Ένας από τους καλύτερους τελικούς του Κυπέλλου ΕΠΣΔΑ ήταν ο 19ος που διεξήχθη την Κυριακή (28/5) το απόγευμα στο “Φράγκειο” γήπεδο της Μάνδρας.
Μπροστά σε πάνω από 1500 άτομα που κατέκλυσαν το γήπεδο, ο Βύζας Μεγάρων (Αρχηγός του είναι ο Ευρυτάνας Τάσος Φλέγγας) βγάζοντας την ποιότητά του επιβλήθηκε με 2-1 του πρωταθλητή Απόλλωνα Ποντίων και πανηγύρισε εντός γηπέδου αυτή τη φορά το πρώτο του Κύπελλο στην Ένωση της Δυτικής Αττικής. Ήταν ένας αγώνας ανάμεσα σε δύο πολύ δυνατές ομάδες, που παρουσίασαν όμορφο θέαμα.
Ο Απόλλων Ποντίων εμφανίσθηκε πιο έτοιμος, σε σχέση με τον Βύζαντα, που είχε αγωνιστική απραξία περίπου ενός μήνα. Οι Πόντιοι μπήκαν καλύτερα στην αναμέτρηση, όμως ο Βύζας ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ, όταν στο 11′ ο Σαχόλλι από αριστερά σέντραρε με τον Καραγιάννη να μπαίνει ουσιαστικά με την μπάλα στα δίχτυα, εκμεταλλευόμενος την αδράνεια στην άμυνα του Απόλλωνα.
Από εκείνο το σημείο ο Βύζας αναθάρρησε και λίγο έλειψε να κάνει το 2-0, όταν σουτ του Δουκάκη με το αριστερό στο 20′ έφυγε χιλιοστά άουτ.
Οι Πόντιοι του Γιώργου Αδάκτυλου άρχισαν να συνέρχονται από το γκολ που δέχθηκαν και όσο κυλούσε ο χρόνος άρχιζαν να παίρνουν μέτρα στο γήπεδο, πατώντας την αντίπαλη περιοχή. Μια πίεση, που έφερε στο 44′ κερδισμένο πέναλτι, όταν ο Κωνδταντινίδης ανέτρεψε τον Κουρούμα, με τον Γκαβζίδη να ευστοχεί από την άσπρη βούλα για την ισοφάριση.
Οι δύο ομάδες πήγαν έτσι στα αποδυτήρια, με τον Απόλλωνα να βγαίνει στην επανάληψη πιο επιθετικά, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τους Γκαβζίδη και Αθανασιάδη.
Όμως ο Βύζας ήταν εκείνος που και πάλι με την ωριμότητα που έχει έφτασε στο γκολ που του έδωσε τη νίκη. Στο 58′ οι Μεγαρίτες κέρδισαν φάουλ σε πολύ καλή θέση, με τον Μπουντόπουλο να “ζωγραφίζει” με μια άψογη εκτέλεση και να πετυχαίνει ουσιαστικά το γκολ που έκρινε τον τελικό.
Ο Απόλλωνας δεν σοκαρίστηκε και προσπάθησε να αντιδράσει. Μάλιστα από την πίεση, κέρδισε στο 67′ την αποβολή του Χατζημελετιάδη, ο οποίος είδε από τον κ. Βάτσιο την κόκκινη μετά από σκληρό μαρκάρισμα στον Κουσίδη.
Με αρκετό χρόνο στη διάθεσή του ο Απόλλωνας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό του πλεονέκτημα, όμως ο Δημήτρης Καλύκας με έξυπνη τακτική κράτησε το σκορ. Οι Πόντιοι δημιούργησαν ευκαιρίες, με σπουδαιότερη εκείνη του Αθανασιάδη στο 75′, όπου κανένας μας ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει πώς η άμυνα του Βύζαντα έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του δεινού επιθετικού σε σχεδόν κενή εστία.
Αφού δεν έγινε εκεί η ισοφάριση, ο Βύζας “σκότωνε” το χρόνο, με τις επιθέσεις του Απόλλωνα να απορροφούνται, μέχρι να έρθει το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Βάτσιου, όπου σήμανε τα έξαλλα πανηγύρια στις τάξεις του Βύζαντα, ο οποίος στέφθηκε Κυπελλούχος.
Από τους νικητές μακράν κορυφαίοι ήταν οι Σαχόλλι, Δουκάκης και Μπουντόπουλος, έχοντας άξιους συμπαραστάτες τις κολώνες της μεσαίας γραμμής Καραγιάννη, αλλά και τον Χατζημελετιάδη, που παρά την αποβολή του, ήταν καταλυτικός στο χώρο του κέντρου.
Από την άλλη μεριά για τους Πόντιους, αξίζει να πούμε ότι η εμφάνιση αυτή ήταν ανάλογη για μια ομάδα που διεκδικεί μια θέση στη Γ’ Εθνική και αν ήταν λίγο πιο εύστοχη, ίσως να δικαιούταν κάτι παραπάνω από τον τελικό. Ξεχώρισαν οι προσπάθειες των Κουσίδη, Γκαβζίδη, Κουρούμα και Φραγκόπουλου, αλλά και του ψυχωμένου Καψή.
Ως προς τη διαιτησία, δεν είναι τυχαία η επιλογή για πέμπτη φορά σε τελικό του Αριστείδη Βάτσιου. Ο κορυφαίος διαιτητής της Ένωσης σε ένα αρκετά απαιτητικό και ανταγωνιστικό παιχνίδι ήταν αλάνθαστος, κοντά στις φάσεις. Το πέναλτι του Κωνσταντινίδη είναι ξεκάθαρο, ενώ και η κόκκινη του Χατζημελετιάδη ήταν σε μαρκάρισμα αρκετά σκληρό, σε μια κίνηση θα λέγαμε απρόσεκτη του έμπειρου μέσου.
Με ολόσωστες υποδείξεις και οι βοηθοί Καραγιάννης και Μαυρομάτης.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ(Γιώργος Αδάκτυλος): Κολιάκης, Καψής(91′ Βασιλειάδης), Φραγκόπουλος, Πετσίτης, Κομιώτης(60′ λ.τρ. Πουλικίδης), Κουρούμα, Τσουτσάνης, Παπακωνσταντίνου(46′ Παπαδόπουλος Ν.), Γκαβζίδης, Κουσίδης, Αθανασιάδης.
ΒΥΖΑΣ(Δημήτρης Καλύκας): Χαλκίδης, Κωνσταντινίδης, Μύρκος, Δρυμούσης(64′ Κακούσιος), Σαχόλλι, Καραγιάννης(64′ Ντούνης), Δουκάκης(86′ Τοπτίδης), Χατζημελετιάδης, Μπουντόπουλος(72′ Στρατιδάκης), Φλέγγας, Φυσαράκης Α.
Πηγή: stoplekto