρχουν 70 εκατομμύρια ενεργά δελτία αθλητών Στο παρελθόν τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Για παράδειγμα για να πάει κάποιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήθελε μόνο μια ευρωπαϊκή πρόκριση, ένα τώρα επί μια τετραετία είμαστε συνέχεια στους δρόμους, κυνηγώντας την βαθμολογία στην παγκόσμια και την ολυμπιακή κατάταξη.
Οι επιτυχίες είναι θέμα ταλέντου ή προϊόν σκληρής δουλειάς;
Οι επιτυχίες είναι θέμα σωστής και επαγγελματικής δουλειάς, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι προπονητές τελειώνουν τα ΤΕΦΑΑ και αποκτούν πανεπιστημιακή μόρφωση. Ετσι συνδυάζουν την αθλητική εμπειρία με την πανεπιστημιακή γνώση, ενώ αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι τόσο η ομοσπονδία όσο και οι ενώσεις. Οι τελευταίες μάλιστα διοργανώνουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πολύ σημαντικά σεμινάρια επιμόρφωσης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο σωστός προγραμματισμός και η αξιοποίηση των ταλέντων φέρνουν τα αποτελέσματα . Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι επίσης η διεξαγωγή των σχολικών πρωταθλημάτων, που δίνουν μόρια σε αρκετούς πρωταθλητές ώστε να περάσουν στα ΤΕΦΑΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός νέων και πανεπιστημιακά επιμορφωμένων προπονητών
Πότε θα ολοκληρωθούν οι αγώνες που δίνουν πρόκριση στο Τόκιο και ποιο είναι το πρόγραμμα σας για την συνέχεια έως το 2020;
Την επόμενη άνοιξη θα διεξαχθεί το τουρνουά προολυμπιακής ευρωπαϊκής πρόκρισης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση για μας και θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερα εισιτήρια, ώστε να μετέχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Κάτι που ναι μεν φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο. Με γνώμονα τον συγκεκριμένο στόχο έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από διεθνή βαθμόλογουμενα πρωταθλήματα. Σήμερα που μιλάμε αναχωρήσαμε για το Λουξεμβούργο, σε ένα μήνα θα μετέχουμε στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα, ενώ κατά διάρκεια του καλοκαιριού θα συμμετέχουμε σε διεθνή καμπ προετοιμασίας. Η συχνότητα των αγώνων είναι δύο με τρία πρωταθλήματα το μήνα. Εχουμε υποστεί πολλές στερήσεις και το αεροδρόμιο είναι πλέον το... σπίτι μας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη αρετή ενός αθλητή του Ταε Κβον Ντό;
Σεμνότητα, ταπεινότητα, υπομονή και επιμονή στους στόχους του, φυσικά πολύ δουλειά και άριστη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αθλητή και προπονητή.
Με ποιο τρόπο μπορούν να συμμετέχουν αθλητές μας στην Ολυμπιάδα;
Μπορούν να πάρουν απευθείας την πρόκριση, εάν φτάσουν από την 1η έως την 6η θέση στην ολυμπιακή κατάταξη, κάτι πάρα πάρα πολύ δύσκολο. Σχεδόν αδύνατο .....Ή παίρνοντας το «εισιτήριο» μέσα από τον ευρωπαϊκό προκριματικό της ολυμπιακής κατηγορίας που συμμετέχουν, όπου πρέπει να τερματίσουν σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις.
Τι είναι τα ολυμπιακά βαθμολογούμενα πρωταθλήματα;
Τα ολυμπιακά βαθμολογούμενα πρωταθλήματα διεξάγονται υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, στα οποία μετέχουν αθλητές υψηλού επιπέδου με διακρίσεις. Ο συντελεστής δυσκολίας είναι πολύ μεγάλος και γι’ αυτό μέσω εκείνων μαζεύουμε βαθμούς για την παγκόσμια και την ολυμπιακή κατάταξη. Ορισμένα είναι G1, άλλα G2, G3, G4... Ανάλογα με το δείκτη δυσκολίας τους. Για παράδειγμα το παγκόσμιο είναι G12 και το πανευρωπαϊκό G8.
Κατά καιρούς φιλοξενούμε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, κάτι που αποτυπώνει πως διαθέτουμε την ανάλογη υποδομή και οργάνωση. Γενικότερα, πώς κρίνεται την ανάπτυξη του Ταε Κβον Ντό στην Ελλάδα;
Εχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε πάρα πολύ μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Τόσο ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που διαθέτουμε, όσο και το έμψυχο δυναμικό μας, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για πολλές αντίστοιχες διοργανώσεις στο εξωτερικό. Παράλληλα είναι πολύ μεγάλη η συμβολή της ελληνικής ομοσπονδίας, καθώς παρέχει τον πλέον εξελιγμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και διαθέτει άτομα τόσο άξια όσο και ικανά και με εμπειρία, ώστε να φέρουν εις πέρας τη αποστολή τους.
Πηγή: www.gazzeta.gr