Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε αναλυτικά τις 19 ΕΠΣ που έχουν τους μικρότερους (2 έως 7) συνολικά αριθμούς αξιολογημένων διαιτητών, σε όλες τις εθνικές κατηγορίες.
Όπως θα διαπιστώσετε οι πιο αδικημένες ΕΠΣ είναι οι ΕΠΣ: ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΣΑΜΟΥ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ (αφού δεν έχουν κανένα διαιτητή ή βοηθό στην 1η), ενώ και οι 4 αυτές ΕΠΣ, είχαν υποψήφιους διαιτητές για να ανέβαιναν τουλάχιστον κάποιοι στην 1η ή στην 2η κατηγορία.
Επίσης αδικημένες (σε μικρότερο βαθμό) μπορεί να θεωρηθούν και οι παραμεθόριες ΕΠΣ ΕΒΡΟΥ & ΦΛΩΡΙΝΑΣ, καθώς δεν έχουν κανένα διαιτητή ή βοηθό στην 1η & 2η κατηγορία και οι 2 αυτές ΕΠΣ, είχαν υποψήφιους διαιτητές ή βοηθούς για να ανέβαιναν τουλάχιστον από ένας στην 2η κατηγορία.
Οι πιο ευνοημένες ΕΠΣ (βάση του ποσοστού αξιολογημένων διαιτητών στις 2 ανώτερες κατηγορίες), είναι η ΕΠΣ ΚΟΖΑΝΗΣ με 4 διαιτητές (1 Δ1ης, 2 ΒΔ1ης, 1 Δ2ης) και με ποσοστό 57,20%, ενώ το συνολικό ποσοστό της στις 2 ανώτερες κατηγορίες, είναι κατά πολύ ποιο πάνω από το 26% (+31%) & η ΕΠΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ με 3 διαιτητές (1 Δ1ης, 1 ΒΔ1ης & 1 Δ2ης).
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην ΕΠΣ ΣΑΜΟΥ υποβίβασαν από την 2η στην 3η τον διαιτητή ΚΑΤΟΠΗ.
Στην ΕΠΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ενώ υπήρχε 1 υποψήφιος διαιτητής (Λιάρος) που είχε 6 έτη στην 3η κατηγορία και δεν τον ανέβασαν στην 2η. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απογοητευτεί και να εγκαταλείψει την διαιτησία.
Στην ΕΠΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ενώ υπήρχαν 2 υποψήφιοι (διαιτητής και βοηθός), που είχαν 2 έως και 7 έτη, στην 2η κατηγορία, δεν ανέβασαν κανένα στην 1η. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απογοητευτούν και να εγκαταλείψουν την διαιτησία.
Στην ΕΠΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ενώ είχε 4 υποψήφιους βοηθούς διαιτητές στην 3η κατηγορία, δεν ανέβασαν κανένα στην 2η, με αποτέλεσμα οι 2 (Μερκούρης με 6 έτη & Μίχος με 3 έτη) πιθανόν να απογοητεύτηκαν, γι’ αυτό και εγκατέλειψαν την διαιτησία.
Στην ΕΠΣ ΕΒΡΟΥ άφησαν εκτός πινάκων 1ης τον ΒΔ Βασιλόπουλο, ενώ είχε καλή απόδοση στους αγώνες που ορίστηκε, όμως μήπως θα πρέπει να το σκεφτεί καλύτερα, ώστε να επανέλθει στην ίδια κατηγορία (1η), αφού του δίνει το δικαίωμα ο κανονισμός, (άρθρο 33 παρ.5);, επίσης η ΕΠΣ ΕΒΡΟΥ έχασε και μία θέση μετά από την αποχώρηση του Στρατούδη διαιτητή 2ης (ενώ παραμένει άγνωστος ο λόγος της αποχώρησης του). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποδυναμώσουν την παραμεθόριο ΕΠΣ ΕΒΡΟΥ και έτσι φέτος έχει μόνο αξιολογημένους διαιτητές και βοηθούς (1+3) στην 3η κατηγορία.
Στην ΕΠΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ενώ είχαν τα 2 προηγούμενα χρόνια διαιτητή και βοηθό στην 2η κατηγορία, η ΚΕΔ τους άφησαν εκτός πινάκων με αποτέλεσμα να αποδυναμώσουν την παραμεθόριο ΕΠΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ και έτσι φέτος έμεινε μόνο 2 θέσεις αξιολογημένων διαιτητών (3η & 4η κατηγορίας).
Στην ΕΠΣ ΦΩΚΙΔΑΣ άφησαν εκτός πινάκων 2ης τον βοηθό ΧΛΕΜΠΟΓΙΑΝΝΗ, (ενώ παραμένει άγνωστος ο λόγος), επίσης άφησαν εκτός πινάκων και 1 διαιτητή 3ης (ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ), καθώς και 1 διαιτητή 4ης (ΠΛΕΣΣΑΣ), με αποτέλεσμα να αποδυναμώσουν την ΕΠΣ ΦΩΚΙΔΑΣ και έτσι φέτος έμεινε μόνο με 3 θέσεις στον πίνακα γυναικών (μήπως η υπεύθυνη της ΕΔ/ΕΠΣ ΓΚΟΥΣΑΡΗ, να μην ενδιαφέρθηκε για τους παραπάνω διαιτητές και ενδιαφέρθηκε μόνο για τον πίνακα ΓΥΝ Β2;), καθώς και 1 νέο βοηθό στην 3η κατηγορία.
Η ΕΠΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ είναι μια από τις ευνοημένες ΕΠΣ, καθώς έχει τον μικρότερο αριθμό αξιολογημένων διαιτητών και όμως έχει στην 1η κατηγορία τον διεθνή βοηθό Ψάρρη, που έχει δώσει πολλά δικαιώματα, όμως φέτος είναι ένας από τους υποψήφιους για να μείνει εκτός (θυμηθείτε ότι ήταν AVAR στο χειρουργείο που έγινε από τους ΜΑΝΟΥΧΟ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ στο ΚΗΦΙΣΙΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ). Έτσι θα πρέπει η θέση του να δοθεί σε κάποια από τις αδικημένες ΕΠΣ, που ενώ έχουν μεγαλύτερη δύναμη διαιτητών δεν έχουν τις θέσεις που θα έπρεπε στην 1η κατηγορία.
Όπως βλέπετε οι 15 από τις 19 ΕΠΣ (με 2 έως 7 αξιολογημένους διαιτητές), είχαν απογοητευτική εικόνα, όσον αφορά τον αριθμό των νέων διαιτητών αποφοίτησαν από τις σχολές διαιτησίας των συγκεκριμένων ΕΠΣ, καθώς είχαν αρνητικό πρόσημο, αφού το ποσοστό των διαιτητών που κατάφεραν να εντάξουν στις εθνικές κατηγορίες, κυμάνθηκε σε μονοψήφιο αριθμό.
Τα ποσοστά των χειρότερων ΕΠΣ (από τους νέους διαιτητές που εντάχθηκαν στις εθνικές κατηγορίες ήταν οι ΚΥΚΛΑΔΩΝ 1,60%, ΛΕΣΒΟΥ 2,00%, ΧΙΟΥ 3,30%, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 4,10%, ΦΛΩΡΙΝΑΣ 4,80%, ΣΑΜΟΥ 5,40%, ΚΑΡΔΙΤΣΑ 5,50%, αυτό δείχνει ότι οι υπεύθυνοι των ΕΔ/ΕΠΣ δεν ενδιαφερόταν για την παραμονή και ένταξη των διαιτητών της Ένωσης του.
Επίσης αρνητικό πρόσημο είχαν (σε μικρότερο βαθμό) και άλλες 7 ΕΠΣ, οι ΕΠΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 6,70%, ΖΑΚΥΝΘΟΥ 7,10%, ΒΟΙΩΤΙΑΣ 7,30%, ΚΕΡΚΥΡΑΣ 7,50%, ΚΟΖΑΝΗΣ 7,50%, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 7,70% & ΕΒΡΟΥ 8,80%.
Για τις ΕΠΣ που είναι σε παραμεθόριες περιοχές υπάρχει το μειονέκτημα, ότι πολλοί από τους νέους διαιτητές, είναι είτε φοιτητές, είτε στρατιωτικοί, που στην συνέχεια παίρνουν μεταγραφή σε άλλες ΕΠΣ, όπως οι ΕΠΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΣΑΜΟΥ & ΕΒΡΟΥ με αποτέλεσμα στην συνέχεια να μειώνεται ο αριθμός της δύναμης τους.
Επίσης παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στις υπόλοιπες νησιωτικές ΕΠΣ, καθώς και εκεί παραμένει το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε, αυτό της μικρής προσέλευσης νέων διαιτητών στην διαιτησία, όπως οι ΕΠΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ.
Παραμεθόριο ΕΠΣ θεωρείται και η ΕΠΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, όμως εδώ το ποσοστό ένταξης είναι καλύτερο με 12,50%. Το ερωτηματικό εδώ είναι, γιατί η εν λόγω ΕΠΣ έχει να κάνει σχολή διαιτησίας από το 2016; Γιατί τόση αδιαφορία, τι έχει να μας πει γι’ αυτό η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ (ΜΑΝΤΑΛΟΥ); Αναρωτήθηκε ποτέ γιατί δεν έκαναν τα τελευταία 8 έτη σχολές διαιτησίας;
To ίδιο φυσικά συνέβαινε και με άλλες ΕΠΣ, όπως και η ΕΠΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (από το 2016).
Δείτε τον παρακάτω επίσημο πίνακα της πρώην ΚΕΔ/ΕΠΟ, όσον αφορά τους επιτυχόντες των σχολών διαιτησίας ανά ΕΠΣ, της τελευταίας 10ετίας.
Η ΕΠΣ ΦΩΚΙΔΑΣ μπορεί να είχε θετικό πρόσημο στην ένταξη νέων διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες, όμως αυτό αφορούσε την ένταξη 3 νέων γυναικών (Βοηθών διαιτητών στην Β2 Γυναικών) και όχι ανδρών, καθώς η υπεύθυνη της ΕΔ/ΕΠΣ (ΓΚΟΥΣΑΡΗ), ενδιαφέρθηκε μόνο για αυτό και όχι ότι η ΚΕΔ ΜΑΝΤΑΛΟΥ αποδυνάμωσε μια ΕΠΣ (που είχε μόνο 3 αξιολογημένους διαιτητές), καθώς τους (καθάρισε) άφησε εκτός πινάκων και τους 3 διαιτητές, από τους πίνακες των εθνικών κατηγοριών τους, (Χλεμπογιάννη/ΒΔ 2ης, Τσιπούρα/ΒΔ 3ης & Πλέσσα/Δ4ης).
Θα περιμένουμε πολλά χρόνια για να μας δώσουν κάποιες απαντήσεις για όλα αυτά τα ανεξήγητα οι νεκροθάφτες της Ελληνικής διαιτησίας;
Η μοναδική εξαίρεση από τις 19 αυτές ΕΠΣ, ήταν η ΕΠΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, καθώς είχε την καλύτερη επιτυχία στην διατήρηση και ένταξη των νέων διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες, με ποσοστό 23,10% (γι’ αυτό αξίζει συγχαρητήρια ο Πρόεδρος (Καλύβας Ι.) & τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ.
Πηγή: sfyrigmata.blogspot.com