Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Δημητρίου: «Ως μη γενόμενα τα φετινά πρωταθλήματα των Ενώσεων»


Ο νέος αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών, Παναγιώτης Δημητρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ Σπορ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους πρώτους στόχους της νέας διοίκησης της ΕΠΟ, στην ελληνική διαιτησία, στον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, αλλά και στην εθνική ομάδα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το αν περιμένει η νέα διοίκηση της ΕΠΟ θα είναι καλύτερη: «Πάντα μία νέα διοίκηση πιστεύει ότι μπορεί να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Πιστεύω ότι πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα και να βάλουμε κάποιους στόχους. Πρόθεση μου είναι να ασχοληθούμε περισσότερο με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τις Ενώσεις που είναι παραμελλημένες από την πολιτεία και δεν έχουν πόρους να συντηρηθούν».

Για το αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν ξανά τα τοπικά πρωτάθλημα: «Το πρόβλημα είναι τεράστιο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, καθώς πάμε για ένα έτος που δεν θα υπάρχει δραστηριότητα. Η Γ’ Εθνική ξεκινάει την Κυριακή. Οι πιο κάτω κατηγορίες δεν νομίζω ότι θα ξεκινήσουν φέτος. Δεν μπορεί να παιχθεί ποδόσφαιρο όταν τα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν συμπληρώσει πεντέμιση μήνες σε απραξία. Το Σάββατο στο ΔΣ της ΕΠΟ θα πάρουμε τη σχετική απόφαση. Από τη στιγμή που οι ειδικοί γιατροί δεν έχουν δώσει το “πράσινο φως” για επιστροφή στις προπονήσεις, θα αποφασίσουμε την αναστολή για φέτος. Δεν προλαβαίνουμε να παίξουμε μέσα σε ένα-δύο μήνες μέχρι τον Ιούνιο. Όλες οι Ενώσεις έχουν 5-6 αγώνες, οπότε θα θεωρηθούν ως μη γενόμενα τα φετινά πρωταθλήματα των Ενώσεων».

Για τις ακαδημίες: «Ευελπιστώ και θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό ο υφυπουργός Αθλητισμού, κάνοντας μία πρόταση στους γιατρούς, να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα των υποδομών. Δηλαδή οι ακαδημίες να ξεκινήσουν τις προπονήσεις για να τραβήξουμε τα παιδιά στα γήπεδα. Μετά το Πάσχα να παίξουν τουλάχιστον δύο μήνες ποδόσφαιρο από 10 ετών μέχρι 17. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους γονείς για να αθλούνται τα παιδιά, τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζω εδώ στην Αττική. Είναι η καλύτερη διέξοδος για ένα νέο παιδί. Τα παιδιά όταν μάθουν στον αθλητισμού η ζωή τους είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

Για το υπήρξαν λάθη και παραλείψεις από την προηγούμενη διοίκηση: «Υπάρχουν και λάθη και θετικά. Περισσότερα είναι τα θετικά. Σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω ότι η προηγούμενη διοίκηση κάτι προσέφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συνεισέφερε στο να υπάρχουν καλύτερες διαιτησίες και η καλύτερη ομάδα να παίρνει το πρωτάθλημα. Τρεις διαφορετικές ομάδες πήραν το πρωτάθλημα. Οριοθέτησε επίσης το VAR στα ελληνικά γήπεδα και προχώρησε στη μείωση του χρέους της ομοσπονδίας. Δυστυχώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει μεγάλη τοξικότητα, μεγάλη καχυποψία και οι επαγγελματικές ομάδες δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους για να προάγουν το προϊόν τους. Αν δεν καθίσουν να τα βρουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο για να το βελτιώσουν δεν μπορεί να βρει μόνη της την άκρη η ομοσπονδία. Όλοι οι φορείς πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι για να βελτιώσουν το χώρο».

Για τη φυγή της Εθνικής από το Καραϊσκάκης κι αν ήταν λάθος αυτό: «Είναι ένα εξαιρετικό, ποδοσφαιρικό γήπεδο, γενικά από τα καλύτερα της Ευρώπης. Η διοίκηση επέλεξε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει εκεί η Εθνική, δεν μπορώ να πω τώρα τους λόγους. Το θέμα είναι ότι έφτασε να μην αγωνίζεται εκεί».

Για την προβληματική εικόνα της Εθνικής τα τελευταία χρόνια: «Είναι τεράστιο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν οι μεγάλες ομάδες έχουν στις 11αδες τους 8-9 ποδοσφαιριστές ξένους. Πώς μπορούμε να βγάλουμε ποδοσφαιριστές για να επανδρώνουμε την Εθνική; Πρέπει τα ελληνόπουλα, οι νέοι ποδοσφαιριστές να επανδρώνουν τις ομάδες της SL. Εδώ και σε μικρές ομάδες παίζουν αρκετοί ξένοι ποδοσφαιριστές. Εγώ πιστεύω ότι η SL2 πρέπει να αποτελείται από 80% Ελληνες ποδοσφαιριστές και αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί. Και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είχαν διακρίσεις στο παρελθόν με γεμάτο το ρόστερ τους Ελληνες ποδοσφαιριστές. Θυμάμαι τον Ολυμπιακό τότε με τον αέρα και τον Ελευθερόπουλο που θα πήγαινε στους «4», και στην 11αδα του ήταν όλα ελληνόπουλα. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ το ίδιο».

Για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που παίζουν πλέον στο εξωτερικό: «Συνήθως δεν πάνε σε ομάδες με υψηλές προδιαγραφές οι δικοί μας ποδοσφαιριστές. Καλύτερα ο Γιακουμάκης να έπαιζε στην ΑΕΚ. Δεν βρήκε θέση εδώ και παίζει σε μία μέτρια ομάδα στην Ολλανδία. Αν ήταν εδώ βασικός θα είχε καλύτερη πορεία και θα προσέφερε περισσότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για το αν θα επιστρέψουν ποτέ οι Ελληνες διαιτητές στα ντέρμπι: «Κι εγώ ήμουν υπέρ της άποψης ότι σε ματς μεγάλου βαθμολογικού ενδιαφέροντος, επειδή υπάρχει μεγάλη τοξικότητα και αντιπαράθεση, ότι θα ήταν καλό να έρχονται ξένοι διαιτητές. Σε 4-5 μετρημένα παιχνίδια. Εδώ όμως έχει χαθεί η μπάλα. Όταν σε παιχνίδια μέτριων ομάδων, που βρίσκονται από τη μέση και κάτω, παίζουν ξένοι διαιτητές, είναι ότι χειρότερό για την ελληνική διαιτησία. Όταν φτάνουμε σε τέτοια παιχνίδια να καλούνται ξένοι, σε ένα-δύο χρόνια δεν θα υπάρχουν Ελληνες διαιτητές. Έχουν ταλέντο οι Ελληνες διαιτητές, όμως όταν δεν τους εμπιστεύονται απογοητεύονται και φεύγουν. Τα ελληνικά σωματεία δεν δέχονται ότι υπάρχει το ανθρώπινο λάθος. Πόσα λάθη έχει διορθώσει το VAR σε καταξιωμένους διαιτητές στην Ευρώπη; Φανταστείτε να μην υπήρχε το VAR τα τελευταία δύο χρόνια. Όταν δεν δέχεσαι το ανθρώπινο λάθος και ότι ο διαιτητής πρέπει να αποφασίσει στο δευτερόλεπτα τότε τι κάνουμε… Για αυτό λοιπόν ήρθε και η τεχνολογία».

Για το γεγονός ότι η ΚΕΔ αποτελείται από ξένα μέλη: «Αυτοί οι ξένοι δεν προσφέρουν τίποτα. Θα πάρουν αρκετά λεφτά και θα αποχωρήσουν. Δεν θα βγουν νέοι διαιτητές. Η νέα ΚΕΔ συνεχίζει όπως και η προηγούμενη. Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα θα σβήσει η ελληνική διαιτησία. Εγώ είμαι της άποψης να υπάρχει μεν ένας ξένος αρχιδιαιτητής για να ορίζει και να επιλέγει τους διαιτητές στην πρώτη κατηγορία, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να είναι Έλληνες για να έρχονται παιδιά στη διαιτησία και να βγαίνουν νέοι διαιτητές. Κάποτε η ΕΠΣ Αθηνών έκανε σχολές διαιτησίας με 100 άτομα και τώρα δεν μπορούμε να βρούμε 30. Ξεκινούν 30 και σε δύο χρόνια έχουν μείνει πέντε. Οταν ξέρεις ότι δεν θα έχεις εξέλιξη, δεν έρχεσαι στην ελληνική διαιτησία».

Για τη συνεργασία με τον Κλάτενμπεργκ: «Πιστεύω πως θα υπάρχει αγαστή συνεργασία για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για τον Θοδωρή Ζαγοράκη: «Πιστεύω ότι είναι καταξιωμένος άνθρωπος. Έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής, ήταν ένας καταξιωμένος ποδοσφαιριστής. Είναι ένα πετυχημένο άτομο στην κοινωνία. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία καλή συνεργασία για την καλυτέρευση του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για τους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές που δεν εξελέγησαν: «Οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής που ήταν σε υψηλό επίπεδο, όπως αυτά τα παιδιά που έθεσαν υποψηφιότητα αλλά δεν τα κατάφεραν, αλλά και άλλα, πάντα μπορούν να προσφέρουν από διάφορα πόστα. Όποτε κληθούν θα μπορούν να βοηθήσουν. Τώρα έχουμε τον Φύσσα, τον Κωνσταντινίδη και τον Γεωργάτο, μπορεί αργότερα να έχουμε κι άλλα παιδιά. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές πρέπει να καλούνται και να βοηθούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές τεράστιοι και πριν το 2004. Έχουν υπάρξει τεράστιοι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα».

Για τα πρώτα πράγματα που θα κάνει η νέα διοίκηση: «Ένας στόχος μεγάλος είναι βρούμε οικονομικούς πόρους για να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε τις Ενώσεις που φυτοζωούν. Πρωταρχικός στόχος του κ. Ζαγοράκη είναι η καλυτέρευση της Εθνικής, το βάρος θα το ρίξει εκεί ο νέος πρόεδρος. Επίσης, από πλευράς ομοσπονδίας θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη εικόνα προς το φίλαθλο κόσμο».

Για το τι του λένε τα σωματεία των Αθηνών: «Τα σωματεία έχουν σταματήσει την αθλητική τους δραστηριότητα. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Κανένα σωματείο δεν μπορεί να συνεχίσει στην παρούσα φάση. Με τη βοήθεια της πολιτείας μακάρι να ξεκινήσουν προπονήσεις τον Ιούλιο για να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Και με τη βοήθεια του Θεού να μην έχουμε πάλι διακοπή, αν όλα πάνε καλά και με τον εμβολιασμό».

Για την οικονομική κατάσταση στην ΕΠΣ Αθηνών: «Εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχουν έσοδα στην Ενωση, δεν υπάρχει τίποτα. 1,5 χρόνο πληρώνεις τους υπαλλήλους και έσοδα μηδέν. Εμείς επειδή είχαμε ένα ταμείο αντέξαμε. Και οι μεγάλες Ενώσεις όμως θα αρχίσουν να κλονίζονται. Πρέπει και η πολιτεία να βοηθήσει τις Ενώσεις γιατί χωρίς ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει καθόλου ποδόσφαιρο».

Για το αν υπάρχουν χορηγοί και βοήθεια από την πολιτεία: «Αυτά έχουν πεθάνει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, με τη μεγάλη κρίση που περνάει η πατρίδα. Μία επιχορήγηση είχε δοθεί επί Ορφανού και τώρα με το Μητρώο, που πήραν μία επιχορήγηση τα σωματεία για την ένταξή τους».

Για το Μητρώο: «Εχει μεγάλη γραφειοκρατία και ταλαιπωρεί τα σωματεία. Καλύτερο να μην υπήρχαν τόσα δικαιολογητικά. Πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία διοικούνται από 2-3 ανθρώπους, δεν είναι ΠΑΕ. Εχουν ταλαιπωρηθεί για να ενταχθούν στο Μητρώο, διότι ζητούνται πάρα πολλά δικαιολογητικά. Αν υπήρχε μία απλούστευση θα ήταν πολύ θετικό και για τον υφυπουργό και για την κυβέρνησης για να μην ταλαιπωρούνται τόσο πολύ τα σωματεία. Σκεφτείτε τι έχουν τραβήξει για να νομιμοποιηθούν. Εμείς μέσα σε δύο μήνες εντάξαμε από τα 150 σωματεία ματς τα 115. Υπάρχουν Ενώσεις με 50 σωματεία και έχουν εντάξει 7-8-10. Από τις 10 Ιανουαρίου περιμένουμε να ανοίξει το Μητρώο για ακόμη 20 σωματεία. Δύο μήνες ασχοληθήκαμε για να πείσουμε τους ανθρώπους των σωματείων και βάλαμε εμείς δικηγόρους με δικά μας έξοδα να ασχολούνται με αυτά τα θέματα».

Για το αν θα έρθει και στην Ελλάδα το αυτοματοποιημένο οφσάιντ όταν με το καλό τελειοποιηθεί ως σύστημα: «Θα γίνουν ενέργειες να έρθει και στην Ελλάδα».

Για το αν θα μπει το VAR και στη SL2: «Δεν ξέρω αν έχουν τη δυνατότητα τα γήπεδα της SL2 να δεχθούν τις τεχνικές παρεμβάσεις. Καλό θα ήταν. Βλέπω ότι το πρωτάθλημα της SL2 είναι αξιόλογο. Εγώ προτιμώ να βλέπω SL2 παρά SL1. Παρακολουθώ τουλάχιστον δύο παιχνίδια κάθε Σαββατοκύριακο. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για να μπει και εκεί το VAR. ΘΑ βοηθήσει για να γίνονται λιγότερα λάθη».

Τέλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ έκανε έκκληση στο υφυπουργείο Αθλητισμού, να δώσει παράταση τουλάχιστον έναν χρόνο διότι εν μέσω κορονοϊού τα σωματεία δεν μπορούν να συγκαλούν συνελεύσεις για να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους σύμφωνα με το νόμο.

Πηγή: mikriliga