Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Γνωρίστε τον νεοσύστατο Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Ευρυτανίας


Όνομα: Κωνσταντίνος Σοφρώνης

Ιδιότητα: Ιδρυτής Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Ευρυτανίας

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Τόπος διαμονής: Αθήνα

‘Ένα εγχείρημα που φαινομενικά “ήταν απ’ τ’ Άγραφα”’, έγινε πραγματικότητα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Λίμνη Κρεμαστών. Τα πανιά των ιστιοπλοϊκών δεν έφεραν μόνο στην Ευρυτανία μια καινούρια, ελπιδοφόρα προοπτική εναλλακτικού αθλητισμού, αλλά και τον ‘αέρα’ μιας Ευρυτανίας στα πρότυπα της Ευρώπης που ονειρευόμαστε ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα και που τουλάχιστον σε ότι αφορά το φυσικό περιβάλλον δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Για το νέο αυτό εγχείρημα μας μίλησε ένας εκ των πρωτεργατών, ο Ιδρυτής του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Ευρυτανίας, κ. Κωνσταντίνος Σοφρώνης.

ΕΠ. Με αφορμή το διήμερο των ναυταθλητικών δράσεων στη Λίμνη Κρεμαστών, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τη δική σας σταδιοδρομία στον συγκεκριμένο τομέα αθλητισμού και τι σας εμπνέει σε αυτόν.

ΚΣ. Μεγαλώνοντας σε μια ορεινή περιοχή, η ιστιοπλοΐα μπήκε σχετικά αργά στη ζωή μου. Όταν πρώτη φορά βρέθηκα σε ιστιοφόρο, εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από το γεγονός πως ένα ολόκληρο σκάφος κινείται με μηδενική κατανάλωση ενέργειας χρησιμοποιώντας μόνο τα στοιχεία της φύσης. Ακόμα περισσότερο, όταν πλησίασα την πλώρη, ένιωσα να με κατακλύζει μια αίσθηση απόλυτης ελευθερίας και τότε σκέφτηκα πως κάποτε θα είμαι εγώ ο κυβερνήτης του σκάφους μου. Έτσι, πριν 11 χρόνια πήρα το ερασιτεχνικό δίπλωμα ανοιχτής θαλάσσης από το ΝΟΕ. Ο δάσκαλός μου, ο Δημήτρης Γεροντάρης, με ενέπνευσε και συνέχισα να εκπαιδεύομαι στη σχολή αγωνιστικής ιστιοπλοΐας. Τα επόμενα χρόνια, ήμουν μέλος του πληρώματος της Ωκυάλου, του σκάφους του και μαζί κατακτήσαμε πολλές πρωτιές. Γρήγορα άρχισα να συμμετέχω σε αγώνες μαζί με πληρώματα άλλων σκαφών, όπως το Velos με κυβερνήτες τους Ολυμπιονίκες μας Τάκη Μάντη και Παύλο Καγιαλή. Πριν 4 χρόνια και αφού είχα πρώτα εκπαιδευτεί στη σχολή ιστιοπλοΐας τριγώνου του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά με σκάφη laser, απέκτησα το δικό μου σκάφος την Εύπλοια, που ανήκει στη δύναμη του Ι.Ο.Π. Σήμερα είμαι κυβερνήτης της Εύπλοιας και αγωνίζομαι με το σκάφος μου και το τετραμελές του πλήρωμα, κυρίως στους αγώνες του Σαρωνικού.

 

ΕΠ. Ήταν δύσκολο εγχείρημα η οργάνωση της εκδήλωσης, ποιοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της;

ΚΣ. Η εκδήλωση είχε τις δυσκολίες της, όπως η συγκέντρωση και μεταφορά των σκαφών, η αδειοδότηση, η διασφάλιση της συμμετοχής των διαφόρων ομίλων και η εξασφάλιση της ασφάλειας των αθλητών, η φιλοξενία τους και πολλά άλλα. Κεντρικότερο σημείο του όλου εγχειρήματος είναι η μόνιμη παρουσία μας στη λίμνη με την ίδρυση του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Ευρυτανίας. Τίποτε δε θα ήταν δυνατόν να συμβεί χωρίς τη συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα πλεύσης στη λίμνη, για τη σύσταση ενός Ναυτικού Ομίλου στο νομό μας. Ακόμα, ο όμιλός μας χωρίς το πρόγραμμα Αίολος του Ν.Ο.Ε. δε θα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει τα δικά του σύγχρονα σκάφη. Ταυτόχρονα ο Ν.Ο.Ε. μοιράζεται μαζί μας την μακρά του εμπειρία στη διοργάνωση ναυταθλητικών δραστηριοτήτων και βρίσκεται έμπρακτα δίπλα μας. Ο πραγματικός πρωτοπόρος της λίμνης Κρεμαστών είναι ο Παναγιώτης Μακρής, που μας παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή αλλά και τα ίδια του τα σκάφη για τις ανάγκες της πρώτης μας δράσης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αθλητές και εκπροσώπους του Ν.Ο. Ελλάδος, του Ν.Ο. Βόνιτσας και του Ν.Ο. Αταλάντης καθώς και στους πολλούς εθελοντές ιστιοπλόους που βοήθησαν τους επισκέπτες μας στην πρώτη τους πλεύση. Επίσης, οι χορηγοί με τους εθελοντές μας στη στεριά συνέβαλαν τα μέγιστα. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στη δικηγόρο μας, την κυρία Χρυσούλα Σουλιώτη, που αφιλοκερδώς έχει αναλάβει τη σύνταξη του καταστατικού μας και τη διαδικασία ίδρυσης του Ομίλου μας. Τέλος, οι Δήμοι Αγράφων και Καρπενησίου συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσής μας. 

ΕΠ. Πώς σας φάνηκε η ανταπόκριση του κόσμου, υπήρξε ενδιαφέρον συμμετοχής στις ναυταθλητικές δραστηριότητες;

ΚΣ. Η ανταπόκριση των επισκεπτών ήταν εντυπωσιακή. Επίδοξοι ναύτες, ανεξαρτήτου ηλικίας με τη βοήθεια ιστιοπλόων απέκτησαν την πρώτη τους επαφή με το άθλημά μας. Νιώσαμε επίσης μεγάλη συγκίνηση, όταν άτομα με αναπηρία θέλησαν να συμμετάσχουν σε ένα άθλημα που μπορεί να τους δώσει μια διέξοδο προς τον αθλητισμό και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους προσφέρουμε πρόσβαση σε αυτόν.

ΕΠ. Για εμάς που δεν γνωρίζουμε από ναυταθλητισμό, θα θέλατε να μας μιλήσετε πιο εξειδικευμένα για το κάθε άθλημα; 

ΚΣ. Στο καταστατικό του Ν.Α.Ο.Ε. πέρα από την ιστιοπλοΐα έχουμε εντάξει αρκετά αθλήματα του νερού όπως η κωπηλασία, το windsurfing, το kitesurfing, το SUP και άλλα που ελπίζουμε να τα εντάξουμε στο εκπαιδευτικό και αγωνιστικό πρόγραμμά μας. Βέβαια, οι ιδιαίτερες συνθήκες στη λίμνη και ειδικότερα οι συχνές αλλαγές του αέρα κάνουν ορισμένα αθλήματα λιγότερο κατάλληλα για την περιοχή, ενώ σε άλλα δίνουν μια ενδιαφέρουσα προοπτική. Με έμφαση στην ιστιοπλοΐα τριγώνου, θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για αθλητές κάθε ηλικίας βασισμένο στα σκάφη που έχουμε στη διάθεσή μας: ΤΑΖ δύο ατόμων και Optimists για ένα παιδί. Ακόμα, θα προκηρύξουμε έναν ετήσιο αγώνα στη λίμνη Κρεμαστών καλώντας αθλητές από άλλους ομίλους να συναγωνιστούν με τους δικούς μας.

ΕΠ. Είδαμε πως ο Ναυτικός Όμιλος βράβευσε τα μικρά “δελφίνια” του και θα θέλαμε να μάθουμε από τι ηλικία συνήθως ξεκινάει η εκπαίδευση στα αθλήματα αλλά και πόσα χρόνια διαρκεί.

ΚΣ. Από τα 6 χρόνια περίπου τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν την ιστιοπλοΐα με τα σκάφη Optimist. Ύστερα, περίπου στα 15 με 16 χρόνια αλλάζουν κατηγορία και πάνε σε μεγαλύτερο σκάφος, όπως τα Laser. Όσο για το μέχρι πότε μπορεί να κάνει ιστιοπλοΐα κανείς, θα σας αναφέρω απλώς την περίπτωση του καπτάν Μπόνα, ο οποίος διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία ιστιοπλόος με συνεχή παρουσία σε αγώνες. Γεννήθηκε το 1929!

ΕΠ. Πώς δημιουργήθηκε το όραμα να δημιουργηθεί Ναυταθλητικός Όμιλος στην Ευρυτανία και πώς αισθάνεστε που επιτεύχθηκε ο “πρώτος” στόχος;

ΚΣ. Κοιτάζοντας μια μέρα κατά τύχη μια φωτογραφία της λίμνης Κρεμαστών, την προσοχή μου τράβηξαν οι χαρακτηριστικοί σχηματισμοί που δημιουργεί η ύπαρξη αέρα στο νερό. Τότε για πρώτη φορά, είπα στον δάσκαλό μου “Να εκεί θα κάνουμε Όμιλο”. Το αστείο σοβάρεψε, έμαθα για τα όσα είχε καταφέρει μέχρι τότε σε σχέση με την λίμνη, ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Τασιός, αλλά και για το πρόγραμμα Αίολος του ΝΟΕ. Οι προϋποθέσεις για ένα εγχείρημα που φαινομενικά “ήταν απ’ τ’ Άγραφα”  έγιναν υπαρκτές και εντέλει πήγαμε εκεί, όχι για να κάνουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά για αυτό που γίνεται ήδη στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ελβετία.

Πηγή: www.evrtanikospalmos.gr