Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Η διαμάχη για το Μητρώο κρατά όμηρο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο


Πώς μια διαδικασία καταγραφής των αθλητικών σωματείων έχει μπλοκάρει τη δράση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μόνο η Super League παίζει μπάλα στην Ελλάδα, καθώς οι άλλες κατηγορίες εθνικές και ερασιτεχνικές έχουν πέσει θύμα της διαμάχης της ΕΠΟ με το υφυπουργείο Αθλητισμού για το Αθλητικό Μητρώο. Το Onsports επιχειρεί μια καταγραφή της κατάστασης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η ΓΣ της ΕΠΟ, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα του Μητρώου. Ωστόσο δεν φαίνεται πως θα βρεθεί λύση, αλλά οδεύουμε προς αναστολή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Ωστόσο, επηρεάζεται και η Super League 2, που περιμένει να ενημερωθεί από την ΕΠΟ για την 4η ομάδα που θα προβιβαστεί από τη Γ’ Εθνική. Κι αυτό επειδή ο Αγροτικός Αστέρας που κέρδισε, μέσω των μπαράζ, την άνοδο στην SL2, κινδυνεύει να μην αγωνιστεί. Μια απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου τον τιμώρησε επειδή στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν δεν είχε ενταχθεί στο Μητρώο, αν και δεν είχε κάποια υποχρέωση βάσει των προκηρύξεων, αλλά το έπραξε κατά τη διάρκεια της σεζόν, με τη διαδικασία να έχει πάρει έτσι κι αλλιώς παράταση.

Πώς ξεκίνησε το θέμα

Οι σκέψεις για την ύπαρξη ενός μητρώου αθλητικών σωματείων υπήρχαν για χρόνια, αλλά η υλοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ξεκίνησε εν μέσω κορονοϊού και αναστολής κάθε αγωνιστικής δράσης. Οι ομάδες όλων των αθλημάτων κλήθηκαν να γίνουν μέλη, με άμεσο κέρδος την είσπραξη ενός επιδόματος 1.500 ευρώ. Από την αρχή γινόταν λόγος για υποχρεωτική διαδικασία, προκειμένου οι ομάδες να έχουν πρόσβαση και στα δημοτικά ή κρατικά γήπεδα.

Τα προβλήματα

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν, καθώς η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο ήταν πολύπλοκη, ειδικά για σωματεία που δραστηριοποιούνταν σε ένα μόνο άθλημα, όπως οι ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Κάθε ομάδα έπρεπε να δώσει τουλάχιστον 500 ευρώ σε δικηγόρο ή λογιστή για να ενταχθεί στο Μητρώο.

Παράλληλα, όσες ομάδες έχουν ενταχθεί στο Μητρώο, καλούνται κάθε χρόνο να κάνουν επικαιροποίηση των στοιχείων τους, διαδικασία που κοστίζει 500-800 ευρώ.

Αρκετές φορές πρόεδροι ΕΠΣ, αλλά και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ζήτησαν από το υφυπουργείο την απλοποίηση της διαδικασίας, ωστόσο δεν έγινε δεκτό κανένα σχετικό αίτημα.

Το αδιέξοδο

Παρά τις αρκετές αναβολές στη λήξη της προθεσμίας που είχαν οι ομάδες να δηλωθούν στο Μητρώο, αρκετά ερασιτεχνικά σωματεία δεν το έπραξαν, λόγω και της δύσκολης και ακριβής διαδικασίας. Κάποια στιγμή το πρόβλημα έλαβε διαστάσεις, καθώς οι παρατάσεις από το υφυπουργείο ήταν μικρότερες και άρχισε να υπάρχει ο κίνδυνος τιμωριών για τις ομάδες.

Η ΕΠΟ ήλπιζε σε μια ξεκάθαρη λύση από τη FIFA και την UEFA, θεωρώντας τις κυρώσεις στις ομάδες που βρίσκονται εκτός Μητρώου ως παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας.

Αυτό που περίμεναν ωστόσο στο Πάρκο Γουδή από τις ξένες συνομοσπονδίες δεν ήρθε. Ποτέ δεν έλαβαν μια ξεκάθαρη απόφαση ότι ο νόμος του κράτους δεν μπορεί να επιβάλλει αθλητικές κυρώσεις στις ομάδες για το Μητρώο.

Η προσθήκη στον ΚΑΠ και το θέμα των γηπέδων

Με καθυστέρηση, η ΕΠΟ έκανε μια σημαντική παρέμβαση στον ΚΑΠ για τη σεζόν 2022-23, ξεκαθαρίζοντας ότι η ένταξη στο Μητρώο δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας και των ΕΠΣ. Ωστόσο, οι ομάδες που δεν βρίσκονται στο Μητρώο ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την πρόσβαση σε δημοτικά και κρατικά γήπεδα. Οι δημοτικές αρχές έχουν σύσταση για απαγόρευση παραχώρησης των γηπέδων σε ομάδες εκτός Μητρώου, ωστόσο ίσως σε κάποιες περιπτώσεις προκύψει πρόβλημα.

Λουκέτο ενόψει

Αρκετές Ενώσεις έχουν στείλει επιστολές στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, δηλώνοντας αδυναμία να διοργανώσουν τα πρωταθλήματά τους, ζητώντας νέα παράταση και απλοποίηση των διαδικασιών.

Με την ΕΠΟ να μην έχει λάβει ξεκάθαρη στήριξη από FIFA και UEFA, αλλά και τη γραμμή επικοινωνίας με το υφυπουργείο Αθλητισμού να έχει κοπεί, όλα δείχνουν πως στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στις 30/9 θα αποφασιστεί αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, δηλαδή της Γ’ Εθνικής και της δράσης στις 53 ΕΠΣ.

Για την υπόθεση του Αγροτικού Αστέρα, η Εκτελεστική Επιτροπή θα κληθεί να πάρει μια «πολιτική» απόφαση, είτε επιτρέποντάς του να αγωνιστεί στη Super League 2, είτε ορίζοντας άλλη ομάδα που λάβει το εισιτήριο, αλλά σε κάθε περίπτωση η θιγόμενη πλευρά θα προσφύγει στην αθλητική δικαιοσύνη, προκαλώντας νέες καθυστερήσεις.

Πηγή: www.patragoal.gr