Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΚΟ Rally Ακρόπολις : Νικητής ο Rovanpera


O Kalle Rovanpera ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού Rally Ακρόπολις, διευρύνοντας έτσι το προβάδισμά του στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Στη μάχη του βάθρου ο Elfyn Evans πήρε τη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο τον Dani Sordo.

Η τελευταία μέρα της δράσης για το 2023 στο Rally Ακρόπολις, μπορεί να μην ήταν μεγάλης διάρκειας, όμως οι τρεις ειδικές και στα 41 αγωνιστικά χιλιόμετρα που περίμεναν τα πληρώματα αποτελούσαν το τελευταίο εμπόδιο μίας μεγάλης δοκιμασίας. Το ξεκίνημα από την ειδική του Ταρζάν και τα δύο περάσματα από την κατάμεστη Γραμμένη ήταν το πρόγραμμα με την έσχατη ειδική να είναι και η power stage του αγώνα.

Μην αντιμετωπίζοντας δυσκολίες ο Kalle Rovanpera έκανε περίπατο μέχρι το τέλος, διατηρώντας με άνεση το προβάδισμά του χωρίς να πιέσει ιδιαίτερα, για να πάρει τους 25 βαθμούς της νίκης και τους πέντε βαθμούς της power stage, με μία εκπληκτική οδήγηση στην τελευταία ειδική του αγώνα.

 Η μάχη για τη δεύτερη θέση κέντρισε το ενδιαφέρον, με τον Elfyn Evans να κάνει τρομερή εμφάνιση στον «Ταρζάν» και να παίρνει τη θέση από τον Dani Sordo, με τον Ισπανό να απαντάει στο πρώτο πέρασμα της Γραμμένης και να μειώνει τη διαφορά στα 2,7 δευτερόλεπτα πριν την τελική τους αναμέτρηση.

Εκεί, ο Evans είχε το κάτι παραπάνω και με τον δεύτερο καλύτερο χρόνο, έμεινε μπροστά και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες του για τον τίτλο, έχοντας πλέον διαφορά 33 βαθμών από τον Rovanpera με τρεις αγώνες σε Χιλή, Κεντρική Ευρώπη και Ιαπωνία να απομένουν. Ο Sordo ήταν 1,5 δευτερόλεπτο πιο αργός για να πάρει κι αυτός δύο έξτρα βαθμούς.

Πιο πίσω, ο Ott Tanak, χωρίς να πιέσει ιδιαίτερα εκτός από την power stage πήρε την τέταρτη θέση της κατάταξης, όντας μπροστά από τους Esapekka Lappi που με τη σειρά τους απλώς ολοκλήρωσαν τη μέρα χωρίς προβλήματα. Στην power stage, ο Εσθονός έθεσε τον πήχη στο ξεκίνημα και ήταν τελικά τρίτος, για να πάρει άλλους τρεις βαθμούς, μπροστά από τον Lappi που ολοκλήρωσε την πεντάδα

Εκτός από την χθεσινή του εγκατάλειψη, ο Sebastien Ogier δέχτηκε και μία περαιτέρω ποινή δύο λεπτών, καθώς οδήγησε με λυμένες τις ζώνες για δεύτερη φορά στη φετινή σεζόν, μετά την παράβασή του στο Rally Κροατίας. Ο Γάλλος έπεσε θέσεις και βρέθηκε εκτός δεκάδας, καταφέρνοντας να αναρριχηθεί τελικά στην δέκατη θέση, γράφοντας και τον έβδομο χρόνο στην power stage. Με άδεια χέρια φεύγει από την Ελλάδα ο μεγάλος άτυχος του τριημέρου, Thierry Neuville, που μετά τη χθεσινή εγκατάλειψη, έμεινε στην έκτη θέση της power stage.

Τίτλους τέλους στην καριέρα του έβαλε με τον καλύτερο τρόπο ο Ιορδάνης Σερδερίδης, που τερμάτισε απροβλημάτιστα τον αγώνα, όντας ο πρώτος Έλληνας οδηγός στην κατάταξη.

Στην κατηγορία του WRC2 η απίθανη επιστροφή του Andreas Mikkelsen ολοκληρώθηκε παρότι ο χρόνος που του έδωσαν οι αγωνοδίκες στην ακυρωμένη ειδική της Παύλιανης ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα ο καινούριος χρόνος να τον ρίξει από την πρωτοπορία. Παρόλα αυτά ο Νορβηγός συνέχισε να είναι άκρως εντυπωσιακός και με δύο νίκες στις δύο πρώτες ειδικές της ημέρας πέρασε μπροστά για να πανηγυρίσει έξαλλα μία εκπληκτική νίκη στη δεύτερη κατηγορία.

Gus Greensmith και Yohan Rossel συμπλήρωσαν το βάθρο της κατηγορίας, με τον Adrien Fourmaux να παίρνει του πέντε έξτρα βαθμούς της power stage για τα πληρώματα του WRC2.

Πηγη: totalracing.gr